Jump to content

Tенис


Гост Steven Gerrard The Best

Препоръчан пост

Това което гледаш по интервютата е един уравновесен ,стабилен и кротък човек, на корта Макенроу беше Дзвер ,абсолютен катил ,гениален изпълнител ,непредвидим ,шоумен ...абе всичко което публиката харесваше ,но си прав ,не го слушаше главата много. Но там Господ беше сипвал талант с фадромата.

И да ,при Роджър нещата са комплексни, талант, труд, постоянство ,скромност.

 

" Не може да си сериозен " , май му е най - големият лаф на този човек :)

 

И да при Федерер нещата са изключително комплексни , във всяко едно отношение . За мен изключително голямо значение за успехите които постигна има и жена му . Хвала на таз жена .

Федерер вероятно може да има всяка жена в света която си поиска , но за мен той целна точно 10 - ката с Мирка. Да , тя не е най - грациозната и красива жена на света , но колко време е неизменно до него по кортовете , подкрепяща го с все сили . Гледам , я и онзи ден на финала срещу Надал . Тя сякаш се радваше повече от Роджър за спечелената титла .

Това , че е постоянно до него , успя да му роди деца , и явно му дава огромно спокойствие в семейно отношение , за мен е от голямо значение за цялостната кариера на Швейцареца .

 

Надал , Джокович и Мъри също са с много дълготрайни приятелки между другото , и това не е без значение , макар никога да не са били неотлъчно като Мирка до тях.

 

На мен много ми се иска и Гришо да го излъже така някоя която да му даде спокойствие и да е постоянно до него . Ето тогава според мен той ще може да покаже в пълна степен това което може и да жъне големи успехи на корта. Да , кака Никол е голяма мацка , но някак си не си ги представям дълго време заедно . Още повече , пък и колко време в годината се засичат заедно е отделен въпрос .

Дано си намери Гришо една стабилна жена , по възможност не някаква световна звезда , която да стои плътно до него и да му даде спокойствие . Тези фактори може да изглеждат незначителни когато един тенисист излезе на корта , но съм абсолютно убеден , че играят голяма роля в успехите на всеки един спортист , не само тенисист .

Link to comment
Сподели другаде

Много започна да бъркаш нещата и сравненията между тенисистите. Пика на кариерите на всеки един от тримата бяха по различно време (Федерер > Надал > Джокович), въобще няма никакво значение кой е по-голям и по-малък от последните двама. По твоята логика - Надал има повече победи над Федерер, това прави ли го по-велик от Маестрото или че Федерер можеше и да няма титлата Роланд Гарос, ако Надал не се беше контузил и съответно не участва на този турнир? Ти явно си сляп защитник на Джокович, щом започна да говориш за някакви си стъпквания и т.н. при положение, че най-добрите времена на Федерер и Надал отминаха, а в последствие и двамата започнаха да страдат от контузии. Видяхме ги на какво ниво са и Джокович и Мъри тази година, щом Федерер на 36 години ги разпиля всичките. Искам да видя дали твоя любимец на 36 години дали ще е и в топ20 на тениса.

Link to comment
Сподели другаде

Ще си позволя да се включа в дискусията ни в клин, ни в ръкав. Моят любим тенисист се отказа от този спорт и сега играе голф - Анди Родик. Той не беше гениален тенисист, но е страхотен човек, никога не се отказа да догони Роджър. Не успя, но няма да забравя думите му по адрес на швейцареца. След финала 2009 година на Уимбълдън, когато Роджър побеждава в 5 сета Анди, двамата влизат в съблекалнята. Анди тих, Федерер - по-тих. Влиза щаба на Роджър - тишина. Прегръдки и толкоз. Нито дума. След години в едно интервю Родик пита Федерер: "Защо?". Федерер отговаря: "Знам колко желаеше тази титла, знам колко усилия положи. В този момент нямаше значение победата ми толкова, колкото загубата ти. И бях съпричастен. За жалост в тениса не може да имаш всичко". И тук се включва ироничния Анди: "Е, изглежда ти можеш, selfish bastard. Това последното няма смисъл от превод, защото не знам как точно звучи на български, но в оригинал е най-добро. Разбира се, на шега го каза. Винаги Родик е признавал предимството на Федерер и ми е малко жал, че рано-рано прекрати кариерата си. Ако някой гледа от по-дълго тенис знае, че Родик разчиташе много на сервиса си. Но множество контузии в рамото отслабиха този му компонент и той стана лесна мишена дори за посредствените тенисисти. И се отказа млад-млад.

Та и до ден днешен следя тениса и за мен нито Роджър, нито Джокера, нито Мъри, нито Надал са смешковци. Велики спортисти са и това е. Дразня се на Мъри, много му се дразня, ненавиждам го. Но е велик. Надявам се да виждаме нашето момче рамо до рамо с тези величия по-дълго време.

 

Към Dacheff: Да. Ако на един турнир си стигнал до 1/4 финал през 2016 година и си спечелил да речем 700 точки, а през 2017 стигнеш до 1/2 финал и спечелиш 950 точки, то не само защитаваш тези 700, а и добавяш към тях 250. Докато ако отпаднеш в първи кръг и вземеш само 50 точки, губиш 650 от своите в следващия понеделник.

Link to comment
Сподели другаде

Федерер може много да е добър, но неговите години на тотална доминация бяха когато не бяха навлезли още останалите трима и нямаше никаква достатъчно годна конкуренция. Което поставя под въпрос цялото му величие, щото баланса му е отрицателен и срещу Надал, и срещу Джокович . На всичкото отгоре Надал е човекът с най-много титли от един турнир от шлема. Не Бьорн Борг, не Сампрас, не Федерер- Надал.

Надл не бил познавал играта на мрежата- да бе, добре . Само във последния финал преди няколко дни, спаси няколко брейкпойнта с излизания на мрежата. Просто тоя компонент го пази за редки случаи, за да може да изненадва отсрещния и да не могат да му се нагодят . Освен това до тук Надал е претърпял неимоверно развитие. Едно време просто отчайваше съперника с много тичане и връщане на абсолютно всяка топка. След това стана все по-нападателен и започна все повече да скъсява разиграванията и да става по-агресивен. Надгради бекхенда си, направи серивза си по вариативен и ефективен, играта на мрежата я научи .

 

Между друото Джокович и Надал имат много по-добра психика от Федерер и двамата са го били при негови мачболи . Надал при 0/15:40 става феноменален винаги .

Link to comment
Сподели другаде

И аз не мога да се съглася. И докато единият го прави с цел почивка или каквото и да било, то сърбина го прави с цел изнервяне на противници, което е още по-грозно, но какво може да се очаква от един балканец. Надал е човека с най-силният форхенд, да не казвам големи думи, но може би и най-силният в историята на тениса, точно затова ти изглежда като един блъскач. Надал търпеливо разиграва и в същото време рискува. За уинъри и т.н. ти си по статистиките, аз нямам какво да кажа там, испанеца благодарения точно на този удар кара съотборниците си да грешат. Не случайно имаше моменти от мача с нашия в който Григор беше като сервитьорка, а пък Надал почти няма топка, която да не може да достигне - изключително бърз, подвижен, атлетичен и мощен физически.

 

Такива като Джокович и Мъчи ще има и ще има, докато такива като Надал и особено Федерер ще липсват и ще се търсят много време, но за момента няма наченки някой да се доближава и малко до играта и на двамата.

явно гледаш тенис,но нещо си разбрал -недоразбрал,някои неща:1)на Надал,най- силният елемент в играта му е Форхенда,не бекхенда,точно с него започна да доминира,дори над великият ФедЕх,даже и в финала им дадоха един такъв с над 4000 оборота на топката,не знам дали си хващал тенис ракета,но аз съм поигравал бая и искам да ти кажа ,че това е чудовищно и нанася страхотни щети,особено на тенисисти с еднорък бекхенд,пък и на всички 2)Надал с годините също разви мн играта си и неслучайно има титли от 4-те турнира 3)Тупкането на топката ,и при Надал ,и при Джоко ,излиза от рамките на добрия тон и цели както собствено съсредоточаване ,така и разстройване на ритъма на противника и известно изнервяне на същия!3)всичките тези 3-ма тенисисти,ще останат като легенди в тениса,ако Мъри направи още 2-3 титли от ГШ ,може и той да се нареди до тях,въпреки че някакси не е масово симпатичен,но с изключително упорство успя най-после да стигне до N1
Link to comment
Сподели другаде

Надал излиза на мрежата само при топки, които го подканват или просто трябва да бъдат завършени от тази част на корта. Или когато има тотална доминация в разиграването. При Федерер това ВЕЧЕ не е така - рискува повече и честно казано с доста добра успеваемост.

Link to comment
Сподели другаде

 

 

Абсолютно съм съгласен с това което си написал . Федерер ще остане в историята като най - великият и заради това , че печели титлите си в битка с няколко различни поколения играчи .

Водил е битки още с динозаврите Сампрас , Агаси , Хенмън, да тогава като млад тенисист ги е бил , но виждаме сега за новото поколение колко трудно е да победят Федерер , Надал и т.н.

След това , Лейтън Хюит , Родик , Сафин , Налбандиан ,Давиденко, за да дойдат Надал , Джокович , Мъри ,Вавринка, и да стигнем до днешно време с Нишикори , Раонич , Григор , Чорич и т.н

 

През всички тези години Федерер е намирал начин да бъде успешен . Отделно , че неговата задача е най - трудна , защото е бил цел номер едно за побеждаване на всеки един новопоявил се тенисист .

 

Колкото до Надал и до играта му на мрежата . Дума не може да се говори за сравнение между 2 - мата. Надал излиза на мрежата обикновено при вече решени точки в негова полза . Когато топката идва от високо и трябва да , я завърши от сматч , или пък е тупнала късо и високо и да , я завърши с форхенда си . И от там в статистиката това му се води игра на мрежата. Така беше и в последният мач . Статистиката показваше по едно време 8 / 7 , и от тези 8 излизания Надал , я беше изиграл 1 воле , я не . Няма го при него преднамереното излизане , с апроуч , сервис воле . Няма го разнообразието . Да не говорим и за разликата в качеството на волетата които притежават .

 

Федерер е всепризнат от всичките си колеги за най - великият в историята , както и от всички които се занимават с Тенис . Няма нито една причина която да компрометира това твърдение .

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=N2H6zN8MPCs

Link to comment
Сподели другаде

На Федерер точно бекхенда му е слабата страна, много грешки допуска оттам. Джокович е адски сигурен там. Признавам, че на АО бекхенда на Федерер беше на ниво и почти не допускаше грешки от него, но голяма част от загубите от Надал са именно заради бекхенда му.

Ти май не правиш разлика между бекхенд с една и две ръце и съответно плюсовете и мунисите. Само ще ти кажа, че топ спина, който прави Надал от форхенда прави топката доста сложна за играчи, изпълняващи бекпенд с една ръка. Можеш да си направиш суха тренировка да убиеш муха с мухобойка от бекхенд.

Link to comment
Сподели другаде

Даже има изказване на а Федерер ,попитан,"бихте ли променили нещо ако сега започвате с тениса"-отговорът му беше в смисъл -"Да бекхенда с една ръка ,но благодаря на всичките ми противници през годините че ми играеха упорито на него и по този начин ми го тренираха до степен да ми служи достатъчно добре"

P.S.Мнението на почти всички специалисти ,които съм слушал -бивши играчи ,треньори и т.н.т е че Джоко е най-завършеният играч,но това ,пак не го прави по-велик от Федерер,поне не и за сега!

Link to comment
Сподели другаде

играе ,щото от малък му е Федерер кумир и го копира,но наистина почти няма деца които вече да ги учат на еднорък бекхенд!

1)при едноръкият положителното е че по-лесно се достига до топката,но почти само това,говорим естествено не за слайс бекхенда ,който винаги се изпълнява с една ръка!Има и елемент на изненада при насочването ,понеже се се изпълнява с едното рамо напред и се прикрива по този начин посоката!Това пък ,тези с двуръкият го постигат ,като вкарват китка в последния момент ,особено при минаващите удари!

2) при двуръкият -малко повече се бяга за добро позициониране при изпълнението но контрола е по-добър ,особено при отиграване на силно лифтирани топки,каквито особено мн използуват играчите от испанската школа,използващи силно затворен хват при форхенда си!

Link to comment
Сподели другаде

Ти май не правиш разлика между бекхенд с една и две ръце и съответно плюсовете и мунисите. Само ще ти кажа, че топ спина, който прави Надал от форхенда прави топката доста сложна за играчи, изпълняващи бекпенд с една ръка. Можеш да си направиш суха тренировка да убиеш муха с мухобойка от бекхенд.

Какво общо има коментара ти с цитата, който си дал? Тия неща са ми пределно ясно. Не случайно и отбелязах, че точно бекхенда е проблема на Федерер, най-вече срещу Надал, заради топспина, с който играе испанеца.

Със сигурност бекхенда с две ръце е по-добре и по-стабилен за модерния тенис.

Link to comment
Сподели другаде

Преките двубои не са мерило за кой е по-добър или велик. Иначе Джокович е пред Федерер и Надал и в това. Само, че е грешно това да се гледа, защото единия е с пет години по-млад от Федерер, а другия с шест. Федерер натрупа голяма част от загубите си от Джокович в последните пет, шест години. Далеч от най-силните си години. Може да съм фен на Джокович, но гледам тенис от много време и знам, колко силен беше Федерер в по-ранните години. Голяма част от победите на Надал над Федерер пък са на Клей.

Конкуренция в тениса винаги е имало. И тогава имаше велики играчи и сега има. Разликата е, че навремето кортовете бяха бързи, в последните години ги забавиха за да се гледат по-дълги разигравания. Доста тенисисти не можаха да се нагодаят към промените и затова залязоха бързо.

Ако сравняваме величината по преки двубои, то Надал има отрицателен балас срещу Алекс Кореча, две загуби и нито една победа. Отрицателен балас също срещу Давиденко, Хрбати, Дъстин Броун, Борна Чорич. Джокович пък има отрицателен балас срещу Родик и Сафин.

Никой от изброените не е по-добър, така че преките двубои не са определящи.

Всеки от Федерер, Надал, Джокович и Мъри имат силна психика. Той и Федерер сега обърна Надал, който водеше с пробив в петия сет, това значи ли, че има по-силна психика от Надал? Да не забравяме и годините.

Федерер е най-великият тенисист, тази титла сега циментира това му място. Джокович имаше шанс да се доближи по титли от ГШ, но изпусна шанса си. Има още време, но не ми се вярва Джокович да е на това ниво още три или четири години. А толкова ще му трябват евентуално за още шест титли от шлема.

И колега, Надал се появи на големия екран с титла от РГ 2005. От тогава Федерер има 14 титли от ГШ, пак си помисли дали титлите му са били без конкуренция.

Голямата доминация на Надал над Федерер и Джокович е на Клей кортове. Джокович обаче в последните години почна и там да бие Надал редовно. А тези турнири не са силата на Федерер. Цели 13 победи има Надал над Федерер на клей кортове. Срещу Джокович победите са 14 на 7 на клей. Надал определено е най-великият играч на Клей, но дотам.

 

И аз съм го гледал Федерер в най-добрата му форма и точно затова казвам, че тогава нямаше толкова добри тенесисти колкото сега тия тримата, които го притискат и не само, ами доста го и бият. Онези, които тогава бяха топ тенесистите със сигурност не бяха толкова добри, колкото сега Надал и Джокович. Така е лесно да натрупаш преднина. Колкото и да харесвам Сафин и Хюит, които тогава гравитираха около швейцареца, те не бяха толкова силни спортисти като сърбина и испанеца. Родик пък винаги е бил силно технически ограничен и от към арсенал.

 

Нали Надал е по-малък и се разминал като период с най-силната форма на Федерер, а той още преди Надал не беше печелил РГ . Добре има 13 победи на клей над него, ама той като цяли има двайсет и кусур победи срещу него. Значи има десетина победи срещу него на хард. Малко ли е . Самият факт, че Надал играе винаги една и съща игра толкова години срешу Федерер, а той почти не се нагоди, говори зле за швейцареца. Джокович успя да му хване играта.

Link to comment
Сподели другаде

Самият факт, че Надал играе винаги една и съща игра толкова години срешу Федерер, а той почти не се нагоди, говори зле за швейцареца.

 

Самият факт, че Федерер е рекордьор по титли от Големия Шлем с цели 18, говори много добре за него.

 

You'll Never Walk Alone!

Link to comment
Сподели другаде

Какво общо има коментара ти с цитата, който си дал? Тия неща са ми пределно ясно. Не случайно и отбелязах, че точно бекхенда е проблема на Федерер, най-вече срещу Надал, заради топспина, с който играе испанеца.

Със сигурност бекхенда с две ръце е по-добре и по-стабилен за модерния тенис.

Точно, проблемите му са главно с Надал, срещу всички останали е ОК. Естествено има моментни спадове, но кой ли ги няма. Същото е като със сервиса - може цял един гейм да не можеш да вкараш първи сервиз, обаче това не означава, че си слаб в този компонент, просто така се е случило. Тая година на полуфинал на АО бяха 3-ма с бекхенд от една ръка. Да, това само един от много турнири, но все пак.

Link to comment
Сподели другаде

И аз съм го гледал Федерер в най-добрата му форма и точно затова казвам, че тогава нямаше толкова добри тенесисти колкото сега тия тримата, които го притискат и не само, ами доста го и бият. Онези, които тогава бяха топ тенесистите със сигурност не бяха толкова добри, колкото сега Надал и Джокович. Така е лесно да натрупаш преднина. Колкото и да харесвам Сафин и Хюит, които тогава гравитираха около швейцареца, те не бяха толкова силни спортисти като сърбина и испанеца. Родик пък винаги е бил силно технически ограничен и от към арсенал.

 

 

Пишеш с краката си в случая и пълни небивалици . Човек като те чете, ще си каже , че Федерер е играл и печелил титли 20 години преди да се появят Джокович , Мъри и Надал , което изобщо не е така .

 

Федерер започва да печели големи титли от 2003 г, насам . До 2005 г , има 4 титли от шлема.Това са годините в които няма нито един от горните 3 - ма. През 2005. г Надал влиза ударно в тениса и в следващите години започва да бъде фактор на всички видове настилки , още през 2006 г. играе финал на Уимбълдън , през 2005 , пък се среща на Финал от мастърс сериите срещу Федерер.

Джокович и Мъри влизат в големият тенис от 2006 г . насам .Като в същата година , Надал и Джокович играят 1/4 финал на РГ. Джокович играе финал от големия шлем още през 2007 г. с Федерер. С Мъри през 2008 г .

 

Това , че е играл финали срещу тенисисти различни от тези 3 мата, не значи , че те не са съществували в този период . Надал за пример никога не е имал константността на Федерер в турнирите от шлема , що се касае до 1/2 финали , финали .

Дори и Джокович и Мъри във върхова форма , падат в 2.3 кръг от турнирите срещу по - слаби съперници . Това нещо при Федерер когато беше в най - силните си години , нямаше как да се случи .

 

Швейцареца има серия от 24 поредни спечелени финали на различни турнири . 36 поредни 1/ 4 финали от шлема , 23 поредни полуфинала , 10 поредни финала . Няма кой да го достигне .

Надал примерно в най - силните си години е достигал до макс 5 поредни 1/2 финали . При Джокович е по - добро отношението , но отново далеч от това на Федерер.

По общ брой спечелени титли отново им води с много . Със седмици прекарани като номер 1. Като титли от заключителният турнир, и най - вече за мен им води с талант и нестандартност , кой колкото и да спори .. това е .

Link to comment
Сподели другаде

нощес я видях мацката му в Кенди. Беше с някакъв като обратен и си бърбореше само с него. Беше с цайси и не мога да дам конкретно мнение (на снимките по списанията си е екстра :) ). Гришката го нямаше. Тя пиеше някакъв коктейл, ама не седя дълго (нз. кога е отишла аз като се появих си беше там). Тръгна си с около 8-10 охранителя , но не от тия дето лягат върху нея и бутат всички и всичко.

Не и знам размерите , ама май не беше много висока

Link to comment
Сподели другаде

Те истинските известни личности си наемат истински охранители, а не като нашите псевдо-ВИПове, които взимат някакви битанки от НСА и от бойните клубове. Затова и си забелязал разлика в поведението им.

Аз си взех билети за 1/4 финалите и финала на турнира. В петък имам доста добри места - 5 ред странично на корта, а за финала - 12 ред, пак странично на корта. Ще бъде супер преживяване!

Link to comment
Сподели другаде

Аз мернах за бързо някакви снимки, дето са си направили с тях разни хора, които са ги чакали на летището и от това, което видях снимките нали са без всичките им там обработки, фотошопи, ретуширания и специални фотосесии, тая ми се стори, като типичната дърта ковра във фейса, която лека-полека почва да застарява вече и леко е прекалила с операциите като че ли .

Link to comment
Сподели другаде

ехе, аз сега прочетох. Ми тая е '78 година, хах. Тя от жена ми по-дърта :sarcastic: , това си признавам не го знаех, а и не съм го мислил.

Не можах да я разгледам добре, но то момето отива към 40-те. Иначе вади пиниз на снимките де :)

Link to comment
Сподели другаде

ехе, аз сега прочетох. Ми тая е '78 година, хах. Тя от жена ми по-дърта :sarcastic: , това си признавам не го знаех, а и не съм го мислил.

Не можах да я разгледам добре, но то момето отива към 40-те. Иначе вади пиниз на снимките де :)

Не забравяй че има и хора с много над 40, за които 40 годишна мома си е агнешко отвсякъде!

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...