Jump to content

Tенис


Гост Steven Gerrard The Best

Препоръчан пост

За да достигнеш върха в който и да е спорт се изискват дарба, умения, усъвършенстване на съответните умения и психика.

Да, доста хора могат да хванат топка, но същия брой, ако не и повече, могат да ритнат такава. 

Салах не може да вкара баскетболната топка в коша, но и Ле Брон сигурно не може да направи елементарен футболен финт.

 

Link to comment
Сподели другаде

Ски алпийски дисциплини  са може би най-гладиаторския спорт. С такава скорост да летят телата ви по тези склонове - хмм.  И друго за този спорт. Било е винаги пред очите ми, но никога не съм се замислял, та чух наскоро от треньор. Ако един скиор няма контузии и участва в почти всички състезания през сезона му се събира около 1 час спускания общо.

Link to comment
Сподели другаде

Всепризнато е, че най-натоварващият спорт е колоезденето. Ден след ден няма спорт, който така да изпитва човешката физика. 

Ски бягането е друг такъв спорт. 

В тези два спорта може да се види предела на човешкото усилие, като не малко пъти се влиза в т.н. червена зона на пулса, където попадне ли спортист, изведнъж тялото му отказва. 

Link to comment
Сподели другаде

7 hours ago, inka said:

Самият Мо Салах на некакво клипче играеше баскетбол. Толкова беше абен, че като да има некакви сериозни увреждания. 

Доста е трудно да играеш баскетбол добре. Спорно е, но най-големият атлет в историята може и да е Майкъл Джордан. Това как става без skill?

Децата всички ритат мач от детската още, къде баскет? Те сигурно след 4ти клас могат да хвърлят до коша два поредни пъти. 

Както написах какво значи труден спорт - да се научиш да го играеш или да достигнеш високо спортно майсторство? За мен и при двата случая баскетболът не е по-труден от футбола:

1. Едно дете по-лесно се учи да хвърля топка, отколкото да я рита, както написах затова в училище се предпочита баскетбол да играят децата

2. За високо спортно майсторство, в баскетбола и волейбола има недъгави пръчове, дето имат кариера само защото са се родили високи. Освен сила нямат нищо друго от тези качества изброени в статията. Във футбола на такова високо ниво не мога да се сетя за такова нещо. Така че Джордан нищо чудно да се окаже по-спънат с футболна топка отколкото е Салах с баскетболна. Същото важи и за американския футбол - тоя дето хвърля топката и тия дето хващат покриват качествата в статията, ама другите говеда дето се блъскат - те са там единствено защото са се родили яки, "най-големите млекопитаещи" в Америка. 

 

8 hours ago, Stojkica said:

Кое му е трудното на колоезденето? Единственото, което се иска е издръжливост на краката.

Е тия правят всеки ден маратон, само Endurance трябва да е 20 точки.

 

8 hours ago, Stojkica said:

Това няма никакво значение относно това колко е тежък един спорт. Да, със сигурност може да се каже, че конкуренцията във футбола е най-голяма. Неслучайно е най-популярният спорт и неслучайно най-много деца играят футбол. Но това не го прави по-тежък, а по-конкурентоспособен, което е много различно.

Е по-конкурентно способен спорт не го ли прави по-тежък? Затова дадох пример за бокса. Едно е да си говедо 2,10м, да не трябва да сваляш кила, с минимални тренировки да влезеш в топ15 на тежката категория; друго е да си средна категория и да си в месомелачката с мексиканците, където за да влезеш в топа и да изкарваш пари трябва да се скъсаш от тренировки.

 

8 hours ago, Stojkica said:

Абсолютно еднакво е навсякъде. Като искаш да си олимпийски/световен шампион, психологическото натоварване е огромно.

8 hours ago, Stojkica said:

Това няма значение относно това дали спортът е или не е тегав.

Е как да е еднакво за всички. На Гришката ако не му се играе мача и бърза за кревата с Шарапова ще опропасти точките, помахва на публиката и си тръгва; Кобрата ако бърза за кревата с Андреа ще му направят главата крива, ще се събуди в болница и след това ще трепери пак като стъпи на ринга за да не преживее същото. Няма как да се сравнява. 

 

  

  

8 hours ago, Stojkica said:

Като по-трудни ли ги слагаш според тези, които са писали статията?

Да, пред баскетбола със сигурност. Няма как Endurance във футбола да е еднакво с баскетбола, поне с 3 пункта повече. За Skill вече казах - на Меси дрибъла е много повече Skill от тези на Джордан.

Относно бокса, казах, че за мен това е най-трудният спорт. Гледам и за  Endurance е като на баскетбола. Тия правят някакви лагери с месеци и накрая пак едвам изкарват последните рундове и това се сравнява с изтощението на 120кг негър дето подтичва между 2та коша. Agility също ми се струва малко.

Soccer - 32pts

Endurance-6, Speed-7, Strength-4, Agility-5, Skill-5, Physicality-5

Tennis - 32pts

Endurance-7, Speed-7, Strength-6, Agility-6, Skill-6, Physicality-0

Баскетбол:

Endurance-6, Speed-7, Strength-6, Agility-6, Skill-7, Physicality-3

Бокс:

Endurance-6, Speed-7, Strength-8, Agility-5, Skill-4, Physicality-10

Ето друга класация: https://sportsgeeks.net/hardest-sports-in-the-world/

 

Link to comment
Сподели другаде

3 hours ago, oZZy said:

Ето друга класация: https://sportsgeeks.net/hardest-sports-in-the-world/

Е тази пък нищо не казва. Няма как баскетболът и футболът да са пред ръгби и водна топка. Няма и нито един аргумент даден в тази насока.

Аз го разбирам така - кой спорт изисква и изхабява най-много за единица време. Ако играеш един час ръгби, водна топка или хокей (последното не съм го играл, там наблюденията ми са само косвени), после ще си доста по-смазан от един час безконтактни спортове като футбол, баскетбол, за тенис даже няма да обелвам и дума. Най-малкото при него на всяка точка има по 20-30 секунди пауза. Водната топка е единственият спорт от изброените, в който не можеш да спреш движението си нито за секунда, защото ще се удавиш. При абсолютно всеки друг може да починеш за няколко секунди и да вземеш глътка въздух без да движиш нито една част от тялото си в някакъв момент, при това сравнително често.

Link to comment
Сподели другаде

7 hours ago, oZZy said:

1. Едно дете по-лесно се учи да хвърля топка, отколкото да я рита, както написах затова в училище се предпочита баскетбол да играят децата

2. За високо спортно майсторство, в баскетбола и волейбола има недъгави пръчове, дето имат кариера само защото са се родили високи. Освен сила нямат нищо друго от тези качества изброени в статията. Във футбола на такова високо ниво не мога да се сетя за такова нещо. Така че Джордан нищо чудно да се окаже по-спънат с футболна топка отколкото е Салах с баскетболна.

Как така е по-лесно? Аз играя от време на време с деца тука в училището до нас (мачкам ги!) и наблюденията ми са точно обратни. Да хвърлят им е трудно, а какво остава да 'стрелят', което всъщност вече е баскетбол. А всички ритат, даже и момичетата, вкарват си голове и играта си върви. На каквато и да е баскет игра да играят, не могат да вкарват и им става тъпо и почват да ритат. Всичките са Месита, Неймари и Мбапета, ни един не се е определил за Лари Бърд. Футбол в училищата > баскетбол.

*Последния път имаше един пичага от тия, дето си ритат там мач - малък много, ама много, около 10 годишен, знам ли, та тоя викаше по другите с все сила 'Корнер тейкен куикли, Оригииииии'. Начи, все едно видех да каца летяща чиния насред игрището и от нея да слиза сам Дивок-Без-Който-Фубтолът-е-Нищо.

И защо дрибълът на Меси да е повече от тоя на Джордан? Няма смисъл от такива сравнения. Аз си мисля, че Джордан може да спечели некакви футболни игри срещу Салах. Дузпи, корнери, знам ли. Ама няма баскетболна игра, в която Салах ще бие. 

А да подтичва негерът между двата коша си е трудно. Изглежда лесно по телевизията, а и игрището изглежда малко, ама в действителност е маса игрище, нормален човек като го изтича 3-4 пъти и после издъхва и не се връща в защита и приключва всеки шанс за смислена игра, затова като чуеш - 'Бате, аре на два коша', по-добре направо към кръчмата тръгвай, за да си спестиш нервите. 

Въпросът с недъгавите е спорен много. Ако сравняваме най-големите сцени на баскета и футбола, виж само какви играчи има на най-високо ниво в ПЛ - олигофрен с половинчати ръчички като Пикфорд, слаботелесна арабела като Марез, доскоро имаше и пренапомпан културист, който се маже с бебешко олио, късаци като Лампти и безполезни дългучи като Вегхорст, пияници като Анди Керъл, хаха... имаме още дебелаци като Люк Шоу и от другата страна Джейми Варди, който каза, че не стъпва във фитнеса, имаме Погба, който го мързи дотолкова, че изглежда сякаш изпитва болка, като ходи, а да не споменаваме за недъгавия в нашия собствен отбор, при който всеки крак е по-къс от другия! Интересно какво е положението с третия му крак, некой нещо чел ли е по таблоидите? Нещата излизат от контрол, ако намесиме и капитана на великите манчестр юрнайтед, там вече недъгавометърът изпушва и гръмва. Та Барселона, дето все ги дават за пример, за най-добър отбор в некъв момент, беха некакви тикитакащи джуджета с, както казваше един поет 'the upper bodies of little children'.

Суперизвод: явно всекакви могат да играят футбол на високо ниво 😃

 

Link to comment
Сподели другаде

То по същата логика и при маратонното бягане не можеш да спреш да си починеш и за секунда, защото състезанието ще приключи. Има и маратони по 42км, което също изисква издръжливост и причие. 

Ама тази тема може да се води до безкрай. Дори "най-лесния" спорт изисква имения и много тренировки, за да си най-добрия или сред топ-а.

Link to comment
Сподели другаде

Вярно е, че за всеки спорт, за да си измежду големите освен талант, ти трябват и много тренировки, постоянство, амбиция, себеотрицание, а за някои ти трябва и по рождение да имаш добра моторика на движенията, но има и спортове, в които само, защото си с определен физически профил, ще ти бъде много по-лесно. Ето например, ако си 1.90-2.00 ще ти е по-лесно да станеш волейболист или баскетболист или вратар.

Но пък ако си 2 метра едва ли ще си много успешен полеви футболист, колездач, тенесист, ще си особено удобен да те сложат в болид. Ако си 120 кила ще си много удобен да си ръгбист, хокеист(може би), боксьор, американски футбол, но за някакъв спорт, в който се иска много въздух и динамика, ще си много зле. 

Колоезденето е много тежък спорт, защото трябва да имаш огромна издръжливост и капацитет на белите дробове и много сила в краката, в същото време е елементарен спорт сам по себе си е нещо, което децата усвоявят да правят още на 5-6 години. 

Аз бих казъл, че някой спорт е по-труден, ако по-трудно би се справил и би го играл, ако нямаш талант по рождение за това и той е по-специфичен. 

Link to comment
Сподели другаде

5 hours ago, Stojkica said:

Водната топка е единственият спорт от изброените, в който не можеш да спреш движението си нито за секунда, защото ще се удавиш.

E айде сега... и в плуването можеш да се отпуснеш леко да починеш. По тая логика в колоезденето при един час изкачване ще е най-трудно, защото ако спреш ще паднеш от колелото.

Иначе се сетих, че борбата не е спомената, много труден спорт при който има физически контакт, умение, ловкост, сила, май покрива всички критерии по-горе с голяма оценка. Затова си сменям предпочитанието от бокса и избирам ММА като най-труден спорт - комбинира борба като труден спорт и бокс като ментално тежък спорт.

П.С, Хокея го слагам 2ри - хем трябва да се научиш да се пързаляш и докато правиш това да играеш със стика, ами на всичкото отгоре и те бутат и смазват яката и не те оставят да си направиш удара.

Link to comment
Сподели другаде

Най-простото сравнение, което може да се направи, е да се наблюдават спортистите в края на състезанието в какво състояние са.

Когато в колоезденето пристигат полу-умрели ден след ден, хабят по няколко хиляди калории всеки ден и има редици случаи на отказали тела да работят заради преумора, то е ясно къде е най-много натоварването. 

Маратон, плуване в открити води, водна топка, ръгби, и други, това са спортове, които не са всекидневни най-малкото. Имаш състезание два пъти в седмицата като максимум. Докато колоездачите в рамките на 3 седмици могат да направят над 3000 км разстояние на пределна скорост. Ден след ден. 

Дори когато етапите са им изцяло равнинни, те пък тогава поддържат средна скорост около 50 км в час. За какво говорим изобщо. И това в продължение на 150-200 км. 

 

Link to comment
Сподели другаде

1 minute ago, oZZy said:

E айде сега... и в плуването можеш да се отпуснеш леко да починеш.

Как става това? За водната топка конкретно питам. Първо, няма друг спорт от изброените, в който има моменти, в които не можеш да си поемеш въздух нормално. Второ, няма друг спорт с ограничение да изпълниш фал - 3 секунди ако топката е в теб, а ако топката не е в отбора по време на фала, ако до 3 секунди никой не тръгне към нея, веднага се свири обратен фал. Освен това, ако решиш да не се движиш и се поотпуснеш, веднага ще бъдеш потопен от някой друг и няма да можеш да си поемеш въздух. В бокса е същото - дори когато си "почиваш", пак подскачаш и се движиш по ринга. Спреш ли - няма как да не получиш удар. Докато в тениса само сервис се изпълнява 20 секунди, 15 от които се гледа топката изтъркана ли е. При колоезденето също има периоди, в които можеш само да стоиш на колелото и да пазиш равновесие без да въртиш. Във футбола докато се изпълнява аут, почти всички играчи са статични.

Спортовете, в които имаш контакт са доста по-трудни от тези, в които нямаш контакт. Това е 100% сигурно. Другият фактор, който затруднява е дали си или не си в естествена среда. Това също е 100% сигурно. Когато си във водата или на пързалката идва допълнителен елемент на трудност. А като се комбинират двете неща (контакт извън естествената среда - няма как да има по-трудно нещо от това. Спринт на 30-метрово игрище по баскет отнема многократно по-малко енергия от спринт на 30-метров басейн. То се вижда колко е рекорда на 100м бягане и на 100м плуване. А самата техника на шутиране от всичките спортове е най-сложна във водната топка. Когато това се комбинира с много по-енергоемък спринт, няма как да е по-лесно да го направиш, отколкото ако си на земята в естествената си среда.

И това, което каза за колоездачите, че всеки ден правят маратон - да правят. Защото спортът им не е толкова изискващ. Не можеш да играеш всеки ден футболен, баскетболен, хокеен или ватерполен мач, в който да участват едни и същи играчи и който да продължава 3 часа, а не час-час и половина. Защото тези спортове всичките са много по-изискващи от колоезденето.

2 minutes ago, oZZy said:

борбата не е спомената, много труден спорт при който има физически контакт, умение, ловкост, сила, май покрива всички критерии по-горе с голяма оценка.

Да, и аз си го мислех това за борбата. Супер комплексен спорт. Интересно е какво са измерили тези, ясно е, че speed е доста ниско, но всичко останало трябва да е нагоре.

Иначе ММА за мен не е спорт и никога няма да бъде.

Link to comment
Сподели другаде

32 minutes ago, AllorNothing said:

Маратон, плуване в открити води, водна топка, ръгби, и други, това са спортове, които не са всекидневни най-малкото. Имаш състезание два пъти в седмицата като максимум.

Да, защото са много по-изискващи от колоезденето.

Link to comment
Сподели другаде

52 minutes ago, oZZy said:

П.С, Хокея го слагам 2ри - хем трябва да се научиш да се пързаляш и докато правиш това да играеш със стика, ами на всичкото отгоре и те бутат и смазват яката и не те оставят да си направиш удара.

Така де, във водната топка е същото - не стига, че трябва да се научиш да плуваш, което е по-енергоемко от пързалянето, ами и на всичкото отгоре те давят и смазват яката и не те оставят да си отправиш удара. Точно това имам предвид, сам го описа - излизане от естествената среда, в комбинация с това, че спортът е контактен. И после футболът, колоезденето и тенисът били по-лесни от хокей и водна топка ... в някой друг свят.

Link to comment
Сподели другаде

6 hours ago, Stojkica said:

после ще си доста по-смазан от един час безконтактни спортове като футбол, баскетбол

Откога футболът и баскетболът са безконтактни спортове? Да не се бъркаш с волейбол? 

Освен чистото физическо натоварване, напрежението, в което те държи един спорт, според мен влияе не по-малко. За мен боксът е един от най-тегавите - освен, че физически е изтощителен, идеята, че във всеки момент могат да ти пръснат главата те държи в ебати напрежението. Което уморява още повече. 

Не знам кой спомена, че децата първо и по-лесно се учели да хвърлят топка, отколкото да ритат. Да, ако е дете на 1-2 годинки сигурно ще вдига и ще хвърля топка. Но ако видите на какво играят децата на по 4-5 години - еми по-лесно им е да ритат футбол, отколкото да играят баскетбол. Много повече прецизност в моториката се изисква да уцелиш сравнително малка цел, качена на високо, отколкото да ритнеш топка към прилично голяма врата. Това за децата, вече при големите хора според мен си е 50/50 коя част от мозъка ти е по-развита и къде координацията ти е по-добра (крака/ръце).

Link to comment
Сподели другаде

Професионалният бокс за мен е сред най-трудните по една причина. Имаш на практика 2 състезания в годината за по 40-на минути. 

Останалото време е само тренировки и тренировки. За мен това е много затормозяващо. Едно е да имаш всяка седмица съревнование, друго е два пъти в годината. 

На мен би ми действало много демотивиращо, а усилията които полагат в тренировките хич не са малки. 

Link to comment
Сподели другаде

3 hours ago, AllorNothing said:

 

Дори когато етапите са им изцяло равнинни, те пък тогава поддържат средна скорост около 50 км в час. За какво говорим изобщо. И това в продължение на 150-200 км. 

 

При това обикновено карат при 30+ градуса на сянка. На слънце не ми се мисли колко е и какъв организъм трябва да има човек. Тук не говоря за чистата издържливост на краката, а за цялостното съществуване на организма. 

ЗА тези 5-6 часа дневно, 21 пъти от 23 дни, губят стотици литри течности. Това сърце..., не мога да си го преставя даже.

Link to comment
Сподели другаде

Веднъж по радиото чух, че тенисът на маса е най-интензивният спорт - гориш най-много калории за най-малко време. Колко е вярно не знам.

Баскетбол - на 13 му бях хванал чалъма и вкарвах от наказателен удар с гръб към коша. Голяма успеваемост имах. Баскетболът е много интензивен. Постоянно сновеш на висока скорост напред-назад. Отделно  и голямо ръчкане има.

Борбата и тя е много изтощаваща.

Не знам кой спорт е най-труден, но знам, че за да стигнеш  лигата на майсторите, трябва освен надарен, трудолюбив и постоянен да си и нахакан и да можеш да се ръчкаш и да отстояваш своето. Защото там накъдето си се запътил са се устремили още куп спортисти и всеки иска своя пай от баницата.

 

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Този малкия Алкараз, е новото чудо на техниката. На тези години само Надал е играл по такъв начин. До края на годината ще бъде номер 1 и ще остане там дълго-дълго време. Само, ако има някви сериозни контузии, ще го спрат да доближи големите трима по титли

Link to comment
Сподели другаде

Гледах го през целия турнир малкия, просто е звяр за годините си.

Сервизите му са страшно добри и често прави асове.

Също така обича да убива темпото в разиграванията и след това бързо променя скоростта на удара и печели точка в повечето случаи.

Да не говорим, че и много често печели точки с фалцови удари.

Общо взето не виждам слаба страна в играта му, умее да прави всичко и със сигурност ще владее кортовете дълго време.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...