Jump to content

NHL (National Hockey League)


Гост Novkov

Препоръчан пост

Гост Novkov
http://i.data.bg/08/10/17/1201608_orig.jpg

Националната хокейна лига на САЩ и Канада известна най-вече с абревиатурата НХЛ (National Hockey League NHL (ен ейч ел)). НХЛ е професионална спортна организация съставена от отбори от САЩ и Канада - където е известна с френското си име LNH (Ligue Nationale de Hockey). "НХЛ" е една от най-големите спортни лиги в Северна Америка



История

Националната хокейна лига е основана през 1917 година в Монреал, Канада. След серии от диспути в канадската национална хокейна асоциация (NHA) между Едуард Дж. Ливингстоун - собственик на Торонто Блушъртс (сините фланелки), и собствениците на другите отбори. Собствениците се срещат в хотел Уиндсор в Монреал да обсъдят бъдещето на асоциацията. Ливингстоун не присъства на срещата поради заболяване и е бил неприятно изненадан от решението на собствениците на другите отбори за освобождаването му и отбора на Торонто от канадската хокейна асоциация. Последвалите обсъждания водят до създаване на националната хокейна лига (НХЛ). Преименуваният отбор на Торонто, вече "Аренас", е тимът основател заедно с отборите на Монреал Канейдиънс(канадците), Монреал Уондърърс (чудесните), Отава Сенатърс (сенаторите) и Квебек Булдогс (булдоците).

НХЛ претърпява труден първи сезон след ранното напускане на Квебек Булдогс. На 2 януари 1918 година Уестмаунт Арена, дом на Монреал Уондърърс и Монреал Канейдиънс е опожарен. Монреал Уондъдърс претърпяват финансов крах. Без "Булдогс" и "Уондърърс" НХЛ остава само с три отбора не само до края на сезона, но и през целия втори сезон.



Монреал Канейдиънс през 1942.

Въпреки неистовата борба да просъществува през първото десетилетие, отборите от националната хокейна лига бележат сериозни постижения - за 9 години печелят 7 пъти купа Стенли. Лигата е преустановена за известен период заради испанския грип. През 1926 година заплатите на играчите достигат ниво, което не може да се сравнява, с която и да е било лига в Канада, НХЛ е сама в съревнованието за купа Стенли. Броят на отборите нараства с присъединяването на отбори от САЩ като Бостън Бруинс през 1924-25 година, Ню Йорк Американс и Питсбърг Пайрътс през 1925-26 година и Монреал Канейдиънс, Детройт Кугарс(преименуван на Ред Уингс) и Чикаго Блекхоукс през сезон 1926-27. Допълнения са направени с отборите на Монреал Маруун и Хамилтон Тайгърс. В края на сезон 1930-31 в НХЛ има 10 отбора. Но голямата рецесия взима своите жертви: Ню Йорк Американс, Питсбърг Пайрътс и Отава Сенатърс напускат лигата по финансови причини. С тези промени и втората световна война, броят на отборите през 25-я сезон е шест. Тези останали отбори са известни като "оригиналните шест". Това са отборите на Ню Йорк Рейнджърс, Монреал Канейдиънс, Чикаго Блекхоукс, Торонто Мейпъл Лийвс, Детройт Ред Уингс и Бостън Бруинс.


Експанзия от 1967 до наши дни.

Със създаването на "Западната хокейна лига", за която се е смятало, че ще се превърне в професионална лига и ще се състезава за купа Стенли, отказва възможността за сливане с НХЛ през сезон 1967-68. По този начин предотвратяват първата експанзия след 20-те. Шест нови отбора са добавени в списъка на НХЛ и поставени в изцяло новосъздадена дивизия. Това са Филаделфия Флайърс, Сейнт Луис Блус, Минесота Норт Старс, Лос Анджелис Кингс, Оукланд Сийлс и Питсбърг Пенгуинс. Три години по-късно са добавени отборите на Ванкувър Канъкс и Бъфало Сейбърс.

През 1972 година е създадена световната хокейна асоциация(СХА). Макар да не взима участие в съревнованието за купа Стенли нейния статус на сериозен съперник на НХЛ е бил безпорен. В отговор на това НХЛ решава да прибърза с разширяването и приема същата година Ню Йорк Айлендърс и Атланта Флеймс заедно с Канзас Сити Скаутс и Вашингтон Кепиталс две години по-късно. Разпределянето на младите таланти причинява проблеми в качеството на играта. Двете лиги са се борили за играчи до разпадането на СХА през 1979 година. Четири от останалите шест отбора се сливат с НХЛ: Хартфорт Уейлър (китоловците), Квебек Нордик ( северняците), Едмънтън Ойлърс и Уинипег Джетс. От 1997 година Едмънтън Ойлърс са последния тим, който продължава да играе в НХЛ от световната хокейна асоциация.

В началото на 90-те експанзията продължава с пет нови отбора. Сан Хосе Шаркс дебютират през 1991, сезон по-късно се присъединяват Отава Сенатърс и Тампа Бей Лайтнинг. През 1993 година са добавени тимовете на Анахайм Майти Дъкс и Флорида Пентърс. С наближаването на новото хилядолетие броят от 30 отбора е завършен с прибавянето на нови 4 тима: Нашвил Предатърс (1998), Атланта Трашърс (1999), Минесота Уайлд (2000) и Колумбус Блу Джакетс (2000).



Конференции и дивизии

Националната хокейна лига е разделена на 2 конференции, всяка от тях има по 3 дивизии. В редовния сезон всеки отбор изиграва 82 мача - 41 като домакини и 41 като гости. От тях 32 двубоя са срещу тимове от тяхната дивизия (по 8 срещу всички 4 отбора), 40 срещу отбори от друга дивизия, но същата конференция и 10 мача с отбори от другата дивизия - по 1 мач срещу всеки отбор от 2 дивизии (от общо 3 дивизии). Тези две дивизии се сменят всяка година. На края на редовния сезон победителите от всяка дивизия задно с останалите 5 отбора с най-добри показатели от всяка конференция се класират за плейофите. В директната елиминация отборите от източната и западна конференция играят поотделно, като победителите от всяка конференция се срещат на финала за купа Стенли.


Отбори

Националната хокейна лига стартира с 5 отбора през 1917 година, чрез разшряване, намаляване и преместване на отборите, броят им днешни дни е тридесет, 24 от които са от САЩ и 6 от Канада. Монреал Канейдиънс са най-успешният отбор с 24 купи Стенли. В четирите северноамерикански професионални лиги само Ню Йорк Янкис имат повече титли в професионалната бейзболна лига. Втори по успехи в НХЛ е отборът на Торонто Мейпъл Лийвс с 13 титли, но не са печелили купа Стенли от 1967 година. Детройт Ред Уингс са най-успешният американски отбор. Най-дългата серия от спечелени купи Стенли са Монреал Канейдиънс с 5 поредни от 1955-56 до 1959-60; Ню Йорк Айлендърс и отново Монреал Канейдиънс имат по 4 титли поред.


Източна конференция

Североизточна дивизия, Атлантическа дивизия и Югоизточна дивизия.

Бостън Бруинс
Ню Джърси Девилс (дяволите)
Атланта Трашърс

Бъфало Сейбърс (биволите)
Ню Йорк Айлендърс (островитяните)
Каролина Хурикенс (ураганите)

Монреал Канейдиънс (канадците)
Ню Йорк Рейнджърс (рейнджърите)
Флорида Пентърс (пантерите)

Отава Сенатърс (сенаторите)
Филаделфия Флайърс (летящите)
Тампа Бей Лайтнинг (светкавиците)

Торонто Мейпъл Лийвс (кленовите листа)
Питсбърг Пенгуинс (пингвините)
Вашингтон Кепиталс (столичаните)



Западна конференция

Северозападна дивизия, Централна дивизия и Тихоокеанска дивизия.

Калгари Флеймс (пламъците)
Чикаго Блекхоукс (черните ястреби)
Анахайм Дъкс (патетата)

Колорадо Авеланш (лавините)
Колумбус Блу Джакетс (сините якета)
Далас Старс (звездите)

Едмънтън Ойлърс
Детройт Ред Уингс (червените криле)
Лос Анджелис Кингс (кралете)

Минесота Уайлд (дивите)
Нашвил Предатърс (хищниците)
Финикс Койотс (койотите)

Ванкувър Канъкс (косатките)
Сейнт Луис Блус (блусарите)
Сан Хосе Шаркс (акулите)



Забележими играчи

Марио Лемьо през 2001Най-известните играчи в историята на НХЛ са Горди Хоу, Боби Ор, Морис "Ракетата" Ричард, Жан Беливу, Хауи Моренц, Дъг Харви, Гилберт Пераулт, Жак Плант, Еди Шор, Тери Саучук и Боби Хъл. В днешни дни Уейн Грецки, Марио Лемьо, Стийв Айзерман, Брет Хъл, Марк Месие, Мартин Бродюр, Джо Сакич и Патрик Роа са сред най-награждаваните играчи.

Топ 5 по точки през сезон 2005/06 са Джо Торнтън, Яромир Ягър, Александър Овечкин, Даниел Алфредсън и Дани Хийтли. Топреализатор беше Джонатан Чичу. Тримата най-резултатни защитници бяха Никлас Линдстром, Сергей Зубов и Брайън МакКейб, а тримата топ вратари (по победи) бяха Мартин Бродюр, Мика Кипрусоф и Марти Турко. И съревнованието на двамата новаци Александър Овечкин и Сидни Крозби привлече много внимание през този сезон.

Като прибавка на канадските и американските хокеисти, които са главната част от историческите играчи на НХЛ, лигата привлича и играчи от целия свят. След падането на комунизма през 90-те години в източна Европа и образувалите се нови държави не забраняваха свободното преминаване на играчите. Така се увеличи значително броя на европейските играчи в НХЛ. Нови европейски играчи подписаха за отбори от лигата с цел да се привлекат по-добри играчи в нападение. Европейският стил на игра беше възприет в НХЛ. Лигата доброволно започна да прекъсва сезона си за да могат играчите да представят страните си на олимпийските игри. В момента в НХЛ играят хокеисти от 18 държави, като представителите на Канада са най-много.

НХЛ е горда с играчите си от целия свят. От 90-те лигата реши да промени начина си на промотиране в Европа. Тя все още продължава да рекламира в медиите. От 1998 година НХЛ доброволно прекратява първенството за да могат играчите да вземат участие на олимпийски игри и световни първенства. Лигата заплаши, че след зимните олимпийските игри през 2010 година, ще спре участието на играчите си, но е почти сигурно, че ще се стигне до консенсус и играчите от най-добрата лига ще могат да участват на олимпиади и световни първенства. Лигата винаги е имала засилено присъствие на канадци, но през последните 25 години процента им намалява постепенно, отстъпвайки място на американски и европейски хокеисти.



Правила

Игрово време

Всеки мач е с продължителност 60 минути - 3 части от по 20 минути. Между всяка част има 15 минути почивка. По време на прекъсванията на играта, отборите имат по 25 секунди за смени с изключение на прекъсванията за телевизионни реклами. Рекламните прекъсванията са дълги 2 минути и по 3 във всяка част: продължителността на прекъсванията на период са около 6, 10 и 14 минути, стига да няма пауър плей или отбелязани голове.

Всеки отбор може да вземе 30 секунди прекъсване (таймаут), което може да бъде взето само по време на нормално спиране на играта.



Хокейна площадка

Хокейната площадка има формата на правоъгълник със заоблени ъгли и е оградена от стена. Червената линия разделя площадката на две половини. Тя се използва за отсъждането на "айсинг". Има още и две сини линии, които разделят полето на третини и зони. В края на всяка площадка има и "тънка червена линия". По нея се отсъждат головете и айсинг нарушенията.

От миналата година има една новост в следствие на проба в по-долна хокейна лига - има трапецовидно поле зад вратата. Вратарят може да играе със шайбата само в трапеца или пред вратата. Ако докосне шайбата зад вратата и не е в трапеца се отсъжда двуминутно наказание за забавяне на играта.



Засада

В хокея на лед засада (офсайд) се отсъжда, когато играч от атакуващия отбор навлезе в атакуващата зона, с други думи премине синята линия, преди шайбата. Когато бъде отсъдена засада, реферът прекъсва играта и я подновява с була в централната зона.

НХЛ премахна през 2006 нарушението "офсайд пас" или "пас между двете линии", което се отсъждаше при подаване от защитната зона преминаващо червената линия.



Айсинг

Айсинг се отсъжда, когато играч изстреля шайбата през червената линия и "тънката червена линия" без да уцели вратата. Когато има айсинг, съдията спира играта. Играта се подновява с була в защитната зона на отбора предизвикал нарушението. При игра с числено намален състав в следствие на наказание отборът с по-малко играчи не се наказва за изчистване на шайбата. Ако вратарят докосне шайбата, айсинг не се свири.

Според нововъведение в правилата през сезон 2004/05, ако отбор изчисти шайбата при числено равнство на играчите(5 на 5), на него не му се разрешава да извършва смени по време на прекъсването за булата.



Наказания

Наказание се отсъжда за неподходящо поведение. По време на наказанието наказаният играч се изпраща на наказателната скамейка. Ситуацията при игра с числено превъзходство се нарича "пауър плей", а при игра с по-малко играчи се нарича "шортхендет".


Гол и победа

Един гол е отбелязан, когато шайбата премине гол линията и влезе във вратата. Отборът с повече голове в края на 60 минутния мач печели. Ако резултата е равен се играе 5 минути продължение по правилата на внезапната смърт при 4-4 играча, където първия тим отбелязал гол печели мача. Ако в допълнителното време не се отбележи гол, мача се решава с наказателни удари. По трима играча от всеки отбор изпълняват по един наказателен удар. Отборът отбелязал повече е победител. Ако и след това резултатът е пак равен изпълнението на наказателни удари продължава по правилата на внезапната смърт.


Трофеи и награди

Отборни трофеи

Купа Стенли -- Шампион в директните елиминации (плейофите).
Купа Кларънс С. Кембъл -- Шампион от плейофите в западната конференция.
Трофей на принца на Уелс -- Шампион от плейофите в източната конференция.
Президентския трофей (от 1986 - до днес) - Най-добър отбор през сезона.
Трофеят О'Брайън се е давал до сезон 1949/50.

Индивидуални трофеи

"Арт" Рос мемориален трофей (от 1948 - до днес) -- за най-много отбелязани голове през редовния сезон
Бил Мастертон мемориален трофей (от 1968 - до днес) -- за постоянство и спортменство
Калдър мемориален трофей (от 1933 - до днес) -- за новобранец на годината
Трофей Кон Смит (от 1965 - до днес) -- за най-полезен играч по време на плейофите
Трофей Франк Зелке (от 1978 - до днес) -- за най-добър нападател в защита
Харт мемориален трофей (от 1924 - до днес) -- за най-полезен играч по време на редовния сезон
Награда Джак Адъмс (от 1974 - до днес) -- за треньор на годината
Джеймс Морис мемориален трофей (от 1954 - до днес)-- за най-изтъкнат защитник
Кинг Кланси мемориален трофей (от 1988 - до днес) -- за ръководене и хуманитарно съдействие
Лейди Бинг мемориален трофей (от 1925 - до днес) -- за играч с най-голям талант и спортменство
Лестър Б. Пърсън (от 1971 - до днес) -- за най-постоянен играч избран от голмайсторите от редовния сезон
Трофей Морис "рекетата" Ричард (от 1999 - до днес) -- за играча с най-много отбелязани голове през редовния сезон
НХЛ награда плюс/минус (от1968 - до днес) -- за най висок статистически показател при плюс/минус (това се изчислява при головете отбелязани по време на игра на всеки играч - играчът получава "+1" при гол на неговия отбор и "-1" при гол на противниковия отбор)
Награда Роджър Грозиер "сейвинг Грейс" (от2000 - до днес) -- за вратар с най-добър коефициент при спасяванията
Тофей Вецина (от1927 - до днес) -- с гласуване за най-добър вратар
Трофей Уилиам М. Дженингс (от 1982 - до днес) -- вратарят от отбора с най-малко допуснати голове
Трофеят Лестър Патрик се дава от НХЛ от 1966 година в за принос в хокея в САЩ

Три години след прекратяване на кариерата, на играчите се дава възможност да бъдат избрани за хокейната зала на славата. В миналото , ако играчът се е смятал за изключително добър този период не се е спазвал. На само 10 играчи е оказана тази чест. През 1999 година Уейн Гретцки стана последния играч, на който бе премахнат този период. След този случай от НХЛ обявиха, че това ще е последното изключение.



Полезни сайтове

http://www.nhl.com - НХЛ
http://www.canadianhockey.ca - Канада
http://livescore.com/hockey.dll - Ливескор


Източник: data.bg


Класиране към момента:

http://195.149.248.189:8080/2009-02-02/bb10ef1ac19826205f5bc3228557b575_535x289.jpg http://195.149.248.189:8080/2009-02-02/3f7626076c60f2f8b0bfe8c7d1de3a93_535x288.jpg
http://195.149.248.189:8080/2009-02-02/2b246ed1bc3d40147dc19c42231abc9b_486x172.jpg
Link to comment
Сподели другаде

Гост dandio

Брао на Новков

 

любимците ми Детрой Ред Уингс ;)

 

http://www.nhl94.com/images/logos_lg/red_wings.gif

Не съм следи близките 2-3 години, но мисля да се попрява, виждам че Никлас Линстрьом все още е капитан ;)

 

Преди ми кефеха и Питсбъг Пенгуинс, главно заради Марио Лемьо, железарка беше момчето, ама сега са слабички

 

Айде сега и за НБА тема, ама аз ще пусна тия дни ;)

Link to comment
Сподели другаде

Гост LIVERPOOL2009

Detroit Red Wings

 

Forwards

# Player Height Weight DOB Age Birthplace

8 Justin Abdelkader 6' 1" 215 Feb 25, 1987 21 Muskegon, MI, USA

11 Dan Cleary 6' 0" 210 Dec 18, 1978 30 Carbonear, NL, CAN

13 Pavel Datsyuk "A" 5' 11" 194 Jul 20, 1978 30 Sverdlovsk, RUS

33 Kris Draper "A" 5' 10" 188 May 24, 1971 37 Toronto, ON, CAN

51 Valtteri Filppula 6' 0" 193 Mar 20, 1984 24 Vantaa, FIN

93 Johan Franzen 6' 3" 220 Dec 23, 1979 29 Vetlanda, SWE

43 Darren Helm 5' 11" 172 Jan 21, 1987 22 Winnipeg, MB, CAN

96 Tomas Holmstrom 6' 0" 203 Jan 23, 1973 36 Pitea, SWE

81 Marian Hossa 6' 1" 210 Jan 12, 1979 30 Stara Lubovna, SVK

26 Jiri Hudler 5' 10" 182 Jan 4, 1984 25 Olomouc, CZE

82 Tomas Kopecky 6' 3" 200 Feb 5, 1982 26 Ilava, SVK

21 Ville Leino 6' 0" 182 Oct 6, 1983 25 Savonlinna, FIN

18 Kirk Maltby 6' 0" 193 Dec 22, 1972 36 Guelph, ON, CAN

25 Darren McCarty ** 6' 1" 210 Apr 1, 1972 36 Burnaby, BC, CAN

37 Mikael Samuelsson 6' 2" 213 Dec 23, 1976 32 Mariefred, SWE

40 Henrik Zetterberg "A" 5' 11" 195 Oct 9, 1980 28 Njurunda, SWE

 

 

Defensemen

# Player Height Weight DOB Age Birthplace

24 Chris Chelios 6' 0" 191 Jan 25, 1962 47 Chicago, IL, USA

52 Jonathan Ericsson 6' 4" 206 Mar 2, 1984 24 Karlskrona, SWE

55 Niklas Kronwall 6' 0" 189 Jan 12, 1981 28 Stockholm, SWE

22 Brett Lebda 5' 9" 195 Jan 15, 1982 27 Buffalo Grove, IL, USA

5 Nicklas Lidstrom "C" 6' 1" 189 Apr 28, 1970 38 Vasteras, SWE

3 Andreas Lilja 6' 3" 220 Jul 13, 1975 33 Helsingborg, SWE

14 Derek Meech 5' 11" 197 Apr 21, 1984 24 Winnipeg, MB, CAN

28 Brian Rafalski 5' 10" 191 Sep 28, 1973 35 Dearborn, MI, USA

23 Brad Stuart ** 6' 2" 213 Nov 6, 1979 29 Rocky Mountain House, AB, CAN

 

 

 

Goalies

# Player Height Weight DOB Age Birthplace

29 Ty Conklin 6' 0" 184 Mar 30, 1976 32 Anchorage, AK, USA

30 Chris Osgood 5' 10" 178 Nov 26, 1972 36 Peace River, AB, CAN

 

 

Най-много ми харесва играта на Францен, вижте само този гол срещу Монреал, който го отбеляза през този сезон

 

Link to comment
Сподели другаде

Гост Novkov

Аз съм фен на по-скромните:

 

http://www.hockeydawgz.com/images/ducks_logo.jpg

 

Състав:

http://195.149.248.189:8080/2009-02-02/e93625594d31984c6d836992b1cc4ac9_534x582.jpg

 

Любим играч от състава:

http://195.149.248.189:8080/2009-02-02/152eec7687d56c87f9458b8efd096bd0_242x102.jpg

 

и естествено репсект към old school!

Sergei Fedorov! Нищо, че си е звезда на Детройт ред уингс и има 13 сезона записани с екипа на Детройт :) Той ме открехна за хокея през 2002 на олимпиядата с националния екип на Русия B)

http://195.149.248.189:8080/2009-02-02/f54b9cc287b0287115b949764df55a27_126x200.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Гост silverfox

Ред Уингс са пълни дупки в момента. Почнаха много добре, но в последните мачове се дънят като за световно. Последният им мач, който гледах беше срещу "Старс" в Детройт, и с ръка на сърцето мога да кажа, че Далас ги съсипаха на Ред Уингс. Тук е мястото да отбележа и далеч по-добрата форма на Марти Тюрко, която има в момента за разлика от началото на сезона, когато правеше комични мачове.

За Дъкс пък мога да кажа, че правят един добър сезон. Най ме кефи в момента, формата на "Нъкс". "Канъкс" имат 8 поредни загуби, а горе долу от това време в състава е и Матс Съндин. Тъпите Ванкувър го взеха с надеждата той да бъде Месия, а той е всъщност чисто и просто един пенсионер. Този сезон "Хабс" честват 100 годишен юбилей (по този повод "Ол Старс" мачът се проведе именно в "Бел Сентър"), пък и адаша Ковалев е направо фурия, така че неслучайно доста специалисти заявяват, че именно "Кънейдиънс" ще вземат Стенли Къп. Аз лино си мисля, че "Крапиталс" също се двжат доста добре, а "акулите" пък демонстриат завидно постоянство от своя страна. Има доста мачове до края на редовния сезон, така че може да очакваме още спадове и покачване на моментна форма при различните отбори.

 

едит/: По-късно ще направя профили на някои от отборите, които са ми по близки до душата :)

Link to comment
Сподели другаде

Гост LIVERPOOL2009

Не са във форма Детройт вярно е, но това не означава, че в плейофите отново няма да мачкат, явно имат спад във формата аз лично очаквах след като взеха топ реализатора на Питсбърг - Хоса да са още по-големи пушки, но засега не се представят така добре както миналия сезон, нямат такава тотална доминация като тогава в мачовете преди плейофите, а и след това, но и сега отново са на предно място в класирането

Link to comment
Сподели другаде

Гост silverfox
Не са във форма Детройт вярно е, но това не означава, че в плейофите отново няма да мачкат, явно имат спад във формата аз лично очаквах след като взеха топ реализатора на Питсбърг - Хоса да са още по-големи пушки, но засега не се представят така добре както миналия сезон, нямат такава тотална доминация като тогава в мачовете преди плейофите, а и след това, но и сега отново са на предно място в класирането

Е да. За крилатите е нормално да са в челото, все пак са един от най-балансираните отбори в НХЛ, да не казвам най-балансираният. А Мариан Хоса беше най-добър за "Ред Уингс" във въпросният мач срещу Старс. :). Изглежда, че неговият трансфер е доста по-успешен от този на Съндин или пък на Шон Ейвъри :)

 

Link to comment
Сподели другаде

Гост Kuyt

Уауууууу. Не съм влизал във форума доста време и случайно да видя тема за любимия ми спорт. Това е изненадващо. Футбола може би наистина не го чаткам толкова много, но виж хокея и в специалност НХЛ - да.

 

За Ред Уингс - те са си константа и там съмнения няма. Вярно си е, че са в серия от 5 загуби подред и играта им не е на познатото ниво, но те са един от фаворитите и съмнения около класата им няма. Проблемът при тях е вратарският пост - Конклин не е слаб вратар, но е известен със своите твърде фатални грешки. Засега е на ниво, но има още вода да изтече, а битките тепърва предстоят. Разочарованието е Крис Осгууд - най-слабият му сезон в кариерата и си мисля, че въобще няма да се подобри представянето му, а Тай напоследък също е дупка. Ред Уингс ще са твърде сериозно изпитание за всеки заради това, че са Ред Уингс - твърде много класа, опит и обиграност, но тази година няма да я тяхната. Хоса е временно решение, няма да поднови с тях, не е и нужно. Между другото, където е Хоса, трева не никне. Това е, твърде посредствена защита, която умира без най-добрият защитник - Лидстрьом и слаб goaltending.

 

Фаворити (лично мои) - 1. Сан Хосе Шаркс, 2. Бостън Брюинс, 3. Калгари Флеймс.

За да се обоснова... Крайно време им е на "акулите". От няколко сезона насам и по-точно от локаута, този отбор израства, израства, израства... и дойде време. Твърде много битки изиграха те, така че опитът вече е на нужното ниво. Сан Хосе правят абсолютно доминиращ сезон, който ще им донесе титлата в Западната конф. и ще излязат като 1ви. На вратата имат топ-вратар в лицето на Набоков, подпомаган тази година от Буше, който е отличен за бекъп. Миналата година точно липсата на стабилна резерва коства толкова много на Шаркс. Защита е повече от отлична, тъй като акулите добавиха доста подценяван защитник като Дан Бойл при смешен трейд (предполагам, че Бойл ще е един от финалистите за "Норис"), освен това Лукович, Ерхофф, младият но бързо израстващ Власич и опитната стена Роб Блейк обещават успехи. Напред "акулите" получават заряд от възроденият капитан Марлоу, който е подпомаган от най-добрия плеймейкър - Торнтън, а освен всичко това Гриър е там, Клоуи прави убийствен сезон, а голмайсторските умения на Чичо не са под съмнения. Аз залагам на Шаркс този сезон.

 

Брюинс ще спечелят Изтока. Заслужават го, защото са най-здраво и усърдно работещят отбор. Никой не е очаквал формата им, игрите им, представянето им преди началото на сезона, но ето че Клод Жулиен отново направи убийствен отбор. Разполагат с най-добрата тройка (подчертавам тройка) вратари в лигата - Томас, Фернандес и млад голтендер като Раск, който най-вероятно ще е новият # 1 следващата година. Защитата е 6+, след като капитан е мечтата за всеки отбор Чара, а той е допълван от ветерани като Хниди и Уард. Все пак аз съм изненадан най-много от Денис Уайдмен и въпреки че няма да вземе номинация за "Норис", той я заслужава. Най-добрия защитник на мечките. Напред Савард прави най-добрия си сезон в кариерата, Райдер е напълно нов играч, а младите Крейчи и Лучич допълват ударното нападение. Доскоро липсваше Бержерон, но това не пречеше на отбора. Щурм все още е контузен, но липсата му не се усеща. Имам на предвид, че предстой дедлайна и съм убеден, че Брюинс ще добават защитник и нападател в отбора си, което ще подсили шанса за Стенли. Нещо, което не е за отписване, това е представянето на Брюинс в плейофите - от 3 години не са минавали 1ви кръг, а 4 пъти са отпадали на различен етап (1ви или 2ри кръг ) от Монреал. Традициите в НХЛ са всичко и това е притеснително.

 

Калгари - изглеждат доста балансирани, а като се подсилят на дедлайна ще ги видиме.

 

 

Доста изписах и не ми се пише вече, ако имате въпроси питайте.

 

 

Link to comment
Сподели другаде

Гост silverfox

Аз не бих отписал Девилс. В последните години имат доста добри сезони, а почти винаги остават подценени. Аз лично бих заложил на Хабс, Девилс и Крапиталс на изток. Брюинс мачкат, но не ги виждам в плейофите. Флайърс не са за подценяване също. Там си имат Майк Ричардс, а това не е никак малко :). Същото положение със Шаркс. Това ми е един от най-противните отбори. Не знам защо, но такива като Чийчу не мога да ги понасям в червата си. Супер надценен е Малко или много, отборите от западната конференция изкараха късмет със Зюбов, а въпреки това си личи, че Старс поемат по пътя на добрата форма. Джеймс Нийл и Луи Ериксън "импрес" и двамата, а Модано все едно кара втора младост. Горд съм със себе си, като спорехме със сестра ми кого ще е повече на върха на вълната - Съндин или Мондано. Тя беше убедена, че Нъкс едва ли не ще станат недосегаеми, а сега са пълни дупки. :D

 

 

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
Гост LIVERPOOL2009

Няма кой да спре Детройт Ред Уингс и този сезон, започнаха да си връщат формата

 

Шеста поредна победа за Детройт

 

Детройт Ред Уингс демонстрира шампионската си форма от миналия сезон и постигна шеста поредна победа, след като удари с 4:2 у дома Минесота Уайлд. Иржи Худлер и Крис Дрейпър се разписаха само в рамките на 50 секунди във втората третина, а вратарят им Крис Осгууд отрази 21 шута към мрежата си. С този успех Червените крила имат 81 точки, само с 1 по-малко от лидера в Западната конференция Сан Хосе Шаркс. След 1:1 в първата част, Худлер изведе Детройт напред 9:38 минути преди края на втората третина, след като прониза вратаря Джеф Хардинг с първото си докосване до шайбата при разиграване от дясно. Това е 18-ото попадение за Худлер от началото на първенството, дошло след подаване на Мариан Хоса. Само 50 секунди след това се разписа и Дрейпър, пак след пас на Хоса и разиграване в левия фланг на атаката. 45 секунди преди края на частта Вили Лейно покачи на 4:1, а гостите оформиха крайния резултат чрез Мика Койву в средата на третия период.

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 months later...
Гост dandio

за мое съжаление

 

Питсбърг вдигна купа "Стенли"

 

http://img2.sportal.bg/new/uploads/news/2009_24/images/00178705.jpg

 

Отборът на Питсбърг Пингуинс стана новият носител на купа "Стенли" в НХЛ. Тимът се наложи с 2:1 в гостуването си на Детройт Ред Уингс и по този начин зае мястото на съперника си, който спечели отличието през миналия сезон.

 

Отборът на Питсбърг преодоля загубата на капитана си Сидни Кросби и победи миналогодишния шампион Детройт с 2:1 в последен седми мач от финалния плейоф в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ), с което заслужи третата си Купа "Стенли" след краен успех с 4:3 победи в серията.

 

Финалният плейоф бе затворен в дома на Червените криле "Джо Луис", който е кръстен на легендата на американския бокс и бивш световен шампион в тежка категория. Именно поради тази причина на трибуните се открои присъствието на Мохамед Али, който бе

облечен с червения екип на Детройт и обра овациите на публиката между първата и втората третина.

 

Вместо обаче да защитят на титлата си от 2008-а година, опитните хокеисти на Детройт отстъпиха на по-младите си противници, които пък спечелиха първата титла за Питсбърг от

сезон 1991/1992. Тогава Пингвините защитиха Купа "Стенли" от 1990/1991 основно благодарение на настоящия собственик Марио Лемьо.

 

Безпогрешен на вратата на победителите бе Марк-Андре Флюри, който спаси 23 шайби, но нито една от тях не бе толкова важна, колкото тази при последния удар в мача, дело на Никлас Лидстрьом само секунда преди сирената. Капитанът на Детройт бе останал

пред празна мрежа, но Флюри се хвърли с тяло пред шайбата и опази вратата си.

 

"Знаех, че не остава много до края. След първия изстрел се получи силен рикошет и шайбата отиде много настрани. Реших просто да подложа тялото си и тя ме удари в ребрата, което се оказа за добро", заяви Флюри.

 

До двата гола на Питсбърг пък се стигна след неочаквани грешки от опитната защита на Детройт. Първо Евгени Малкин принуди Брад Стюърт да сгреши и Максим Талбът се възползва от лошото изчистване за 1:0 след само 1:13 минути във втората третина. Точно десет минути преди края на втората част Талбът изскочи сам срещу Крис Озгууд и наниза шайбата в горния ляв ъгъл на вратата му за 2:0 с втория си гол в мача.

 

Джонатан Ериксон направи мача по-интересен 6:07 минути преди неговия край, след като стреля силно почти от синята линия и изненада Флюри за 1:2. Време за повече обаче нямаше и Питсбърг заслужено празнува след края на срещата.

 

С тази победа Пингвините си отмъстиха за загубата от същия съперник на финала през миналия сезон, който обаче приключи на леда на "Мелън Арина" в Питсбърг. Мариан Хоса няма да иска да си спомня и двата финала, след като напусна Питсбърг в началото на този сезон в посока Детройт. Така той на два пъти се оказа на губещата страна.

 

Евгени Малкин, който води класирането с 36 точки в плейофите, получи наградата за най-полезен играч. Сидни Кросби пък стана най-младият капитан на шампион в НХЛ със своите 21 години. Победител тази нощ бе и спортът в Питсбърг като цяло, ащото през месец февруари местният отбор по американски футбол Питсбърг Стийлърс спечели "Супербоул".

 

Така Питсбърг спечели третата си купа "Стенли" в историята си, след успехите през 1991 и 1992 година.

Link to comment
Сподели другаде

  • 6 months later...
Гост El_Niño

Резултатите от НХЛ

 

http://gong.bg/uploads/news_images/200912/photo_verybig_108693.jpg

 

Резултатите от Националната хокейна лига на САЩ и Канада:

 

Минесота - Монреал 3:1

 

Ню Йорк Рейнджърс - Ню Йорк Айлъндърс 5:2

 

Питсбърг - Филаделфия 3:2 (след дузпи)

 

Атланта - Далас 6:5 (след продължение)

 

Финикс - Кълъмбъс 2:1 (след дузпи)

 

Детройт - Тампа Бей 3:0

 

Калгари - Лос Анжелис 2:1

 

Нешвил - Едмънтън 6:3

 

Сан Хосе - Анахайм 4:1

Link to comment
Сподели другаде

Гост El_Niño

НХЛ: Резултати

 

http://gong.bg/uploads/news_images/200912/photo_big_108817.jpg

 

Резултатите от Националната хокейна лига за САЩ и Канада:

Ню Джърси – Отава – 4:2 (1:0, 2:2, 1:0)

 

Бъфало – Торонто – 5:2 (0:1, 4:0, 1:1)

 

Флорида – Каролина – 6:3 (0:0, 3:1, 3:2)

 

Сент Луис – Тампа Бей – 3:6 (1:1, 0:2, 2:3)

 

Чикаго – Бостън – 5:4 (0:1, 3:1, 1:2, 0:0, 1:0) след дузпи

 

Ванкувър – Вашингтон – 3:2 (1:2, 1:0, 1:0)

Link to comment
Сподели другаде

Гост El_Niño

Ню Джърси Девълс и Питсбърг Пингуинс продължават да делят върха в НХЛ

 

http://gong.bg/uploads/news_images/200912/photo_big_109019.jpg

 

Отборите на Ню Джърси Девълс и Питсбърг Пингуинс постигнаха победи в срещите от поредния кръг в НХЛ и продължават да делят върха не само в Атлантическата дивизия, но и в лигата.

 

Дяволите надделяха над Атланта Трашърс с 5:4 като гости, а шампионите измъкнаха победата при визитата на Бъфало Сейбърс с 2:1 след дузпи.

 

Вратарят Марк-Андре Фльори бе героят за петата поредна победа на пингвините, след като отрази 31 удара и допълнително още три при изпълнение на дузпите.

 

Крис Летанг донесе победата на гостите с точно изпълнение на наказателен удар. Иначе Крис Куниц бе точен за Питсбърг в редовното време, а за домакините вкара Джейсън Поменвий.

 

Ню Джърси извади вратаря Мартин Бродьор, след като получи три шайби зад гърба си през първата част (1:3) на двубоя с Атланта. През втората третина дяволите се реваншираха с три гола и поведоха с 4:3. В реващата трета част двата отбора си размениха по един гол.

 

Дийн Маккамонд се отличи с две попадения за Ню Джърси, а освен него точни бяха още Брайън Ралстън, Род Пели и Роб Нидермайер. За Атланта се разписаха Слава Козлов, Рон Хейнси, Павел Кубина и Ник Антропов.

 

Резултатите от НХЛ:

 

Филаделфия - НЮ Рейнджърс - 1:2

 

Далас - Детройт - 4:3

 

Анахайм - Финикс - 4:2

 

Калгари - Нешвил - 3:5

 

Бъфало - Питсбърг - 1:2 след дузпи

 

Торонто - Бостън - 2:0

 

Отава - Минесота - 4:1

 

НЙ Айлендърс- Монреал - 0:3

 

Каролина - Флорида - 3:2

 

Атланта - Ню Джърси - 4:5

 

Колорадо - Кълъмбъс - 5:2

 

Едмънтън - Вашингтон - 2:4

Link to comment
Сподели другаде

Гост El_Niño

Мартин Бродюр би пореден рекорд в НХЛ

 

http://gong.bg/uploads/news_images/200912/photo_verybig_109295.jpg

 

Вратарят на Ню Джърси Девълс Мартин Бродюр отново записа името си в книгата с рекордите на НХЛ, след като в пореден мач този сезон не допусна гол.

 

Това стана при победата на Дяволите с 4:0 над Питсбърг Пингуинс. Бродюр отрази 35 удара на нападателите на шампиона и регистрира 104-и мач в редовния сезон без допуснат гол. Така вратарят на националния отбор на Канада изпревари досегашния номер 1 Тери Савчук, въпреки че мнозина смятаха постижението му за непреодолимо.

 

„Този рекорд стоя неподобрен прекалено дълго и когато подобряваш такива рекорди, винаги е много хубаво. В ситуацията, в която съм, може да паднат още рекорди. Хората се радват с мене и това ме прави щастлив и ме амбицира да продължа да играя”, заяви вратарят пред репортерите след мача.

 

Очаква се Бродюр да бъде първи избор на националния отбор на Канада за домакинските Олимпийски игри във Ванкувър догодина, а първият му мач без допуснат гол (или шут-аут) е на 20 октомври 1993 година.

 

Тери Савчук, който беше досегашен притежател на рекорда, подобри постижението на Джордж Хейнсуърт на 18 януари 1964 година, когато изигра своя 95-и мач без пусната шайба. След това той постави рекорда си от 103 шут-аута на 1 февруари 1970 година.

 

„Тери Савчук реално беше вратар с най-много сухи мачове повече от 45 години, от 1964 година насам. Оттогава досега сигурно над 500 вратаря са пазили в отборите на НХЛ, но никой дори и не се доближи до него. Но както в спорта, така и в живота, всяко нещо си има начало и край”, заяви шефът на лигата Гари Бетман.

 

Миналата седмица 37-годишният Бродюр, който е роден в Монреал, подобри още един рекорд в НХЛ. Той стана вратарят с най-много мачове в Лигата, постигайки 1030 срещи и по този показател изпревари своя сънародник и добър приятел Патрик Роа.

 

В мача дяволите имаха късмета да открият рано резултата чрез Брис Салвадор, а през втората третина за кратко време нанизаха още три в мрежата на шашнатите домакини. Разписаха се Никлас Бергфорс, Патрик Елиас и Марк Фрейзър.

 

Пингвините опитаха обрат в края на частта, както и в началото на третата третина, но тогава дойде и времето на Бродюр. Той отрази общо 16 шута в третата част, включително и две феноменални спасявания на удари на Сидни Кросби, както и един удар от въздуха на Евгени Малкин.

 

 

Резултатите от Националната хокейна лига на САЩ и Канада:

 

Торонто - Бъфало 2:3 (след продължение)

Ню Йорк Айлъндърс - Тампа Бей 2:4

Филаделфия - Флорида 1:4

Каролина - Ню Йорк Рейнджърс 1:3

Атланта - Монреал 3:4 (след продължение)

Отава - Бостън 0:2

Питсбърг - Ню Джърси 0:4

Минесота - Колорадо 3:4

Далас - Сан Хосе 2:4

Едмънтън - Сейнт Луис 2:7

Финикс - Кълъмбъс 5:2

Link to comment
Сподели другаде

Гост El_Niño

НХЛ: Резултати

 

http://gong.bg/uploads/news_images/200912/photo_verybig_109519.jpg

 

Калгари — Сейнт Луис 1:2 д (0:0, 0:1, 1:0, 0:1)

 

Финикс — Анахайм 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

 

Далас — Кълъмбъс 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

 

Детройт — Чикаго 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

 

Тампа Бей — Филаделфия 2:5 (0:2, 2:0, 0:3)

 

НЙ Рейнджърс — Флорида 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

 

Бостън — Атланта 6:4 (3:2, 1:0, 2:2)

 

НЙ Айлендърс — Торонто 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

 

Питсбърг — Отава 8:2 (1:1, 5:0, 2:1)

 

Каролина — Монреал 1:5 (1:4, 0:1, 0:0)

 

Вашингтон — Бъфало 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)

 

Минесота — Едмънтън 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Link to comment
Сподели другаде

Гост El_Niño

Резултати от Националната хокейна лига

 

http://gong.bg/uploads/news_images/200912/photo_verybig_109917.jpg

 

Лос Анжелис Кингс — Минесота 3:4 (0:0, 1:3, 2:1)

 

Сан Хосе — Финикс 4:3 д (1:0, 2:1, 0:1, 0:0, 1:0)

 

Едмънтън — Калгари 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

 

Отава — Монреал 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)

 

Тампа Бей — Бостън 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

 

Кълъмбъс — Детройт 1:0 прод. (0:0, 0:0, 0:0, 1:0)

 

Вашингтон — Каролина 3:6 (0:3, 2:1, 1:2)

 

Ню Джърси — Атланта 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)

Link to comment
Сподели другаде

Гост El_Niño

Резултатите от НХЛ

 

http://gong.bg/uploads/news_images/200912/photo_verybig_110011.jpg

 

Резултатите от Националната хокейна лига на САЩ и Канада:

 

Бъфало - Питсбърг 4:3

 

Ню Йорк Айлендърс - Кълъмбъс 2:1 (след дузпи)

 

Сейнт Луис - Нешвил 3:4

 

Далас - Чикаго 5:4

 

Финикс - Ванкувър 3:2 (след дузпи)

 

Анахайм - Минесота 4:2

Link to comment
Сподели другаде

Гост El_Niño

Резултатите от НХЛ

 

http://gong.bg/uploads/news_images/201001/photo_verybig_110203.jpg

 

Резултатите от НХЛ:

 

Флорида Пантерс – Монреал Канейдиънс 4:5

 

Кълъмбъс Блу Джакетс – Нешвил Предатърс 1:2

 

Сейнт Луис Блус – Ванкувър Канъкс 3:4

 

Детройт Ред Уингс – Колорадо Аваланч 4:2

 

Отава Сенатърс – Ню Йорк Айлендърс 3:2

 

Финикс Койотс – Сан Хосе Шаркс 2:3

 

Далас Старс – Анахайм Дъкс 5:3

 

Каролина Хъракейнс – Ню Йорк Рейнджърс 1:2

 

Минесота Уайлд – Лос Анджелис Кингс 2:5

 

Чикаго Блекхоукс – Ню Джърси Девилс 5:1

 

Калгъри Флеймс – Едмънтън Ойлърс 2:1

Link to comment
Сподели другаде

Гост El_Niño

Ню Йорк Рейнджърс би трудно Бостън

 

http://gong.bg/uploads/news_images/201001/photo_verybig_110653.jpg

 

Кристофър Хигинс се разписа 1:29 минути преди края и донесе победата на Ню Йорк Рейнджърс над Бостън с 3:2 в среща от първенството на НХЛ. Домакините поведоха с 2:0 с попадения на Алеш Коталик и Ерик Кристенсен през първите две части, но гостите изравниха с два късни гола в третата третина. Първо Мат Хънуик намали резултата, а след това Блейк Уилър изравни четири минути преди края.

 

В Сан Хосе Лос Анджелис сложи край на серията от осем поредни победи на домакините, след като ги разгроми с 6:2. Това бе трети пореден успех за "кралете" и първа загуба за "акулите" от 12-ти декември насам.

 

Отборът на Лос Анджелис вкара три гола в последните 4:23 минути на първата част - чрез Михал Ханджус, Оскар Молър и Анзе Копитар. В рамките само на 14 секунди през втория период за победителите се разписаха Райън Смит и Уейн Симъндс, а 14-та секунда на 3-та част Лос Анджелис поведе с 6:0 след попадение на Скот Парс.

 

В края на мача точни за Сан Хосе бяха Дъглас Мъри и Патрик Марло.

Link to comment
Сподели другаде

Гост El_Niño

НХЛ: Резултати

 

http://gong.bg/uploads/news_images/201001/photo_verybig_110795.jpg

 

Резултати от двубоите в НХЛ, играни тази нощ:

 

Вашингтон – Монреал – 4:2 (0:0, 3:1, 1:1)

 

Торонто – Флорида – 3:2 (1:2, 2:0, 0:0)

 

Ню Джърси – Далас – 4:0 (1:0, 3:0, 0:0)

 

Отава – Бостън – 1:4 (0:4, 1:0, 0:0)

 

Питсбърг – Атланта – 5:2 (0:0, 3:2, 2:0)

 

Нешвил – Калгари – 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)

 

Чикаго – Минесота – 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

 

Едмънтън – Финикс – 4:5 (0:1, 2:3, 2:0, 0:1)

 

Анахайм – Детройт – 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)

 

Ванкувър – Кълъмбъс – 7:3 (3:2, 3:1, 1:0)

Link to comment
Сподели другаде

Гост El_Niño

Резултатите от НХЛ

 

http://gong.bg/uploads/news_images/201001/photo_verybig_111001.jpg

 

Резултатите от Националната хокейна лига на САЩ и Канада:

 

Бъфало Сейбърс – Тампа Бей Лайтнинг 5:3

 

Ню Йорк Рейнджърс – Далас Старс 5:2

 

Филаделфия Флайърс – Торонто Мейпъл Лийфс 6:2 (2:0, 1:0, 3:2)

 

Минесота Уайлд – Калгари Флеймс 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

 

Колорадо Аваланч – Ню Йорк Айлъндърс 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

 

Сан Хосе Шаркс – Сейнт Луис Блус 2:1 (след продължение)

Link to comment
Сподели другаде

Гост El_Niño

НХЛ: Резултати

 

http://gong.bg/uploads/news_images/201001/photo_verybig_111209.jpg

 

Резултати от мачовете в НХЛ, играни тази нощ:

 

Бостън – Чикаго – 2:5 (2:2, 0:2, 0:1)

 

Атланта – Рейнджърс – 2:1 (0:0, 0:1, 1:0, 0:0, 1:0) след дузпи

 

Вашингтон – Отава – 5:2 (2:0, 0:1, 3:1)

 

Монреал – Флорида – 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

 

Питсбърг – Филаделфия – 4:7 (2:3, 1:2, 1:2)

 

Нешвил – Каролина – 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)

 

Едмънтън – Кълъмбъс – 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)

 

Ванкувър – Финикс – 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

 

Анахайм – Сент Луис – 4:2 (0:1, 1:0, 3:1)

 

Лос Анджелис – Детройт – 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...