Jump to content

NBA (National Basketball Association)


Гост dandio

Препоръчан пост

Гост dandio
http://www.bens.at/images/nba_logo1123.jpg


Националната баскетболна асоциация, за кратко НБА (на английски:National Basketball Association, за кратко NBA) е най-престижната световна мъжка професионална баскетболна лига и една от четирите основни професионални спортни лиги на Северна Америка. Създадена е на 6 юни, 1946 г. в Ню Йорк под името Американска баскетболна асоциация (АБА). Получава новото си име през есента на 1949 след обединението с Националната Баскетболна Лига. Състои се от 30 отбора - 29 в САЩ и 1 в Канада.

Отбори
През 1946 г. асоциацията започва с 11 отбора, като след различни промени и прегрупирания, днес те са 30. Щатите са домакин на 29 отбора, а Канада - на 1. Най-много победи в лигата (17) имат Бостън Селтикс. Следващият най-успешен отбор е Лос Анджелис Лейкърс - 14 пъти шампиони. На трето място, но с едва 6 титли са Чикаго Булс. И 6-те са завоювани по времето на големия им възход през 90-те години. Днес титлата е в ръцете на играчите от Сан Антонио Спърс, които имат общо четири титли. Националната баскетболна асоциация е разделена на две конференции, Източна и Западна, а всяка конференция е разделена на три дивизии. Във всяка дивизия влизат по пет отбора:

Източна конференция
http://i.data.bg/06/12/10/150554_orig.jpg

Западна конференция
http://i.data.bg/06/12/10/150551_orig.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/NBA_Conferences_Divisions.PNG/500px-NBA_Conferences_Divisions.PNG



Редовен сезон
След лятната почивка отборите се събират отново през Октомври за подготвителни лагери. Основната им цел е да се оценят някои новаци, да се видят силните и слаби страни на отбора, да се подготви за предстоящия сезон. Задължително е за сезона да се изберат само дузина състезатели, които ще бъдат в списъка на отбора. Допускат се и трима души в допълнителен списък, евентуални резерви. Същинският сезон обикновено започва в първата седмица на Ноември, но е предшестван от приятелски мачове. В редовния сезон всеки отбор изиграва по около 80 срещи (различно всяка година), разделени поравно между гостувания и домакинства. Отборите от собствената дивизия се срещат 4 пъти, отборите от същата конференция, но от различни дивизии - 3 или 4 пъти, отборите от другата конференция - само 2 пъти. Ето защо, отборът може да има по-лесен или по-труден списък с мачове, в зависимост от дивизията и конференцията си. Вече НБА е единственото отборно състезание в Северна Америка, където отборите играят всеки с всеки - по една домакинска среща на сезон с всеки отбор минимум. През Февруари се прави пауза, за да се проведе Мачът на звездите. Феновете от Щатите, Канада и по интернет гласуват за най-добрите играчи на различните постове в двете конференции. Избират се 14-те играчи с най-голям рейтинг и се провежда мач Изток срещу Запад (Източна конференция срещу Западна конференция). Излъчва се най-добър играч на мача - MVP. Други интересни конкурси, които съпътстват мача на звездите са избирането на най-добър новак (rookie), състезание за най-добри умения (дрибъл, стрелба и подаване), за най-добър стрелец от линията за 3 точки. Тези конкурси всяка година носят различни имена, заради различните си спонсори. Малко след мача на звездите идва и последният ден за трансфер на играчи. Краят на редовния сезон е около 20-ти Април. Тогава идва време за много индивидуални награди - отново новак на годината, най-полезен играч, най-добър защитник, най-развиващ се играч, най-добър треньор. По това време се избират и 3 отбора от най-добрите играчи на отделните постове от цялата лига.

Плейофи
В края на април започват плейофите, като продължение на редовния сезон. За тази част от шампионата се класират по 8 отбора от всяка конференция. Във всяка от двете конференции става класиране на осемте отбора по брой победи. По-предното класиране, което имат победителите в дивизиите, носи преимущество. Така се оформят два потока от по 8 отбора. Те продължават да играят помежду си, като двете конференции ще се срещнат чак на финала. В двете конференции се провежда първият кръг на плейофите (четвъртфинали на конференциите). Първият среща последния и т.н. съобразно таблицата:
#1 #8
#2 #7
#3 #6
#4 #5

Мачовете се играят до четири победи. Т.е. най-много може да са 7 мача за двойка отбори. Осмината победители достигат да втория кръг на плейофите, т.нар. полуфинали на конференцията. Там се сблъскват победителите от сблъсъците между 1-8 и 4-5 от една страна, и 2-7 и 3-6 от друга. Последният трети кръг (финал на конференцията) определя кой отбор ще отиде на финала на НБА, който определя шампиона.

web: www.nba.com

Класиране в момента:
http://img207.imageshack.us/img207/2480/adahx1.jpg

И... GO Spurs Go

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/e/ec/San_Antonio_Spurs_logo.png/200px-San_Antonio_Spurs_logo.png
Link to comment
Сподели другаде

Гост silverfox

Като бях по-малък следях резултатие на Атланта Хоукс. За съжаление доста отдавна загубих какъвто и да е интерес към този спорт, макар и да е безспорно един от най-атрактивните американси "трейдмаркс" :)

Link to comment
Сподели другаде

Гост mmmcho

мойте любими са Бостан Селтикс и Майами !

А много се радвам на Стив Неш, Дирк Новитцки, ДУЕЙН УЕЙД, Дуаит Хауард. Като малък много се радвах на Шакийл О`Нийл и Джейсън Кид!

 

Иначе на мачове на националния ходя, в зала Универсяда. От българския назионален отбор ми харесват Виденов и Близнаците (Деян и Калоян)

 

:)

Link to comment
Сподели другаде

Гост dandio
Близнаците (Деян и Калоян)

С тях даже съм цъкал, те са варненската школа ;)

Иначе бг не следя вече, като бях във Варна ходех от време на време на мачовете, иначе се кефех на Тошко Стойков, с него съм играл тенис :P

Дядо ми е бил директор на спортното във Варна и те са му били ученици и ме е запознавал с тях :)

Link to comment
Сподели другаде

Гост Liverpool-BaBy

ЛЕБРОН С 52 ТОЧКИ ПРИ НОВА ПОБЕДА НА КЛИВЛАНД

 

http://gong.bg/uploads/news_images/200902/photo_big_68111.jpg

 

Отборът на Кливланд Кавалиърс се наложи над тима на Ню Йорк Никс със 107:102 точки като гост в среща от поредния кръг в НБА. Над всички бе звездата Леброн Джеймс, който наниза 52 точки, а освен това постигна и трипъл дабъл, след като даде 11 асистенции и хвана 10 борби за четвъртия пореден успех на кавалерите.

С 52-те си точки Джеймс се нареди до великия Майкъл Джордън, отбелязал 55 точки в тази зала. Както е известно рекордът вече се държи от Кобе Брайънт, който наниза 61 точки в понеделник.

Освен това Леброн стана първият баскетболист след Карим Абдул Джабар от 1975-а година насам, който прави трипъл-дабъл при отбелязани 50 и повече точки.

Четвърта поредна победа регистрира и Лос Анджелис Лейкърс, след като надделя над Торонто със 115:107 точки като гост. Този път Кобе Брайънт се задоволи само с 36 точки, а центърът Пау Гасол добави 31 точки.

С интерес се очаква утрешния двубой на Ел Ей като гост на лидера и шампион Бостън Селтикс. Това ще бъде първия сблъсък между двата тима след финала през миналата година.

 

 

Резултатите от НБА:

 

 

Орландо - ЛА Клипърс - 125: 96

 

Торонто - ЛА Лейкърс - 107:115

 

Вашингтон - Ню Джърси - 88:115

 

Детройт - Маями - 93: 90

 

НЙ Никс - Кливланд - 102:107

 

Мемфис - Хюстън - 104: 93

 

Минесота - Атланта - 86: 94

 

Ню Орлийнс - Чикаго - 93:107

 

Оклахома - Денвър - 113:114

 

Далас - Портланд - 104: 99

 

Голдън Стейт- Финикс - 124:112

Link to comment
Сподели другаде

Гост mmmcho

Да бе, гадно паднахме и накрая как Уеид пропусна стрелбата :|

 

 

EDIT:

 

Свършиха днестурнира за 3 точки, спечелен от Дикуайн Кук(Миами), и турнира за забивки, където победител се оказа Нейт Робинсън! Послидната забивка прескочи Дуайт Хоуард :D

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
Гост shicola

Тая вечер мача къде???.....................

 

 

са видях,сори

 

 

58-ят "Мач на звездите" в НБА пряко по Спорт 7

 

Кабелният спортен канал Спорт 7 ще излъчи на живо 58-ят "Мач на звездите" в НБА. Началото на прякото предаване е рано тази сутрин в 03,15 часа. Както е известно Спорт 7, който е към групата на телевизия TV 7, закупи правата за излъчване двубоите от НБА още от миналата година. През февруари 2008-а именно TV 7 предаваше на живо "Мача на звездите", който тогава се състоя в Ню Орлиънс.

 

Стартови състави на "Изтока" и "Запада":

 

ИЗТОК: Леброн Джеймс (Кливланд Кавалиърс), Кевин Гарнет (Бостън Селтикс), Дуайт Хауърд (Орландо Меджик), Алън Айвърсън (Детройт Пистънс), Дуейн Уейд (Маями Хийт)

 

Старши-треньор: Майк Браун (Кливланд Кавалиърс)

 

ЗАПАД: Яо Минг (Хюстън Рокетс), Амари Студамайър (Финикс Сънс), Тим Дънкан (Сан Антонио Спърс), Коби Брайънт (Лос Анджелис Лейкърс) и Крис Пол (Ню Орлиънс Хорнетс)

 

Старши-треньор: Фил Джексън (Лос Анджелис Лейкърс)

Link to comment
Сподели другаде

Гост Liverpool-BaBy
Запада биха, добър мач се получи, аз бях за Изтока!

 

Аз също нях за Изтока обаче мача беше страшен :) много як

Link to comment
Сподели другаде

Гост DwAyNe WaDe

не лош All Star Weekend стана :) като фен на "Хийт" се радвам за Дейкуан Кук, който спечели конкурса по 3ки .. :) , а снощи мачът беше доста свеж с много красиви отигравания ,за жалост ,Изтокът не победи , но все пак шоуто беше по-важно.. :)

Link to comment
Сподели другаде

Гост melbon

И аз бях за Изтока заради Пистънс, но запада игра много по-добре, а Шак и Кобе показаха, че не случайно направиха Лейкърс 3години поред Шампиони и след 6г пак играха все едно правят това двамата цял живот.

Link to comment
Сподели другаде

Гост Lonsdale

И кое му беше якото ? С всяка изминала година тоя мач става все по-жалък! Ако не е Шак малко да разчупи играта, да се забавлява и да забавлява.. не ми се мисли на кво ще прилича Мача на ЗВЕЗДИТЕ. ЛеБрон и Коби толкова да се натягат за МВП, че простооо нямам думи ..

Link to comment
Сподели другаде

Гост Steven Gerrard The Best

БАРСА ОТНОВО ВЗЕ СКАЛПА НА РЕАЛ

20 февруари 2009 00:03

 

http://img131.imageshack.us/img131/797/photobig69573vv2.jpg

http://img131.imageshack.us/img131/photobig69573vv2.jpg/1/w278.png

 

В четвъртфинален мач за Купата на Краля на Испания Барселона победи с 83:75 Реал Мадрид.

 

Невероятен мач за каталунците направи Хуан Карлос Наваро, който отбеляза 28 точки и направи 10 асистенции и се превърна в истински кошмар за наставника на Реал Жоан Пласа.

 

Много силно за Барселона се представиха Даниел Сантиаго, който отбеляза 8 точки, Ерсан Илиясова завърши с 14 точки и пет овладени борби и Виктор Сада, който се отличи с 8 асистенции.

 

Луис Бълок и Фелипе Рейес се опитваха да се противопоставят на силната игра на Барселона, но не получиха подкрепа от своите съотборници.Американецът завърши с 22 точки, а испанският национал вкара 16 точки и хвана 9 борби.

 

Мачът започна равностойно, като първата част бе спечелена от Барселона с 23:21 точки, а на полувремето каталунците имаха преднина от шест точки 44:38.

 

В началото на трета четвърт Барселона изригна и поведе с 56:43, но Реал успя да се върне в мача и на всичко отгоре намали преднината на каталунците на пет точки 59:64.

 

В последната част настъпи времето на Хуан Карлос Наваро, който със стрелбата си от зоната за три точки поддържаше преднината на своя отбор, коят малко преди края на мача отново стана тринадесет точки 76:63.

 

Силите на Реал Мадрид не стигнаха за нищо повече освен за по-почетна загуба 75:83.

 

Така Барселона стана първият полуфиналист на турнира за Купата на Краля, като очаква за свой съперник победителя от мача Тау Керамика и Памеса Валенсия.

 

В другия полуфинал ще се изправят един срещу друг победителите от четвъртфиналните двойки Уникаха-Калисе Гран Канария и Естудиантес – Ховентут Бадалона.

Link to comment
Сподели другаде

Гост tedo

Бостън и тая година ще доминират :banger:

Най-добрият домакин в лигата Денвър изяде такъв бой на техен терен ,незнам дали могат да се осъзнаят :sarcastic:

Team T

Celtics 114

Nuggets 76

 

и то без Пиърс,Алън и Рондо в последната 4-тина.

Гърнет е контузен.

Link to comment
Сподели другаде

Гост I.L.L.

All Star Weekend-a наистина беше много добър! И най-хубавото беше победата на НЕЙТ РОБИНСЪН при дънкърите!

Уникално много му се кефя на тоя пич още от 2006 когато спечели за първи път забивките! Малко ме е яд, че другият ми любимец Стив Неш не взе участие в конкурса за тройки и за това подкрепях Майк Биби, но той се поизложи.

 

А иначе от малък съм фен на Лейкърс, но в последните години следя и подкрепям Никс заради Робинсън!

Link to comment
Сподели другаде

Гост Liverpool-BaBy

Шампионът Бостън с изненадваща загуба

 

http://img2.sportal.bg/new/uploads/news/2009_09/images/00159989.jpg

 

Без контузения Кевин Гарнет шампионът Бостън допусна изненадваща загуба с 91:93 при гостуването си на слабака Лос Анджелис Клипърс. Зак Рандолф се отличи с 30 точки и 12 борби за домакините, които обаче остават предпоследно в Тихоокеанската дивизия с 15 победи и 43 поражения. Пол Пиърс беше лидер за гостите с 20 точки, но пропусна изстрел 10 секунди преди края, което се оказа фатално. Бостън е на второ място на Изток с 46 успеха и 13 загуби.

Тони Паркър наниза 39 точки, а Сан Антонио отнесе Портлънд с 99:84. Паркър отново беше лидер на тима си в отсъствието на Тим Дънкан заради контузия. Сан Антонио записа четвърта поредна победа и уверено води в Югоизточната дивизия.

Девин Харис вкара 19 от общо 42-е си точки в четвъртата част при успеха на Ню Джърси над гостуващия Чикаго със 111:99. Андре Игуодала завърши с 22 точки, 11 асистенции и 9 борби, а Филаделфия се наложи над домакина Вашингтон със 106:98. Андре Милър добави 17 точки за първата победа на тима след Звездния уикенд.

Мемфис допусна шеста поредна загуба след 99:104 срещу

домакина Индиана. Ти Джей Форд и Джарет Джак вкараха по 20 точки за успеха. Руди Гей можеше да изравни резултата за гостите шест секунди преди края, но пропусна от зоната на трите точки. За гостите най-полезен с 22 точки и 13 борби беше Марк Гасол.

Дуайт Хауърд се отличи с 24 точки и 21 борби, а Хедо

Туркоглу добави 33 точки за победата на Орландо над Ню Йорк със 114:109 като гост. Нейт Робинсън беше най-полезен за домакините с 32 точки. Ню Орлиънс нанесе осма поредна загуба на гостуващия Детройт в лигата след 90:87. Дейвид Уест наниза 30 точки за домакините и взе две много важни борби в нападение в последната атака на отбора си. Ричард Хамилтън с 24 точки беше най-добър за Детройт, който е в най-лошата си серия от 14 сезона.

Джош Хауърд се отличи с 27 точки, а Далас разби Милуоки със 116:96. Минесота допусна седма поредна домакинска загуба след 103:120 срещу Юта. Рони Брюър вкара 16 от 20-е си точки в четвъртата част за успеха. Кевин Лав записа рекордните в кариерата си 25 точки и 15 борби за Минесота, но и това не помогна. Джералд Уолъс се отличи с 27 точки при победата на Шарлът над домакина Сакраменто.

 

Резултати :

 

Индиана - Мемфис 104:99

Вашингтон - Филаделфия 98:106

Ню Джърси - Чикаго 111:99

Ню Йорк - Орландо 109:114

Минесота - Юта 103:120

Ню Орлиънс - Детройт 90:87

Далас - Милуоки 116:96

Сан Антонио - Портлънд 99:84

Денвър - Атланта 110:109

Сакраменто - Шарлът 91:98

ЛА Клипърс - Бостън 93:91

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 weeks later...
Гост Novkov
NBA (National Basketball Association)

 

Треньорът на Рилски спортист: Моите момчета са най-добрите на света!

 

:novkov:

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...
Гост El_Niño

Лос Анджелис Лейкърс с 15-а титла в своята история

"Езерняците" грабнаха трофея "Лари О`Брайън", побеждавайки Орландо с 4-1 успеха в серията

 

http://images.ibox.bg/2009/06/15/champs/460x444.jpg

 

Лос Анджелис Лейкърс е новият шампион на НБА, след като рано тази сутрин българско време победи като гост Орландо Меджик с 99-86 в решаващия мач номер 5 от финалната серия на най-силното баскетболно първенство в света. Така калифорнийците спечелиха 15-а титла в своята история, след като отличието им се изплъзна през миналия сезон, когато отстъпиха на Бостън Селтикс в 6 мача. "Езерняците" печелят за първи път първенството на НБА от 2002 година насам.

 

Трофеят "Лари О'Брайън" е общо 10-и в кариерата на старши-треньора на Лейкърс Фил Джексън, който по титли задмина легендата на "Келтите" Ред Ауербах. Също така лидерът на "Езерняците" Коби Брайънт спечели 4-и шампионски пръстен в своята кариера, а мощното крило и титуляр в редиците на тима Пау Гасол записа името си със златни букви в историята на испанския баскетбол, превръщайки се в първия играч от Ибрийския полуостров, печелил шампионата на НБА.

 

Коби Брайънт бе най-резултатен за победителите с 30 точки, 6 борби, 5 асистенции и 4 "чадъра", Ламар Одъм добави 17 точки и 10 борби, а Тревър Ариза завърши с 15 точки за успеха.

 

Рашард Люис бе най-резултатен за Орландо с 18 точки, а Микаел Пиетрус, Рейфър Алстън и Хедо Тюркоглу вкараха по 12 точки при поражението на Меджик.

 

Срещата започна много силно за домакините от Орландо, които демонстрираха убийствено ефективна игра на контраатака в първите минути. До средата на първата четвърт тимът на Стен Ван Гънди успя да поведе с 9 точки за 19-10, но впоследствие много силно представяне в подкошието на Андрю Байнъм и Пау Гасол, както и отлични включвания на Коби Брайънт, успяха да намалят значително пасива на Лейкърс. Добри отигравания в края на частта на Дуайт Хауърд и Микаел Пиетрус все пак запазиха водачеството на Орландо след 12 минути за 28-26.

 

В началото на втората четвърт домакините продължиха да водят минимално, но Лейкърс нанесе своя удар със серия от 16-0, която направи за 4 минути. Благодарение на Ламар Одъм, Коби Брайънт, Тревър Ариза и Пау Гасол "Езерняците" поведоха с 12 точки за 52-40, 03:07 минути преди края на полувремето. Съставът на Орландо беше в нокдаун и до почивката бе неспособен за някакъв обрат, губейки частта с 18-30. На практика Лейкърс влязоха в третата четвърт с аванс от 10 точки за 56-46, като само 24 минути деляха отбора на Фил Джексън от 15-ата титла в неговата история.

 

Втората половина на двубоя започна с много пропуски от страна и на двата тима. Кош на Коби Брайънт, 9:00 минути преди края, направи резултата 58-48 в полза на Лейкърс. Орландо успя да съкрати преднината на 6 точки, но две поредни тройки на Ламар Одъм отново изведоха гостите напред с 11 точки за 64-53, 6:38 минути преди края на третата четвърт. Малко по-късно авансът на калифорнийците нарастна на 16 точки за 71-55 след два успешни наказателни удари на Коби Брайънт, 03:39 минути преди края на частта. Третата четвърт приключи впоследствие при резултат 76-61 в полза на гостите.

 

В последната част Коби поддържаше през цялото време разликата в полза на Лейкърс и като истински лидер на тима изведе своя тим до успеха, който бе общо 4-и за тима от Лос Анджелис в серията. По този начин отборът от Калифорния победи с 4-1 победи Орландо и спечели първа титла на НБА от 7 години насам, след като тимът на Фил Джексън пропусна на два пъти през 2004-а и 2008-а да завоюва шампионските пръстени.

 

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...