Jump to content

NFL (National Football League )


Гост Novkov

Препоръчан пост

Гост TheoScouse

23:30 тук в UK. Голяма часова разлика и се пада много късно (в БГ е още по-зле), но пък затова и съм си взел day off утре от работа.

Би трябвало във всички сайтове като streamhunter и т.н. да има стриймове.

Иначе мача ще го дават по BBC Two и студиото започва 22:50.

 

Но и в Бъглария да си бях пак щях да го гледам, въпреки късния час и това, че моят отбор не е един от участниците. Очаквам страшно успорван и интересен двубой, двата отбора за мен са много на кантар. Всъщност, от голямо значение е и как ще потръгне самият мач за всеки от отборите, защото въпреки, че са доста равностойни, и двата отбора имат склонност да паднат буквално в нокдаун, ако им направят бързи 1-2 тъчдауна в началото и няма обръщане после. Стискам палци на дедо Пейтън да завърши кариерата си с пръстен, а и да натрие носа на супер антипатичния Кам Нютън.

 

 

За тези, които никога не са гледали този спорт и не са се интересували изобщо от него, но все пак решат да му дадат шанс, ето и накратко правилата (Източник: Уикипедия с малко редакции и допълнения от мен за да го направя по-разбираемо):

 

Както и при европейският футбол, двата отбора имат свои зони с врати, които защитават, но цялото игрище е разграфено с линии на различни подзони с определена ширина (разстоянията се измерват в ярдове). Целта на играта е топката да достигне крайната зона на противниковия отбор и да се отбележат точки. Топката може да бъде придвижвана както чрез носене, така и чрез хвърляне или ритане. Победител е отборът, отбелязал повече точки в игралното време. Точкуването може да бъде 1,2,3 или 6 точки в зависимост от начина на спечелване на точките.

Всеки отбор е разделен на 3 групи и общо взето могат да се разглеждат като 3 "под отбора", защото когато атаката на единия от отборите е на терена, другия изкарва своята защита, и обратното, т.е. не е като нашия футбол. Затова и отборите по американски футбол си имат по около 50 играча, 3 юнита - атака, защита, и спешъл тиймс, всеки от по 11 играчи, и остналите са резерви:

· Атакуващ екип (организира атаките),

· Защитен екип (организира защитата) и

· Специален екип (за специални ситуации, тоест при старта на мача / полувремето/ след като някой от отборите е отбелязал точки - нарича се кик; пънт - това е когато атаката на някой от отборите не е успяла да стигне до първи даун с четирите си опита, които има, и е прекалено далече да играе за 'фийлд гол' с последния си, 4-ти, шанс, затова избира 'пънт' или на български - просто да изрита топката колкото се може по-далече от своята енд зона, за да удължи разстоянието, което противниковата атака, която ще влезе на терена след този плей, трябва да премине, за да стигне до тъчдаун)

 

Човекът, определящ стратегията за спечелване на точките от "атакуващия екип" на отбора, се нарича куотърбек. Той трябва да хвърля топката на големи разстояния и то много точно, ако атаката реши да направи "пас плей", а в останалите случаи куотърбекът просто предава топката на рънинг бекът, който се стреми да стигне до първи даун (да мине 10 ярда). Атакуващият екип трябва да премине през терена, като стигне до полето на противника и когато стъпи в него с топка в ръце, той отбелязва 6 точки (тъчдаун). След тъчдауна, атакуващият отбор избира дали да играе за още една точка, като специалният екип изрита топката през вратата от 2,5 ярда разстояние или да играе за две точки, като от 2,5 ярда разстояние атакуващият екип, който остава на терена, се опита да закара топката до енд зоната (отново с пас или рън/бягане - това са двете оръжия на всяка атака). Атаката става постепенно. Отборът трябва в рамките на 4 опита да премине 10 ярда, ако го направи то тогава му се поставя нова граница от нови 10 ярда, която е по-близо до енд зоната на противника, която трябва отново да бъде премината с 4 разигравания. В случай, че отборът е достатъчно близо до вратата на противника, за да има възможност за пряк обстрел, той може да извика специалния екип и при успешен удар във вратата се получават 3 точки (отборите обикновено избират кик за въпросния "фийлд гол", когато са на 4-ти даун. т.е последен опит, но не смятат, че могат да стигнат до първи даун о решават да играят за точки). Отборът в защита трябва да прави всичко по силите си, за да не позволи на противника да отбележи точки, като му попречи да преминава определените линии с 4 отигравания. Ако постигнат целта, тогава в игра влиза атакуващата формация на отбора и те започват атаката от там, от където е свършила тази на противника, но в обратна посока (това се случва, ако даденият отбор не успее да мине с 4 отигравания 10 ярда, и за 4-тото избере да се пробва, но също не успява, и не избира и да "пънтне" / изрита топката далече от своята енд зона, което обясних по-горе).

 

Ето и още допълнителна информация от този сайт за времетраенето, размер на игрището, някои от нарушенията, инфо за самите точки как стават и кое по колко е - това за най-любознателните:

http://topsport.ibox...t/id_462403943.

.

 

220px-Wilson_American_football.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Гост Scarface

Евала братле.

Ще го гледам, аз гледам чат пат, ама не съм му фен.

Само, че днес ще има яко шоу и яки каки освен футбалерите естествено.

За Каролина съм, не, че ги следя или ги знам отблизо, но не са ставали шампиони, ще е гот да се кефят за първи път.

Докато денвър 2 или три пъти са били.

Така, че мощно сините :)

 

 

п.п. А и за кви мангизи чета за реклами , ужас.

Абе ще има шоу :)

Edited by Scarface
Link to comment
Сподели другаде

Гост TheoScouse

Евала братле.

Ще го гледам, аз гледам чат пат, ама не съм му фен.

Само, че днес ще има яко шоу и яки каки освен футбалерите естествено.

За Каролина съм, не, че ги следя или ги знам отблизо, но не са ставали шампиони, ще е гот да се кефят за първи път.

Докато денвър 2 или три пъти са били.

Така, че мощно сините :)

 

 

п.п. А и за кви мангизи чета за реклами , ужас.

Абе ще има шоу :)

 

То това всъщност му е единственото гадно нещо на американския футбол, и по-точно не на самия спорт, ами на мачовете в НФЛ - рекламите. При всяко спиране на играта пускат реклами - таймаути, след като някой е отболязал точки, при контузии, абе каквото се сетиш. Иначе е много динамичен спорт, но тия реклами са адски изнервящи и всъщност правят спорта да изглежда муден и "действието" да се развива бавно. Но ги разбирам, те и така правят големите пари, огромна част от приходите на цялата лига идват от реклами. А и мисля, че има и нещо общо с тавана на заплатите, за който се говореше по-рано в темата. Дето има една приказка - "каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари".

 

Принципно като неутрален фен и като започвам да гледам някой нов спорт и аз като тебе избирам "аутсайдера", но специално Каролина са големи противняци и най-вече куотърбека им. Регулър сийзъна завършиха 15 победи и само 1 загуба, Денвър май бяха 12-4, така че Пантърс са даже уж фаворити. И както споменах горе "дедо Пейтън" - Пейтън Манинг е куотърбека на Бронкос. Тази година става на 40 и несъмнено е един от най-великите куотърбеци в историята на НФЛ, но въпреки дългата си кариера, един-единствен път е печелил Супер Боул. В регулър сийзъна мачка общо взето през цялата си кариера, но като дойдат плейофи/ СБ, и се дъни. Има една камара поставени рекорди и само един пръстен от Супер Боул, а това може би ще е последния му мач в кариерата. Затова и се надявам на щастлив край за него, заслужава го. Моите Сиатъл Сийхоукс играха на Супер Боул 48 преди 2 години именно срещу Денвър и Манинг, като ги размазаха 43-8 - поредна издънка на Пейтън. Но сега нали не е срещу моя тим, ще викам за него. Ето и едно супер клипче от победния сезон на Сийоукс, включително и тъчдауните от Супер Боул 48 срещу Бронкос - за надъхване преди големия мач нощеска, а и пък може да ви стане по-ясно тия неща с защита/ атака/ спешъл тиймс. Песните в клипчето също са мега яки (Макълмор е родом от Сиатъл и затова са го използвали и него):

 

 

 

Иначе за да схванете най-лесно и бързо правилата, най-добрия начин е да се изгледат 1-2 мача, но това за който му се занимава и е заинтересован... Иначе като гледаш за първи път и ти се струва, че е само едно блъскане и че няма никакви правила, но изобщо не е така - дори има много повече тактика, игра на нерви и тънкости от нашия футбол.

Link to comment
Сподели другаде

Гост Scarface

Вярвам ти, но все пак съм за кандидата за слава.

Иначе респект за пича, да издаяниш до 40 в тоя спорт си е героизъм братче

Link to comment
Сподели другаде

Гост El Kombainero

^^Аз бих разбрал преобладаващо негативното отношение към поведението на Нютън в спортовете, които са изградени върху спазването на традицията и кода на честта, като ръгби или хокей.

Но в спорт, в който всяка чернилка танцува ламбада като препречи пас, ми е малко лицемерно.

Или защото е куотърбек му е забранено да сочи първи даун след успешен опит и да подскача след тъчдаун?

 

И докато при теб, като фен, е разбираемо и нормално да играят клубните пристрастия, на мен, като на неутрален зрител, ми е сто пъти по-симпатичен Кам, който видимо се забавлява на терена, от киселяка Пейтън, който изглежда сякаш яде по една торба лимони преди да излезе да хвърля. :)

Link to comment
Сподели другаде

Гост TheoScouse

1. Щото прави по 3 различни танца един след друг само като стигнат до първи даун (не говорим дори за тъчдаун).

2. Несъмнено видимо се забавлява като побеждават, като губят обаче минава на една малко по-друга крайност - само мрънка и се оправдава на пресконференциите.

3. Тоя прякор "Супермен" Кам ми е малко смешен и прекален, след като досега не е печелил най-значимият трофей в този спорт. Въпреки че това май е просто заради един от многото му танци след като са стигнали до първи даун, дето уж си "разкъсва" тениската.

 

Ти си си го харесвай, аз никъде не съм казал не, не може да ви е симпатичен Кам Нютън. Дано Бронкос да победят, за да чуем оправданията на Нютън, който ще бъде като току-що изял не една торба лимони, ами един вагон.

Link to comment
Сподели другаде

Гост Scarface

Тио, ти ако намериш хубав сопкаст прати, няма ти се разсърдя, че ббс и другите ми ги дава със закъснение и сече

Link to comment
Сподели другаде

Гост Scarface

Иска да му инстална аплик.

Инсталнах я гледам предава, ама искам за всеки случай и резервен (поне един) вариант, моля.

Ако има де

Link to comment
Сподели другаде

Гост Scarface

Е тоя ли е звездата #1? Па той греши постоянно, отделно го размазаха тия малките негра.

0:10 и за тъч дауна само той е виновен. Ае продължават :)

Link to comment
Сподели другаде

Гост TheoScouse

Той е да. Те досега не са изпадали в такава ситуация - винаги повеждаха първи. Успяха да върнат един ТД все пак.

Link to comment
Сподели другаде

Гост Scarface

Абе успяха ама тия белите по-добре играят.

Тва цигане #11 избега 61 ярда рекорд във финала, а тоя Тидал ли беше #21, по груб от Пепе :).

Абе става мач, ма тоя много прехвален, са пак сгреши, а и то поне няколко пъти.

И твоя #18 подаде няколко кофти де :)

Наш Роби Кийн купил билет на Онийл, видехте ли го в студиото :)

Link to comment
Сподели другаде

Гост TheoScouse

А той 18 не че е мой, само за този мач е. Иначе се вижда, че годините му тежат много и ако не беше бъдещ Hall of Famer (и вероятно последен мач за него) досега да са вкарали резервния КБ, който всъщност си играе стабилно.

 

11 избяга 60 ярда щото Карълайна си мислеха, че ще прави 'fair catch', което е когато пънт/кик ретърнъра метне с ръка и просто хваща топката и атаката влиза за да продължи от там където я е хванал, тоест няма право на "ретърн" и да бяга към енд зоната на противника. Това е когато играча вижда, че към него идват 2-3ма от противника и ще го убият ако не направи fair catch. Само че тоя не направи жест за fair catch и играчите на Пантърс нещо се омотаха и не го повалиха, помислиха си, че ще прави феър.

 

Иначе Нютън не знае къде се намира, учудващо. Мача досега е общо взето игра на защитите, атакуващите формации нищо интересно не направиха.

 

21 от Денвър иначе се казва Акиб Талиб, много мръсен играч е наистина. По-рано през сезона бръкна в очите на един нарочно, май го бяха наказали за 1-2 мача, ако не се лъжа.

Link to comment
Сподели другаде

Гост TheoScouse

Айде, да им е честита на Денвър Бронкос и на Манинг победата. Симпатягата Камчо нещо не го видях да танцува и веднъж тази вечер. Е, какво пък - за сметка на това се забавлявах на маХ гледайки го как циври и се тръшка като малко дете по земята, щото не става неговото, което направи стоенето до този късен час да си струва от всякъде.

Link to comment
Сподели другаде

Гост Scarface

Е той тоя техния куотърбек прецака отбора ,всички тъчдауни след негови нескопосани отигравания.

#58 номер е некъв звяр, всичко дойде от него, ама всичко.

Ако не го бяха направили мвп щеше да е грях. Той е машина.

Много тъпо награждаване, много. Чак ме е яд , че седя и го гледам.

Кой беше тоя в трибуните с многото деца?

Link to comment
Сподели другаде

Гост TheoScouse

Хаха, многото деца - това ме изкефи наистина, евала! :sarcastic:

Но не всички бяха деца, това беше семейството на Пейтън Манинг - баща му, майка му, жена му, децата му, както и брат му, който е също куотърбек, на New York Giants - Илай Манинг (Eli Manning).

Link to comment
Сподели другаде

Гост Scarface

Оф а добро утро са ставам, но още веднъж - поздрави за теб и Бронкос.

Абсолютно заслужена победа. Интересен мач, безинтересно награждаване.

Link to comment
Сподели другаде

Гост TheoScouse

То самото награждаване не е нещо кой знае какво. Но щом и този мач ти е бил интересен (аз лично очаквах много много повече), трябва да гледаш някой дето атаките са убийствени, а не както тези двете снощи - не можеха да вържат един пас. Тогава е още по-интересно, да гледаш как мятат 50-60 метрови пасове и рисийвърите ги ловят, или пък някакви дълги рънове след като рънинг бека са му влезли 4-5 дефанзивни играчи и пак не могат да го повалят.

 

Иначе за по-горния ти пост си абсолютно прав, Вон Милър (номер 58) е страшна машина, добре че му дадоха МВП на него а не на Манинг, защото щеше да бъде пълна пародия.

Link to comment
Сподели другаде

Гост Scarface

Е че той отне и за трите тъчдауна на тва прехваленото дупе топката, направо звяр.

Един въпрос, че не разбрах нещо.

Защо след последния тъчдаун , не биха "дузпа" за точка, а им дадоха пак да играят от там и направиха две точки.

И нещо интересно, един от пантерите удари греда :) , често ли се случва, че на мен ми стана смешно :)

Link to comment
Сподели другаде

Гост TheoScouse

Когато отбор направи тъчдаун (6 точки), може да избира да направи фийлд гол за една точка, или опит за две точки, като при второто се играе все едно обикновен даун със атака и защита (не влизат спешъл тиймс като при фийлд гола), отново офенсив и дефенсив линии, куотърбек и т.н., и атаката трябва да закара отново топката в енд зоната чрез пас или рън (2-point attempt / 2-point conversion ако стане).

 

Принципно в американския футбол рядко се пропускат фийлд голове, а това с гредата пък още по-рядко, но да смешно си беше и те затова толкова много се радваха Денвър като стана. Мисля, че беше около 40 ярдов опит, а кикъри са вкарвали дори и по-далечни - над 50 ярда. Даже има и някой близо 60 ярдови, а преди малко цъкнах в гуугъл и пише, че рекорда е 64 направен през 2013 и то от играч на Денвър, но засега аз лично май не съм виждал отбори често да се пробват от над 60 ярда. Най-много да изберат да се пробват, ако им изтича времето и им трябват 1-3 точки. Нормален фийлд гол е 3 междудругото, а този който е след тъчдаун е 1.

 

Но като казах рядко се пропускат, някои правят успешни над 50 ярдови голове, има и някои пропуснати уж 'лесни' голове от 20-30 ярда, така че не е изключено. Като цяло са редки случаите на пропуски, де. В момента 30-40-45 си ги правят без проблем всички кикъри в лигата и много много рядко пропускат, да речем от 15-20 да пропуснат 2-3.

Най-куриозния случай е с Бъфало Билс, отборът е играл на 4 поредни Супер Боула - 1990, 1991, 1992, 1993 и ги губи всичките, и до ден днешен няма победа на Супер Боул. А специално на този през '91, буквално накрая на мача при резултат 19-20 за Ню Йорк Джаянтс, Бъфало имат шанс за 47-ярдов фийлд гол и съответно ако е успешен печелят мача, но техния пропуска. Въпреки, че опита е с достатъчна сила, е бил "wide right" и така се и знае и до днес.

Link to comment
Сподели другаде

Гост El Kombainero

Бе ебати тъпия мач като цяло. :sarcastic:

На полувремето ме хвана яд, че го гледам и си легнах.

 

Ма те цял сезон разчитат на защитата Денвър, беше нормално така да завърши.

 

Също Бионсе е погрозняла повече и от преди :sarcastic:

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...