Jump to content

Луис Суарес (Гремио)


Гост Liverbird

Препоръчан пост

История за дъжд, чадъри и Луис Суарес

 

Уругваецът последва любовта на живота си Софи, за да стигне до семейното и футболно щастие в Барселона

 

Това е история, в която вали, и то няколко пъти. И за обикновени, евтини чадъри. Два от тях са зелени, а третият - Софи не си спомня...

Това е историята на Луис Суарес, когото днес всички познаваме като един от най-добрите играчи в света. Но това е началото, преди да покаже талант в Аякс, да блесне ярко в Ливърпул и да е суперзвезда днес в Барселона.

"Валеше като из ведро и Софи се беше измокрила до кости. Аз пък бях абсолютно сух и щастлив, пред една електронна игра. Откъде можех да знам, че тя ще ме чака отвън, пред търговския център, където трябваше да мине първата ни среща?".

Това е началото на автобиографията на Суарес, в която описва първата си среща с бъдещата си съпруга.

Съвсем млад е, на 15 години. Софи обаче не е съвсем мокра тогава, защото е взела едно малко чадърче, за всеки случай. Просто се чувства излъгана, а в онези години и двете деца от Монтевидео нямат мобилни телефони.

 

Нататък срещата все пак се случва, а след това...

Заради Софи младият талант на Насионал прекосява океана, като взима пари назаем.

Тя живее в Барселона с родителите си, тъй като баща и - банков служител, намира добра работа там. Луис се заклева да направи трансфер в Европа, за да е близо до любовта на живота си. Това се случва по-малко от година по-късно, когато идва първата оферта за него - от скромния холандски Грьонинген. Суарес е готов да обяви гладна стачка пред клуба си Насионал, но предложението да се приеме.

Грандът от Монтевидео недоумява, но... любовта е по-силна от разума в случая. А и Грьонинген ("изобщо не знаех къде е това", пише Суарес в автобиографията си) е по-близо до Барселона от Уругвай, нали?

 

http://sportinglife.bg/media/copaamerica/suarez_4.jpg

 

Вторият чадър. Пак в проливен дъжд, но вече на стадион "Юроборг", току-що открит през 2006-а, тъкмо навреме за завръщането на Грьонинген в евротурнирите.

Насреща е сръбският Партизан. Вали като из ведро. Край тъчлинията треньорът на домакините Рон Янс се е прикрил от пороя с малко зелено чадърче. На терена рискованият му ход да пусне 19-годишният уругваец Суарес като титуляр седмици, след като е привлечен от Насионал (горе с екипа на тима от Монтевидео), дава дивиденти.

 

След 2:4 в Белград, холандците нападат в дъжда и Луис печели дузпа в 60-ата минута. 1:0. Обратът не е далеч... Две минути по-късно Янс прави смяна и вади Суарес от игра. Рошавият младок, мокър до кости, с разкривено от гняв лице и щръкнали, доста големи зъби (е, това поне не се е променило), ръкомаха и ругае на испански треньора си. Отказва да му подаде ръка. Янс изригва. Хвърля чадъра на земята, като го чупи. Псува и дори обръща гръб на игрището. А там Грьонинген напразно търси втория гол, не го намира и отпада.

 

Феновете са разочаровани, а скандалът поражда съмнения колко дни остават на новото уругвайско попълнение в клуба. Според всички в Холандия Суарес скоро ще бъде "разтоварен", след като не се разбира с треньора Янс.

Но наставникът е достатъчно опитен и зрял човек. Той бързо разбира, че случилото се е незначително на фона на таланта, който има на разположение. Диамант с характер, технически и физически способности да стане звезда.

Янс се заема бързо да обясни на младежа, който не говори и дума на друг език, освен испански: Нищо не е станало, продължаваме заедно.

 

http://sportinglife.bg/media/copaamerica/suarez_3.jpg

 

Три дни след мача с Партизан, Грьонинген губи с 1:3 у дома от Витес в 82-рата минута. Суарес е създал достатъчно ситуации, но не успява да вкара. Тогава обаче печели дузпа и тимът му намалява на 2:3.

Янс го окуражава отстрани: Давай, момче, всичко ти се получава, просто стреляй повече към вратата! Колко е разбрал Луис... В 90-ата минута забива изравнителен гол, а в добавеното време се освобождава в наказателното поле сред гора от крака и почти къса мрежата - 4:3!

 

След края играчите отиват при агитката, а на терена е и Янс, пак със зелено чадърче (това просто са клубните цветове), въпреки че не вали. Прегръща Луис и усмихнат му подава чадъра, на шега.

В своята автобиография, спомената вече, Суарес говори за мача с Витес като за момент, в който е осъзнал, че е достатъчно талантлив да успее в Европа. Съвсем млад, той има нужда от доза увереност.

След двубоя има вечеря на клуба, на която идват и директорите на Грьонинген. Един от тях отива при Луис и, с помощта на преводач, започва разговор с него. Казва му, че в тези последни минути срещу Витес всички в клуба са почувствали облекчение.

Трансферът му е станал, след като скаут на Грьонинген е гледал само един мач на Суарес в Уругвай!

 

"Мачът с чадъра промени всичко", подрежда спомените си уругваецът в книгата. Не уточнява за кой от двата говори - с Партизан или Витес? Може би - и за двата?

Но въпреки силното начало и увереността на терена, главата на тийнейджъра все още не е на мястото и. Думите са на Янс. Нещо го тормози. Това "нещо" е Софи Балби, също спомената вече - нали не сте забравили първата история за чадърче?

В началото на този първи сезон, в който вкарва 15 гола, Луис дори иска от клуба да бъде пратен под наем... в Хетафе. Просто това е в Испания, по-близо до Софи! Хората от Грьонинген реагират бързо.

И най-вече Хенк Велдмате, който е скаутът, настоял клубът да вземе уругваеца за 800 000 евро - огромна сума за бюджета на малкия отбор, след изгледан само един мач на Насионал. Велдмате урежда Софи да отиде да живее в Грьонинген. Двамата се събират, което решава единия проблем на Луис. И то бързо, преди да започнат важните битки на терена.

Другият са килограмите.

 

Суарес пристига на предсезонна подготовка с новия си отбор с лично тегло от близо 90 килограма. Янс нарежда на докторите на клуба да изготвят диета и побеснява, когато разбира, че уругваецът яде в "Макдоналдс" и пие кока-кола.

Заповедта е: Сваляш до 83 килограма или ще тренираш и играеш във втория отбор. Луис в началото изпитва трудности, като цяло той не е от дисциплинираните и изпълнителни младежи.

Пристигането на Софи помага и тук.

 

"Тя се грижеше да спазвам диетата, аз влизах у дома след тренировка и отварях хладилника. Навик от Уругвай. Но там бяха наредени само нещата, които можех да ям и да пия по списъка на клуба... Благодарение на нея се справих".

Всъщност и до днес Луис Суарес пие само вода и плодови сокове (те са само за ваканциите, не по време на сезона). Никакъв алкохол, никакви газирани напитки. В Грьонинген заповедта променя ежедневието му.

 

http://sportinglife.bg/media/copaamerica/suarez_sofi.jpg

 

На терена нещата вървят все по-добре. Уверен в себе си, с любовта на живота до него, Суарес тероризира отбраните в Ередивизи. Остава да научи още 1-2 неща за играта в Европа. Например - не можеш да падаш постоянно и да търсиш нарушения.

 

Симулациите са проблем, а съдиите са безпощадни. Луис показва характера си, жестикулира, крещи, тръшка се по игрището "онеправдан". Янс се заема и с това.

Уругвайският нападател завършва първия си сезон с 15 попадения в 37 мача във всички турнири. И още през февруари националният отбор на Уругвай става реалност - викат го за дебют срещу Колумбия.

Паметен дебют в стил "Суарес". Гонят го за два жълти картона, като първият е за оспорване на съдийско решение, а вторият - за симулация.

Феновете са раздвоени у дома, момчето е страхотно талантливо, горещ характер, но... изглежда има проблем с темперамента и главата. На трибуните в този ден обаче е впечатлен и един чужденец, прекосил Океана, за да гледа мача. Той е представител на Аякс.

 

Предложението от гранда към Грьонинген идва още в края на април, преди сезонът да е завършил. 3,5 милиона евро, близо пет пъти повече от платеното на Насионал.

Но Грьонинген отказва. Суарес, както вече се е случило веднъж в предишния му клуб, е вбесен от това. И "стачкува" на терена. Просто играе лениво, очевидно го прави демонстративно в първия мач след предложението на Аякс. Но големият удар за клуба, който го довежда в Европа, идва седмица след отказа на първата оферта.

Суарес и агентът му разбират, че има правило в Холандската федерация, според което Грьонинген трябва да приеме такава сума и предлаганата удвоена заплата на играча, ако предложението е от клуб, който ще играе в Шампионската лига. Странно правило... Но го има. Аякс се е класирал вече за най-важния европейски турнир.

 

Уругваецът завежда иск срещу Грьонинген, за да бъде пуснат в Аякс. Делото продължава и след края на сезона, чак до средата на лятото. Предсезонната подготовка на Луис минава мрачно, в клуба не са щастливи от постъпката му. Но 10 дни преди новия сезон

Федерацията отсъжда в полза на Грьонинген и уругваецът трябва да остане там.

 

Часове по-късно Аякс се връща с оферта за 7,5 милиона евро, която Грьонинген приема за 20 минути. На 10 август 2007-а Луис Суарес подписва с един от най-големите исторически отбори на Европа.

На 15 август е представен като нов играч на Аякс, а след това вкарва в дебюта си при 8:1 над Де Граафшап. Добавя още две попадения в първия си мач у дома, на "Амстердам Арина".

 

Трансферът оставя лек горчив привкус в Грьонинген, но и днес там признават едно - Суарес е тренирал напълно отговорно и професионално в седмиците, докато се е чакало решението и е дошла втората оферта. И е дал дума да изиграе сезона на пълни обороти за клуба, ако такава е съдбата му.

Ситуацията напомня много случилото се през 2013-а в Ливърпул, когато уругваецът твърдеше, че има клауза за освобождаване и Арсенал е готов да я плати.

 

Пратиха го да тренира сам с дъщеря си Делфина, докато отборът бе на турне в Щатите. Накрая на лятото Суарес се разбра с Ливърпул и остана, а след това направи най-силния си сезон в кариерата до тогава.

След 81 гола в 110 мача за Аякс, Ливърпул бе следващата му дестинация, а година след споменатата драма с пропадналия трансфер, Луис подписа с Барселона и пътешествието му към щастието завърши.

Там е домът на родителите на Софи, а вече и на семейство Суарес.

А без Софи, кой знае къде щеше да е Луис днес? - думите пак са негови.

А и без Рон Янс с онова зелено чадърче.

 

http://sportinglife....s-Suares?page=1

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Суарес си имаше клауза в договора, която Ливърпул не изпълни. Това беше проблема.

Коя беше тая клауза, която не сме изпълнили? Той се махна точно след като се класирахме в ШЛ. Кефи ме как Пайе е утрепка, ама Суарез е бог, въпреки че ни правеше на гъз цялото лято на 2013-та.

Link to comment
Сподели другаде

Дачеф да ти опресня малко паметта - Liverpool owner John Henry has admitted striker Luis Suarez had a £40m buy-out clause in his previous contract but that the club refused to sell anyway

 

Източник - Джон Хенри (собственик на Ливърпул)

Link to comment
Сподели другаде

Е,Суарез си използва Ливърпул като трамплин за по-силен клуб,това е ясно.Но поне беше 3,5 сезона при нас и не е отказвал да играе.

Пайе след 1,5 сезона в УХ отказва да играе.Вместо да им е благодарен,че го измъкнаха от френското.Какво е очаквал този идиот,отивайки на 28г. в средняк от Англия?Да не говорим,че УХ му дават лудите пари - пише се,че взима към 120-130 хил на седмица - за играч като него са много това.

Link to comment
Сподели другаде

Коя беше тая клауза, която не сме изпълнили? Той се махна точно след като се класирахме в ШЛ. Кефи ме как Пайе е утрепка, ама Суарез е бог, въпреки че ни правеше на гъз цялото лято на 2013-та.

 

Клаузата, при която Венгер предложи 40 000 001 паунда и Хенри написа в туитър -Тези в Арсенал какво пушат?

Link to comment
Сподели другаде

Дачеф да ти опресня малко паметта - Liverpool owner John Henry has admitted striker Luis Suarez had a £40m buy-out clause in his previous contract but that the club refused to sell anyway

 

Източник - Джон Хенри (собственик на Ливърпул)

 

Само едно не разбрах , как имаш клауза, някой отбор я покрива и въпреки тва отбора отказва да те продаде.Имам предвид не са ли длъжни по закон да го пуснат,нали затова се правят тея клаузи.Така взехме Бентеке,като активирахме клаузата му и Астон Вила нямаше как да го спрат.Има ли някой инфо как става тоя номер,или Хенри е нарушил закон?Питам ,не да се заяждам със собственика или да обиждам ,а защото наистина не мога да си го обясня

Link to comment
Сподели другаде

Питам ,не да се заяждам със собственика или да обиждам ,а защото наистина не мога да си го обясня

 

По мой спомен, който трябва да бъде потвърден, Ливърпул беше длъжен да инициира преговори, ако някой отбор предложи 40+ млн паунда. Без това да задължава трансфер. Хенри и Ко/моли/ явно бяха направили някаква врътка с договора и са излъгали агента на Суарес при подписването.

Link to comment
Сподели другаде

Това стана възможно защото Суарес не се оплака където трябва. Дефакто единствено той имаше законово право като лице по договора да направи нещо, но той не се възползва. Ако Джерард не го беше убедил да остане, можеше и до там да се стигне.

Link to comment
Сподели другаде

Дачеф да ти опресня малко паметта - Liverpool owner John Henry has admitted striker Luis Suarez had a £40m buy-out clause in his previous contract but that the club refused to sell anyway

 

Източник - Джон Хенри (собственик на Ливърпул)

Много добре го помня това, но разбрах изказването по друг начин - все едно не сме изпълнили някакво задължение като отбор, което е било условие той да играе за нас - примерно да се класираме в ШЛ. Защото има играчи с такива договори. Сега по-ясен ли съм?

 

И да, Суарез не е спирал да играе, защото Джерард го е убедил да си натиска парцалите, за да го харесат от Барса или Реал. Ето на това му казвам причина да играеш за отбора. Щом трябва някой да те убеждава да играеш за Ливърпул и причината да е "за да те харесат от Барса", не знам какво повече трябва да се обяснява. Може Суарез да не е пропускал мачове от цупене (което много рядко се случва при когото и да е), но тренираше сам известно време, защото имаше проблем с отбора. Но да, другите са утрепки, а той е божество. Така е.

Link to comment
Сподели другаде

Да се влагаш и раздаваш чисто и просто заради желаието за победа и трофей или от любов към отбора- разликата е огромна . Справка Суарез и Джерарад. Единия е плакал, не щото много е обичал клубът и е бил на сърце му, а защото се е разминал на косъм от триумфа. Другият остана в отбора през годините въпреки някои фактори, защото истински обича клуба, града и това е неговото място(е той пък обача не рева на края на онзи сезон. )

Link to comment
Сподели другаде

И това го има, но не може да сравняме Джерард със Суарес, първия поставяше клуба над всичко, ако искаше да печели купища отличия, титли, трофеи, щеше да отиде в Челси или Реал Мадрид, вярвам че с неговите качества на лидер, обграден и със съотборници от световна класа, щеше да печели титли и купи без проблем, както и трофеи в ШЛ, но той предпочете да постави името си със златни букви на клуба, който обича. Докато Суарес, имаше фикс идея, че най-важно за него е да печели трофеи, не можем да му се сърдим, не е юноша на клуба, идва от Южна Америка, знаем за какво става въпрос и къде мечтаят да играят латиносите. Той е дал много на отбора, мисля че беше лоялен с нас и не е извивал ръце за трансфер, но до там, не може да го сравняме с Джерард, малко са в световен мащаб играчите, които биха играли футбол със сърце, а не с разум, за да са през цялата си кариера отдадени на един отбор.

Link to comment
Сподели другаде

Как може да сравнявате Суарез и Джерард? Ясно е, че не са на един пиедестал и няма как Суарез да е икона на Ливърпул. Това обаче не му пречи да е гениален футболист, който изриваше терена във всеки мач, и носеше шампионското, защото никога не се предаваше. Така че няма място за плюене.

Link to comment
Сподели другаде

само дето не умря за отбора

Да, баш за самия отбор щеше да умре. Ех, защо не четяхме такива коментари и лятото на 2013 или лятото на 2014 след като ухапа Киелини и се форсира трансфер в Барса...

беше лоялен с нас и не е извивал ръце за трансфер

Позволи ми да не се съглася.

Това обаче не му пречи да е гениален футболист, който изриваше терена във всеки мач, и носеше шампионското, защото никога не се предаваше. Така че няма място за плюене.

Гениален футболист е, за мен е най-добрият в света за последните може би 3 години. Никъде никой не оспорва безапелационните му качества. Също така и аз поне не го плюя, но е beyond me както казват англичаните, демек - извън представите ми е, как може фенове на отбора да го защитават толкова самоотвержено, след като този човек ревеше и тренираше сам, защото искаше да отиде в Арсенал... в АРСЕНАЛ... за да играе в ШЛ. После си налегна парцалите и направи зверски сезон и едвам дочака да отиде в Барса. Аз много пъти съм казвал, че него самия не го обвинявам. Аз също ако мога бих използвал шанса си да отида в по-добра фирма, по-успешна, където колегите ми говорят езика ми, манталитетът е като моя, жена ми е там и т.н. и т.н. Няма как да му се сърдим, че е избрал по-доброто за него. Но чак да скачам и да го защитавам... Малко в повече ми идва. Унизително ако щете...

 

Много фенове казват, че разликата между Торес и Суарез бил начинът, по който са си тръгнали. Само ще кажа, че ако не беше чичака ви Хенри и "какво пушат тия на Емирейтс" нямаше да има никаква разлика между двамата. Ей така го оставям като мисъл.

 

А има хора, които в един коментар в някоя тема казват "ние сме ЛИВЪРПУЛ, а-у, великани, титани, свещената фланелка, не знам си к'во", а в темата за Суарез са като Матросов на амбразурата, неосъзнавайки че по тоя начин принизяват Ливърпул до Уест Хям и Пайе. Явно аз съм "безгрешен" и като такъв ще трябва да замълча.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

ЧРД на един от най-добрите футболисти в момента в света, играч дал страшно много на Ливърпул.

312 страници изписани за него само в този форум говорят красноречиво!

Link to comment
Сподели другаде

  • S.Gerrard changed the title to Луис Суарес (Насионал)
  • Simply Red changed the title to Луис Суарес (Гремио)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...