Jump to content

Лига на нациите на УЕФА


Препоръчан пост

Що е то Лига на нациите и къде е мястото на България?

 

УЕФА от години говори за създаването на нов турнир - Лига на нациите, който е един своеобразен ренесанс за националния футбол на континента, започнат още по времето на Мишел Платини. Наскоро обаче бе обявено официално, че турнирът ще започне от следващия сезон.

Естествено като всяко ново нещо той породи доста въпроси. Какво всъщност представлява това ново състезание, какво цели и защо УЕФА смята, че чрез него ще подобри качеството на националните тимове? Най-сложният въпрос обаче е как изобщо ще работи новият турнир?

Лигата на нациите ще включва всичките 55 страни-членки на УЕФА, които ще бъдат разделени в четири дивизии "A", "B", "C" и "D".

Всяка дивизия обаче ще бъде допълнително разделена на четири подгрупи от по три или четири отбора в зависимост от дивизията - в първите два ешелона на Европа ще има по три отбора в група.

Тимовете в тези подгрупи ще играят помежду си на принципа на размененото гостуване между септември и ноември месец 2018-а. Победителите от подгрупите печелят промоция за по-горната дивизия (съответно за Лига А, В и С), а последните изпадат в по-долната (от Лига А в В, от В в С и от С в D).

Финалната четворка на първия ешелон (Лига А) ще играе помежду си два полуфинала, малък и голям финал, за да излъчи победителя от турнира през юни 2019-а.

След края на груповата фаза в Лигата на нациите (септември-ноември 2018) все пак ще се играят и редовни квалификации за Евро 2020, където ще се класират първите два отбора от десетте групи (5х5 и 5х6 отбора).

Шампионите на четирите дивизии в Лигата на нациите пък ще излъчат последните 4 участника на Евро 2020, което само по себе си е революционно, тъй като ще се играе из целия континент и за пръв път ще включва цели 24 отбора.

Това ще става след като 16-те победители от групите играят плейофи, като отборите от всяка дивизия ще се конкурират помежду си - общо четири потока с отделни полуфинали и финал, които ще излъчат четирите шампионите на Лига А, В, С, и D.

Ако някой от лидерите в групите на турнира вече се е класирал за Евро 2020 през квалификациите, то мястото му ще бъде заето от следващия в групата му и т.н.

Това гарантира място на Европейското за поне един тим от последната дивизия (Лига D).

Така Лигата на нациите ще осигурява втори шанс за националните тимове да се класират за Европейски футболни финали.

Обяснението звучи сложно, но основната цел на турнира е съвсем простичка - да се сложи край на непрестанните и безсмислени контроли, които нито публиката, нито УЕФА, нито самите представители на федерациите и националните отбори подкрепят, а и често биват разследвани за уреждане на резултати.

Същинският жребий за разпределянето на участниците в групите на новия турнир ще бъде на 24 януари 2018-а в Лозана, но засега България се движи твърдо в трета дивизия.

Отборите ще бъдат разпределени в съответните дивизии спрямо мястото им в ранглистата UEFA National Team Coefficient Rankings в края на световните квалификации зона Европа през октомври 2017-а (без да се броят плейофите).

За да попаднем в по-горната първа трябва да завършим квалификациите в топ 24 на Европа, което минава през задължителна победа над Франция в София.

За по-задно класираните тимове и малките държави новият турнир ще означава също допълнителен шанс за спечелване на място за европейските финали.

Последните 16 европейски тима в ранглистата сега имат едно гарантирано място сред 24-те финалисти на Европейското.

По-слабите отбори вече ще могат да се борят за класиране с равностойни противници, вместо да стават жертви на грандовете. Никой отбор не прогресира, ако непрекъснато губи, а този формат ще даде шанс на държави като Малта, Люксембург, Сан Марино и други да запишат победи в мачове един срещу друг (в кквалификации те няма как да играят помежду си защото са в една урна и се падат все срещу по-силни отбори).

Ползата за топ отборите на континента също не е малка. Първоначално те изразиха опасения, че турнирът ще им попречи да правят проверки с най-добрите отбори от другите континенти (и в частност южноамериканските грандове).

В календара все пак ще се запазят и дати за приятелски мачове - те просто ще са много по-малко.

Най-облагодетелствани от това са именно силните тимове, които ще са в групи от по три отбора и така ще имат две свободни дати повече за контролни срещи.

И не на последно място всички печелят от постоянните приходи... най-вече УЕФА.

За разлика от приятелските срещи, двубоите от Лигата на нациите ще привличат повече публика по стадионите заради състезателния си характер и примамливата награда - място на европейското.

Това означава постоянни печалби от продажба на билети за националните федерации.

Има и един друг тънък момент, за който УЕФА избягва да говори и това е напълно разбираемо: става въпрос за приходите от телевизионни права. Ще бъде елиминиран един от основните недостатъци на проверките - слабият зрителски интерес.

Очакванията са публиката да следи турнира с дори по-голям интерес от квалификациите и най-вече фазата на финалната четворка, където сили ще мерят най-силните тимове в Европа - едно своеобразни мини-европейско първенство преди официалното такова.

УЕФА естествено отрича, че зад този ренесанс се крият чисто комерсиални цели. Но все пак ТВ правата ще се разпределят по същия принцип както тези за европейските квалификации, а този (най-малко двоен) приход едва ли е нежелан за централата, която също ще има значително по-стабилни печалби.

Link to comment
Сподели другаде

Звучи хем интересно, хем и поражда в мен въпроси. Така наистина ще се повиши интереса към мачове на национала и няма да има безмислени контроли. От друга страна толкова много мачове ще означават ли по-големи паузи в първенствата?

Link to comment
Сподели другаде

Не. Даже вече датите са определени, ще вземат местата на официалните дати за контроли. Аз съм много положително настроен към идеята за тази лига. Регламентът изглежда сложен, но ако човек се зачете ще го разбере много лесно. Харесва ми и идеята, че от тази надпревара 4 отбора отиват на Европейското. Дава шанс и на отборите от по- ниските нива. Например, очаквам Фарьорите да са сериозен претендент. По- интересно е като се класират за Еврото повечето отбори от първа урна как точно ще ги комбинират с отборите от втора и надолу за битка за полагащата се квота, но до това остава една камара време.

Link to comment
Сподели другаде

Ще го има, от УЕФА искат да го наложат и да стане ежегоден.

 

Ето програмата по дати и кръгове:

 

Matchday 1: 6–8 September 2018

Matchday 2: 9–11 September 2018

Matchday 3: 11–13 October 2018

Matchday 4: 14–16 October 2018

Matchday 5: 15–17 November 2018

Matchday 6: 18–20 November 2018

Finals draw: early December 2018

Finals: 5–9 June 2019

Link to comment
Сподели другаде

Получиха се някои страхотни групи във всяка от дивизиите. Жребият току- що свърши. Ирландия бяха събрани с Уелс, с които играха решаващ мач преди няколко месеца и с Дания, с които играха плейоф. Холандците ще ядат много бой от Германия и Франция. Англия и Испания са заедно, а в трета лига имаме балканската група Сърбия, Румъния, Черна Гора и Литва за цвят. Във втора лига се откроява Русия, Швеция, Турция.

Link to comment
Сподели другаде

ГРУПА С3: Кипър, БЪЛГАРИЯ, Норвегия, Словения

---------------------------------------------------------------------

 

ГРУПА А1: Германия, Франция, Холандия

ГРУПА А2: Белгия, Швейцария, Исландия

ГРУПА А3: Португалия, Италия, Полша

ГРУПА А4: Испания, Англия, Хърватия

 

ГРУПА В1: Словакия, Украйна, Чехия

ГРУПА В2: Русия, Швеция, Турция

ГРУПА В3: Австрия, Босна и Херцеговина, Северна Ирландия

ГРУПА В4: Уелс, Ейре, Дания

 

ГРУПА С1: Израел, Албания, Шотландия

ГРУПА С2: Естония, Финландия, Гърция, Унгария

ГРУПА С3: Кипър, БЪЛГАРИЯ, Норвегия, Словения

ГРУПА С4: Литва, Черна гора, Сърбия, Румъния,

 

ГРУПА D1: Андора, Казахстан, Латвия, Грузия

ГРУПА D2: Сан Марино, Молдова, Люксембург, Беларус

ГРУПА D3: Косово, Малта, Фарьорски острови, Азербайджан

ГРУПА D4: Гибралтар, Лихтенщайн, Армения, Македония

Link to comment
Сподели другаде

При силните има група с Германия, Португалия и Испания, там ще е интересно!

 

Не само, че няма такава група, ами и трите посочени отбора са в различни такива.

 

YOU'LL NEVER WALK ALONE!

 

 

Link to comment
Сподели другаде

Явно е гледал урните, защото и 3-те отбора бяха в една и съща.

 

Да заблудили са ме урните :D но и Германия, Франция, Холандия е доста интересна група, както и тази с Испания, Англия и Хърватия!

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...
УЕФА обяви кой колко ще получи от новия турнир - максимумът за България е 1,5 млн. евро

 

УЕФА ще плати над 76 милиона евро бонуси на 55-те отбора, които ще вземат участие в новият турнир Лига на нациите.

 

12-те най-силни отбора на база ранглистата на УЕФА, които ще участват в Дивизия А, ще получат по 1,5 милиона евро солидарни бонуси, а победителите в четирите групи ще приберат още по 1,5 милиона евро премии.

 

Победителите в четирите групи в Дивизия А ще участват във финалния турнир за трофея в Лига на нациите следващия юни, а носителят на купата ще получи още 4,5 милиона евро, съобщиха от УЕФА.

 

Така победителят в Лигата на нациите ще вземе общо 7,5 милиона евро от наградния фонд на турнира.

Отборите от Дивизия В може да спечелят макскимум 2 милиона евро, докато отборите от Дивизия С, където е и България, може да заработят максимум 1,5 милиона евро.

 

В най-ниската Дивизия - D, може да вземат максимум 1 милион евро от наградния фонд.

 

Лигата на нациите бе въведена с цел да замени контролните срещи и ще се провежда паралелно с квалификациите за Евро 2020. Мачовете в групите на Лигата на нациите ще се играят между септември и ноември тази година.

Link to comment
Сподели другаде

  • 5 months later...

Имам въпрос, ако някой, разбира се, има идея. Ако победителят от UEFA Nations League Finals през юни 2019 след това не се класира за Евро 2020 от квалификациите през есента на същата година, трябва ли да играе плейофи през март 2020, както отборите от Лига B, C и D?

Link to comment
Сподели другаде

Не. Той взема едната квота за Евро 2020 отредена за отборите от "А" ниво.

Значи реално му се обезсмислят квалификациите след първите два мача и няма да си дава много зор?

Link to comment
Сподели другаде

Плейофите са тогава. Иначе всяко издание си има победител, който се решава на финалите през юни догодина. Те ще се проведат в един неутрален град - полуфинали и финал в един мач. Там играят само и единственият победителите от 4те групи в Лига А. За това и не вярвам на категоричния отговор на бай Иван, но пък никъде не намирам отговор черно на бяло.

Link to comment
Сподели другаде

Плейофите са тогава. Иначе всяко издание си има победител, който се решава на финалите през юни догодина. Те ще се проведат в един неутрален град - полуфинали и финал в един мач. Там играят само и единственият победителите от 4те групи в Лига А. За това и не вярвам на категоричния отговор на бай Иван, но пък никъде не намирам отговор черно на бяло.

На полуфиналите и финалите на тая т.нар. Лига на нациите играят всички победители от групите в съответната дивизия. Така се излъчва по един участник на ЕП от всяка дивизия, общо 4 квоти.

Link to comment
Сподели другаде

Не, бъркаш се. Финалите са едно нещо и са през юни догодина. Там се излъчва победителят и играят победителите от групите в Лига А. Там няма значение класирал ли си се или не. А и не се знае към този момент. А това, което ти казваш се т. нар. плейофи. Там играят победителите от групите от всяка Лига (А,Б, С и Д). Обаче, ако някой от въпросните отбори се е класирал, се замества от отбор заел 2-ро място, ако и той е, трето място в групата и т.н. Ако в някоя Лига, това главно може да се слючи в Лига А няма нужните 4 отбора, които не са се класирали, се добавят отбори от долните Лиги. След това се играят полуфинали и финали във съответните Лиги и всяка излъчва един победител, който се класира за Евро 2020. Домакин на тези мачове е отбора с повече точки от групите, не както Финалите през юни 2019, когато се играе на неутрален терен. Тук има едно клипче. препоръчва да го изгледате: https://www.uefa.com...id=2079553.html срещу Will qualifying for the UEFA EURO change?

 

Най-просто казано:

1. Тази година се играят мачовете в групите.

2. През март догодина започват квалификациите като се играят 2 мача.

3. През юни 2019 се играе финала, в който участват само победителите от групите в Лига А

4. След финала през Юни и есента на 2019 се играят останалите мачове от квалификациите и за Евро 2020 се класират първите 2 отбора от всяка група, които са 10, общо 20 отбора. Чак тогава се разбират кои отбори се класират от квалификациите, преди това няма как да се знае. Реално Лигата на Нациите вече е приключила.

5. През март месец на 2020 се играят плейофите, които описах по-горе като в плейофи играят само отбори, които не са се класирали от квалификациите. Всяка Лига А, Б, С и Д дава по един класирал се, общо 4 и така отборите класирани за Евро 2020 стават 20+4 = 24.

 

Та въпросът ми е, ако отборът спечелил точка 3, но не е успял в точка 4, трябва ли да се играе плейоф от точка 5 в Лига А(само тази Лига, за Б, С и Д със сиг ще се играе)

Link to comment
Сподели другаде

Ох, сега разбрах - ти под финал имаш предвид за измисления трофей. Който явно може да бъде спечелен само от отборите от дивизия А. Схванах. Но надали някой се интересува от този трофей. Затова аз гледам само квотите за ЕП :)

Link to comment
Сподели другаде

Ами реално според уикипедия:

This means that the maximum amount of solidarity and bonus fees for the UEFA Nations League winners is €7.5M.

от които 4.5 идват като победител: Winners: €4.5M.

 

На фона на днешните трансфери 7.5 млн евро не са много, но за федерациите едва ли е точно така. Докато за феновете ще отнеме много време да го почувстват значим, ако въобще се случи.

 

Лично мен ме кефи, защото на този етап съпоставя равностойни отбори. Големите нации играят помежду си, а малките правят яки дербита като например Швеция и Турция от 2:0, 2:3 или Сърбия и Румъния. А и за нашия нац. отбор е +. Преди, или падахме с много от добрите отбори, или се мъчихме яко срещу по-слабите. Сега в тези два мача, ако оставим качеството на страна, се получиха доста атрактивни, интересни и вълнуващи мачове.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...