Jump to content

Пред банята - за всичко, свързано с футбола


Препоръчан пост

Мануел Нойер си забравил портмонето с документи вътре и банкови карти плюс 800 евра в едно такси. Таксиджията намерил портмонето, потърсил Нойер там където го оставил, но го нямало, намерил му жилището (от документите), но вратарят не бил там и затова оставил вещите на някой, работещ там (иконом, портиер ...) обяснявайки, че е дошъл от 120км. Служителят взел данните и бакшишо си отишъл. След време получил фланелка на Байерн от Нойер. И чао.

Много щедър тоя бе! Можеше и нищо да не му дава. Както би казал Бай Ганьо "Имал си бол бензин, дошъл си"

Link to comment
Сподели другаде

https://gong.bg/football-sviat/anglia/multimedia/video/bivsh-vratar-na-livyrpul-s-dramatichna-izpoved-pieh-po-100-hapcheta-na-sedmica-i-misleh-za-samoubijstvo-690998

Бивш вратар на Ливърпул с драматична изповед:  Пиех по 100 хапчета на седмица и мислех за самоубийство

 

Крис Къркланд стои на ръба, готов да скочи. Намира се на покрива на осеметажна жилищна сграда, в която е отседнал като част от отбора на Бери по време на предсезонната подготовка на тима в Португалия. Доведен е до това състояние след злоупотреба с болкоуспокояващи. Къркланд до такава степен е зависим от тях, че те вече не само му помагат с болката, но го карат да халюцинира, предизвикат пристъпи на паника и проблеми с дишането.
 
По същото време съпругата му Леона и дъщеря му Луси, са вкъщи край Уигън, но бившият вратар на Ливърпул и Англия усеща, че са с него духом и именно те го дърпат назад и му помагат да не сложи край на всичко. Датата е 4 юли 2016 г.
 
"Щях да скоча, но усетих как Леона и Луси ме дърпат назад", казва 41-годишният Къркланд пред "Таймс". 
 
От инцидента насам не е играл футбол. Върхът в кариерата му са 45-те мача за Ливърпул, който го купува за 6 милиона паунда от Ковънтри през 2001-а, и единственият му двубой с националната фланелка на Англия - през август 2006 г., когато играе едно полувреме в контрола срещу Гърция.
 
След Ливърпул играе за по-нискоразредни отбори като Уигън, Лестър, Уест Бромич, Донкастър, Престън, Шефилд Уензди и Бери. Никога досега не е говорил публично за зависимостта си от лекарства, която продължава цяло десетилетие. 
 
"Аз оцелях, но знам, че много футболисти са зависими от болкоуспокояващи. Футболът, както и обществото, трябва да се справят с този проблем. Историята ми ще шокира много хора. Трябваше вече да съм умрял. Заради количествата, които поглъщах. Приемах "Трамадол". Дневният максимум е 400 мг, а аз пиех по 1000 мг, в един момент стигах и до 2500 мг. Поръчвах си по сто хапчета от Индия през интернет за около 300 паунда. Стигаха ми за една седмица", разкрива бившият вратар.

 

Крис Къркланд

източник: Gulliver/GettyImages

 

В началото Къркланд лъже всички, включително и съпругата си. Той няма проблем, това са просто болкоуспокояващи, които му помагат в работата. Но как започва всичко?
 
"Нали знаете играта прескочи кобила? Така загрявахме в Ливърпул. Когато Стив Финан ме прескачаше, не че вината е негова, ме натисна, аз усетих някакво пукане в гърба и изкрещях от агония. Така започнаха проблемите с гърба", разказва той.
 
В Уигън болката се усилва и Къркланд започва да приема болкоуспокояващи. Две години по-късно, вече в Уензди, когато губи титулярното си място, нещата стават сериозни.
 
"Два дни преди първия ми мач за Шефилд Уензди (срещу Олдъм на 13 август 2012 - б.а.) гърбът ми отново се "обади" - нещо, което не се бе случвало от няколко месеца. В договора ми имаше клауза, според която, ако пропусна три мача, могат да ме изгонят. Затова се нагълтах с хапчета. Помогнаха за болката, но започнах да получавам паник атаки.
 
Никога не съм си представял, че мога да стана зависим. Мислех си, че съм достатъчно силен да ги пия само когато ме боли. През втория сезон (в Уензди - бел. ред.) ги пиех всеки ден. Леона не знаеше. Криех хапчетата в колата. Така става, когато си пристрастен. Измисляш всякакви начини, за да си вземеш дозата. След втората година спряха да действат, но продължавах да ги пия, защото мозъкът ми искаше още и още. Те разбиха психиката ми, спрях да комуникирам с хора. В Шефилд също знаеха, че имам проблем, но всички го отдаваха на депресия, защото бях далеч от вкъщи.
 
Тези неща не се хващат на антидопинг тестовете. Противовъзпалителните и болкоуспокояващите са част от спорта. Те не подобряват представянето, напротив - правят те по-муден и влошават концентрацията ти. През 2015-а стана още по-зле. Пиех по 2500 мг на ден. Затова напуснах Уензди, реших да се върна вкъщи и да спра.
 
Опитах на няколко пъти. Имаше моменти, в които халюцинирах, забравях кой съм, къде съм и накъде отивам. Успявах да се прибера до вкъщи, само защото имах адреса си вкаран в GPS-а. Стигал съм почти до свръхдоза. Тогава наистина решавах да спра. Изкарвах по три-четири дни без хапчета - плувнал в пот, тресящ се, но след това отново започвах да ги пия, защото с тях бях по-добре", откровен е бившият футболист.
 
През 2015-а Къркланд преминава в Престън. Съпругата му започва да забелязва, че той има проблем. 
 
"Психически бях много зле, но я лъжех. Тя мислеше, че съм в депресия, а аз й обяснявах как всичко се дължи на смяната на обстановката", откровен е Крис. 
 
Накрая идва трансферът в Бери.
 
"От Бери не знаеха, че взимам болкоуспокояващи. Пиех ги дори извън сезона. Бяхме отседнали в жилищен блок и още първата вечер се качих на покрива. Не отидох до ръба, но плаках много, мислейки си за самоубийство. Втората вечер вече бях на ръба и бях готов да скоча, но тогава усетих дърпането. Звъннах на Леона и й признах, че съм пристрастен към болкоуспокояващите и че имам нужда от помощ. Прибрах се и казах на треньора, че имам проблеми и искам да се прибера при семейството си. Успях да спра, бях чист година и половина, но ми липсваше рутината на това да бъда футболист. Нямах цел в живота", припомня той.

 

Крис Къркланд

източник: Gulliver/GettyImages

 

Къркланд започва да отново пие "Трамадол" през 2018-а. 

"Леона не знаеше. Но скоро всичко се повтори - високи дози, проблеми с дишането, припадания, халюцинации. Леона разбра и ми каза, че този път е време за клиника."
 
Откриват център за рехабилитация в Северен Уелс. Но първи Крис се изчиства вкъщи, тъй като не иска да бъде забелязан в някой от местните клиники за зависимости. 
 
"Пот, треперене, детоксикация, агония. Тялото ми се огъваше от болка, повръщах", спомня си Крис.
 
В клиниката преминава през всички етапи на рехабилитацията.
 
"Там бях със зависими от алкохола, дрогата, хазарта. Научих, че всеки има нещо, което отключва зависимостта му - при мен това бе неудобството, когато съм далеч от дома. Само Леона и най-добрият ми приятел знаеха. След това дойде локдаунът. Нямаше къде да отида за акупунктура, а гърбът ме болеше ужасно. Отново започнах с хапчетата. Не по 2500 мг на ден, но стигах до 1000-1500 мг. Отново ги поръчвах по интернет. Криех се, измислях си извинения", връща се назад Къркланд.
 
Но един ден решава, че трябва да спре.
 
"Когато дойде новата партида от Индия, изпих две. Нямаше и десет минути по-късно не знаех къде съм и кой съм. Това беше най-странното усещане в живота ми. На следващата сутрин ги изсипах в тоалетната. Вече бях убеден, че тези хапчета щяха да ме убият. Пак минах през детокс. Това беше най-тежката седмица в живота ми. Бях свит на топка в банята. Потях се. Гадеше ми се, не можех да ям. Това беше най-ужасният детокс. В един момент дори поисках хапчета, но Леона ми отказа", разказва той.
 
Този епизод кара Къркланд да признае за проблемите си пред по-широк кръг от приятели и бивши съотборници. От време на време съпругата му го кара да се тества вкъщи. Досега не се е провалял. Тя вече знае къде да търси и да проверява какво носи пощальонът. Но от известно време не е намирала нищо.
 
"Знам, че има и други футболисти, които са зависими. Говорил съм с някои от тях. Но се страхуват да си признаят, защото могат да не получат бонусите си, да им развалят договорите. Не говоря за играчи на топ ниво, но тези от Лига 1, Лига 2. Хората имат ипотеки за плащане и правят, каквото могат. Този проблем не съществува само във футбола и спорта, а в обществото като цяло. От пет месеца не съм взимал нищо и се чувствам прекрасно. Спрях да лъжа и да мамя. Сякаш огромен товар падна от плещите ми. Мога отново да започна да живея", заявява с гордост Къркланд. / Превод: Webcafe
Link to comment
Сподели другаде

Вчера е починал един от най-великите нападатели на Германия, а и на света - УВЕ ЗЕЛЕР

https://bg.wikipedia.org/wiki/Уве_Зелер

Общо във всички турнири  има   551 гола от 660 мача !

18 години кариера само в един отбор - родния му Хамбургер.

Участва и вкарва голове на 4 световни финала за ФРГ.

 

Мир на праха му

 

Link to comment
Сподели другаде

Ей това е епично :D

Третодивизонният японски отбор Кагошима Юнайтед играе на стадион Ширинами. Спортното съоражение е на 22 километра от вулкан Сакураджима.

Точно преди мача на японския отбор да започне, вулканът изригна, но въпреки това срещата се изигра все едно нищо не се е случило, а общия план на стадиона изглеждаше така:


90d64e00f08df80d7dd23b138d22a43e.jpg

Това е от ФБ страницата "Топка е"
Който не я знае, горещо препоръчвам. Интересни работи качват

Изпратено от моят M2006C3MNG с помощта на Tapatalk

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Рууд ван Нистелрой  съвсем отскоро е треньор вече на мъжкия отбор на  ПСВ и ...

още в първия си официален мач спечели Суперкупата на Нидерландия с/у Аякс с 3:5

 

FY8MB_bWYAcMojO?format=jpg&name=small

 

 

Link to comment
Сподели другаде

On 22.07.2022 г. at 17:08, baivan said:

Това е уникално. Искам да видя такава от Тиаго или де Бройне

Link to comment
Сподели другаде

Еее... Куинката доживя да види отново Англия шампион по футбол, макар и женски.

Сега вече спокойно и с облекчение може да си почине.

съкратено от ББС

Quote

Кралица Елизабет II поздравява Лъвиците за победата.

Това е първият голям успех на националите за възрастни след Световното първенство за мъже през 1966 г.

„Моите най-сърдечни поздравления и тези на моето семейство са към всички вас за спечелването на Европейското първенство по футбол за жени“, се казва в изявление на британския монарх.

Тя добави: „Това е значително постижение за целия екип, включително вашия помощен персонал. „Шампионата и вашето представяне в него с право спечелиха похвали.  „Вашият успех обаче надхвърля трофея, който така заслужено спечелихте.  „Всички вие дадохте пример, който ще бъде вдъхновение за момичетата и жените днес и за бъдещите поколения.

„Надявам се, че ще бъдете толкова горди от влиянието, което оказахте върху вашия спорт, колкото сте от резултата днес.“

 Хари Кейн написа в Туитър: "Абсолютно нереални сцени на Уембли! Огромни поздравления за невероятните Лъвици!!  Ела Туун, поклони се и за този финал."

Борис Джонсън написа в соц. мрежи:

„Футболът се върна у дома! Зашеметяваща победа на Лъвиците.  „Огромни поздравления за Сарина, Лия и целия екип. Футболните игрища в цялата страна ще бъдат пълни както никога досега от момичета и жени, вдъхновени от вашия триумф.“

Акаунт в Туитър на името на херцога и херцогинята на Кеймбридж написа: „Сензационно. Невероятна победа. Цялата нация не може да бъде по-горда от всички вас. Чудесно е да видя как се създава история тази вечер на Уембли, поздравления! W.“

Ще следва още...

 

bc91d586c4c4acac7835cdf1e4b3b15f.jpg

903604bdd37c15484a3c13c7fd23bb7e.jpg

 

queen-elizabeth-age.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Артета бил подготвял отбора си за последното гостуване на Анфийлд като пуснал You'll never walk alone на големи колони на тренировка. Пълен комик 😆

https://vm.tiktok.com/ZMNq4a4AU/?k=1

Link to comment
Сподели другаде

8 hours ago, Soulmaker said:

Артета бил подготвял отбора си за последното гостуване на Анфийлд като пуснал You'll never walk alone на големи колони на тренировка. Пълен комик 😆

Аз на тези колони бих си пуснал Драгана и Лепа. 

Link to comment
Сподели другаде

9 hours ago, Soulmaker said:

Артета бил подготвял отбора си за последното гостуване на Анфийлд като пуснал You'll never walk alone на големи колони на тренировка. Пълен комик 😆

https://vm.tiktok.com/ZMNq4a4AU/?k=1

И всичко това за 4:0...

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...