Jump to content

Пред банята - за всичко, свързано с футбола

Stivi_G

Recommended Posts

On 14.02.2026 г. at 8:41, baivan said:

Купата на африканските нации (AfCON) през 2027 г. ще се проведе през юни и юли следващата година, обяви президентът на Конфедерацията по африкански футбол (Caf) Патрис Мотсепе.

Южноафриканецът заяви, че съобщенията, че турнирът, чийто домакин е Кения, Танзания и Уганда, ще бъде отложен или преместен, са „напълно неоснователни“.

Изразени са съмнения дали необходимата инфраструктура в трите източноафрикански страни ще бъде готова навреме за провеждане на финалите.

ПП: Значи ще си паднат 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Накуру_(град)

То в Кения температура е еднаква през цялата година. В Найроби специално е между 18 нощем и 28 денем. Аз даже обмислях да се местя натам. Всичко е Бритиш стайл, че и повечето хора са черни като в Лондон. В Момбаса е жега и влажно, обаче. В Танзания не съм бил, ама приятели казват, че има подобие на сезони, ама с минимална разлика. Уганда е високо и е хладно (за Африка). Тогава защо да не си направят африканското европейско през лятото, ако ще е там?! 

Бившият аржентински съдия Хавиер Кастрили за Винисиус:
„Този сериен провокатор унижава, презира, очерня, генерира насилие, защитен от безнаказаността, предоставена му от страхливи съдии, за да се превърне след това в жертва в защита, подхранвана от човешката глупост. Повярвайте в тази измислица на крайностите на ,,woke" културата.
УЕФА отстрани Престиани? Без доказателства? Отсега нататък всеки може да обвинява без доказателства. Това е човешката специалност и нивото на деградация, което Европа преживява... Достигна и футбола.
Следвайки логиката, наложена от УЕФА, отсега нататък съдиите ще могат да изгонват от терена всеки играч, обвинен в обида на противник... Каква голяма глупост!"

22 hours ago, Bellamy said:

Европейският шампион с Нидерландия Рууд Гулит вече е разочарован от модерния футбол. 63-годишният вече легендарен състезател от миналото не одобрява някои неща в играта.

“Реших да СПРА да гледам футбол. Вече не се наслаждавам на нашия спорт. Гледах Арсенал срещу Челси – какъв абсолютен БОКЛУК беше този мач!”, написа Гулит.

„Виждам играчи, които се опитват да изкарват корнери, да печелят тъчове, виждам момчетата край тъчлинията, готови да подават кърпи на футболистите. Футболът стана абсолютно УЖАСЕН. Надявам се това да не е посоката, в която вървим. Чакам играчи, които отново ще тръгват на един срещу един срещу защитниците, някой като Ламин Ямал. Липсва ми радостта! Просто вече не се наслаждавам на футбола. Всички просто изпълняват задачи на терена. Къде са играчите, които дриблират? Къде са играчите с топки? ЗАЩО ВСИЧКИ ПОДАВАТ?! ПОДАВАТ! ПОДАВАТ! ПОДАВАТ!“, добави той. 

Допреди да разбера, че и Гулит не харесва назадно-настраничавия футбол се имах за странен. Е, вече знам, че не съм единствен.

Мярнах го по-рано и си помислих, че Мъск се опитва да свали цената на LFC, нали по-едно време искаше да ни купува или поне така се говореше. Но като видях статията, е съвсем друга историята. 

"Баща ми работеше в железниците, а майка ми, Мария Лаура, беше домакиня. Бяхме обикновено семейство от Колвекио - малко селце в Риети, Италия. Там започна историята… историята на едно момче, което мечтаеше за това да гони футболна топка.

Един следобед през 84-а баща ми заведе по-големия ми брат Фернандо да го запише да тренира футбол. Аз избухнах в сълзи, защото се почувствах пренебрегнат, затова накрая баща ми плати още 30 000 лири (около 50 евро днес - б.р.), за да запише и мен, въпреки че бях само на 8 години.

Няколко месеца по-късно с нас се свърза скаутът на Рома — Франческо Рока. Не му обърнахме особено внимание, защото цялото ни семейство подкрепяше Лацио. Но истинската изненада дойде няколко дни по-късно, когато президентът на Рома, Дино Виола, почука на вратата ни. Той сложи на масата 10 милиона лири (около 16,500 евро днес - б.р.) - огромна сума за онова време - и каза: "Искаме вашия син в Рома."

Още помня изражението на баща ми, когато твърдо отговори:
"Синът ми с екипа на джалоросите? Невъзможно… по-скоро ще умра, отколкото това да се случи!"

Погледнах го с увереността на дете, което разбира какво е лоялност, и казах:
"Подкрепям решението ти, татко."

По-късно той ме попита: "Искаш ли в Лацио?"
Без колебание отговорих: "Да… това е мечтата ми."

Помня тренировъчния лагер в Сан Базилио, където бях едно от 300 деца - само на 9 години. В началото играех в халфовата линия и дори се пробвах като дясно крило. Но пораснах с цели 22 сантиметра за една година и това причини болки в коленете и кръста ми. Тогава ме пробваха като централен защитник… и именно там наистина намерих себе си.

През пролетта тренирах под ръководството на строгия треньор Мимо Казо. Той беше изключително взискателен, прецизен към всеки детайл и строг както към себе си, така и към играчите си. От него научих как да разчитам пространствата и как да играя зонова защита. Дължа му много.

И никога няма да забравя първия път, когато сложих капитанската лента на Лацио… още ме побиват тръпки, когато си помисля за този момент. Мечтата ми беше да остана в Лацио завинаги, да продължа пътя си с небесносинята фланелка. Но футболът не винаги уважава емоциите. Клубът имаше нужда от пари и аз трябваше да си тръгна.

Не приключих така, както исках… но любовта никога не приключи. Всеки път, когато погледна към небето и видя неговия цвят, си спомням цветовете на Лацио и те винаги ще останат в сърцето ми."

Алесандро Неста

6 hours ago, Stivi_G said:

Реал и Барса щяха да са с по-малко спечелени ШЛ

Да, но не заради ВАРа. 

Ако не бяха спрели от участие в УЕФА всички английски клубове през 1985, когато ние бяхме страшилище  не само на терена...

8 hours ago, blunt said:

Интересно какво ВАР щеше да каже за спасените дузпи на Дудек 2005-та на финала 😬

dudek.webp

Ами и правилата са били други тогава. До преди 2019та това не се гледаше строго с или без ВАР. Докато правилото за засади не се е променило.