Jump to content

Европейска Суперлига


Препоръчан пост

8 minutes ago, kukuchev711 said:

А, да, впрочем новите промени, свързани с формата на ШЛ, са повече от абсурдни. Имам чувство, че нарочно ги обявиха повреме на този бунт от футболното къмюнити из целия свят срещу Суперлигата, само и само никой да не им обърне внимание. Надявам се да има протести и за това.

Ако не се бъркам, си беше обявено предварително, че тогава ще вдигнат завесата за новия формат на ШЛ и неслучайно "отцепниците" обявиха СЛ предната вечер.

Link to comment
Сподели другаде

Следващите изречения да се гледат само и единствено от страната на играта, защото съм си мислел само от тази гледна точка.

Войната между парите и качественият футбол е спечелена отдавна от парите.

Не виждам как ще се върне една формула, в която дори по-голям брой отбори играят диркетно на пряко отстраняване без да има поставени и непоставени отбори. Ама не от 1/4 финалите нататък, ами от самото начало. Ама ако искаме финалистите да са изиграли 13 мача, значи трябва да участват 128 отбора. А това води след себе си риск някой от т. нар. големи да се осере след 2 мача. А те не го искат, те не искат чара на тази игра, в която не винаги по-тренираният, по-силният, по-богатият печели. Другият риск е, че два от т. нар. големи отбори могат да се срещнат в много ранен етап. Което от една страна би било направило съответния кръг доста по-интересен за гледане с мач-гвоздей в него, но от друга страна ще доведе до пропускане на финансови ползи за единият от тези два т. нар. големи отбора. Което разни шибаняци като Берлускони, Перес, Абрама и т.н. не искат. Те хем искат да играят срещу слаби отбори, но хем рискът да не се класират напред да е сведен до абсолютния минимум. И евентуално чак на 1/4 финалите тези няколко отбора да играят помежду си. Еми като е вкарано всичко в този коловоз няма абсолютно никакъв начин играта да е качествена. И този проблем с качеството на играта няма как да бъде разрешен от този проект за Суперлига.

Всяко ограничаване на конкуренцията води до влошаване на качеството на един продукт. От друга страна когато има прекалено много предлагане на нещо, цената му пада, а с това и качеството и то пада. И затова ШЛ е толкова скучна. Една СЛ няма да е по-малко скучна, сегашното пренасищане от мачове ще стане още по-голямо и още по-малко разнообразно. Това е втрият момент, в който тази псевдсупердуперлига не може да реши в полза на играта.

Как се ограничава конкуренцията в ШЛ в момента? Ами имаме 20-25 фиксирани отбора според класирането в съответните страни. Другите - играят по 4-6 мача, за да се доберат до там през иглените уши играят наравно с другите. Ама не баш, тук имаме някакви коефициенти, някакви поставяния. За да се гарантира, че силните отбори неизменно ще играят срещу някой слаб. Имаме и групи, че с една грешка да не се осерат нещата, така че да си гарантират участие в следващата фаза. Или ако тотално се осерат, то поне да отидат в другия турнир. Супердуперлигата не само, че не решава този проблем, ами и го задълбочава.

И накрая една полза за играта ако се върнат мачовете на пряко отстраняване (което след себе си води рискове от пропускане на ползи от разни "играчи" от време на време). Това със сигурност ще възпре малко от малко разни като Абрамович, шейховете и хамериканците да правят такива "инвестиции". Като това трябва да бъде обвързано със забрани заеми и спонсорства на собствениците на отборите да се прехвърлят на клуба, независимо дали към банка или към себе си. Т.е. ако арабите вкарват пари в Ман Сити или ПСЖ - да вкарват колкото си искат, но не трябва клубът да им ги дължи тези пари, както в момента Челси има огромен дълг към Абрамович. И трябва да е така, както Челси не дължи пари на Самсунг и Ливърпул не дължи пари ка Карлсберг. И другото, което трябва да се забрани е такива сделки като купуването на манго с пари, които се прехвърлят като дълг на клуба.

Е, помечтах си задклавиатурно как играта може да върне интереса към себе си, но както казах войната отдавна е загубена и нещата ще ходят в точно обратна посока - към по-скучни, по-безсмилени мачове. И към отлив на фенове от този спорт като цяло, за сметка на "customers", както ни наричаха боклуците от ФСГ. Хубавото е, че има дартс, има снукър, има водна топка, има ръгби, все спортове, към които човек може да се обърне в наши дни.

Link to comment
Сподели другаде

Супер лигата няма да я бъде, добре. Обаче промените в ШЛ нещо не ми се струва да връщат романтиката в играта и футбола да е за бедните. Айде като всички са за добрия стар футбол да се направи турнир само за шампионите и друг за носителите на купи. Всички в една урна и преки елиминации след случаен жребий. Имало пресищане от футбол? Айде само 18 отбора във ВЛ. Летните турнета били извращение? Айде 10000 панди на месец за КДБ и Кийн. Айде само по трима чужденци в отбора и половината задължително да да от школата. Мисля, че така ще се върне играта на феновете. 🙂

Link to comment
Сподели другаде

13 minutes ago, Сиймор said:

Айде като всички са за добрия стар футбол да се направи турнир само за шампионите и друг за носителите на купи.

Няма нужда, спокойно може да е един турнир със 128 отбора. Това прави по 2,5 средно от страна в Европа. Нека Гибралтар, Фарьорските острови и Андора да са с по 1 отбор в този турнир и нека Испания и Англия да са с по 6. Няма проблем. Само че не едни и същи 6, а първите 6 в класирането от предния сезон. И всички да са в една урна. Да няма поставени, да няма задължително вторият мач да е на стадиона на поставения в по-горе. Както отреди жребия, два мача, първият на стадиона на първия изтеглен. И мелница.

Обаче Тотнъм се притесняват, че Динамо Загреб може да ги опъне в първия кръг и ко прайм с новия стадион, след като вместо 3-4-5 мача да се изиграят на него, от които поне един е с топ отбор, се изиграе само един мач с Динамо? И ей къде е предварително загубената война на играта срещу парите. А да не чува дявола да се изправят отбори от Гибралтар и Андора един срещу друг ... така единият ще трябва да намаже от наградния фонд на втория кръг.

Link to comment
Сподели другаде

Някой ще каже ли пак , че всичко е загубено, лигата е формирана, нашето мнение няма значение, нито това на играчите ..?

Че щом са решили така, така ще е ! 

Пораженческа психика, заради такива хора, Ковид бизнеса и новите закони процъфтяват.

Утре ще направят билетите по 300 паунда, а телевизиите по 50 лева на месец , и ще трябва да си правите Ковид тест в ануса преди всяко излизане до магазина , и какъв ще е отговора? " Ами щом така са решили ,ние нямаме право на мнение, жалко..колко дълбоко трябва да се бърка с теста?

Трябва да има нормални отношения във всяко естество, незнам кое надделя в текущия случаи. Феновете и играчите ,или страха от Уефа? Аз изиграх ролята си , писах няколко гневни коментарчета,и отказах да гледам Лийдс-Ливърпул, колкото и малко да звучи, ако всеки направи по нещо,то мнозинството почти винаги печели.

Link to comment
Сподели другаде

2 minutes ago, Сиймор said:

А ПСЖ бранители на истинската игра как ви се струва? 🙂

Няма вече много бранители на истинската игра, въпроса е да е в някакви норми. Аз мисля ,че този нов формат на Шл не е лош, обаче трябва да се махнат тия гарантирани няколко участника по коефициент, това е направено точно за Англииските отбори. 

Link to comment
Сподели другаде

4 minutes ago, Сиймор said:

А ПСЖ бранители на истинската игра как ви се струва? 🙂

А Русия щото са големи славянолюбци ли освободиха България? 🙂

 

Не, всеки си гони интереса, ама където интересите ви се засичат, що да не се възползаш. 

Link to comment
Сподели другаде

48 minutes ago, Stojkica said:

Няма нужда, спокойно може да е един турнир със 128 отбора. [......] И всички да са в една урна. Да няма поставени, да няма задължително вторият мач да е на стадиона на поставения в по-горе. Както отреди жребия, два мача, първият на стадиона на първия изтеглен. И мелница.

Това ще е много яко! Ама сам си обяснил защо няма да стане.

Компромис би било тези 128 отбора да са разделени в групи от по 4, като се играят само по три мача, вместо по шест, и на отборите с по-висок коефицент се дава домакинско предимство (домакинстват 2 мача, гостуват 1).
При по-малък брой мачове означава, че всяка грешка в груповата фаза се наказва и големите отбори ще играят една идея по-концентрирано. Ще гледат да не правят тъпи хиксове със Спартак Москва и няма да им се налага да играят безсмислени мачове в Мидтиланд.

След тази фаза остават 64 отбора и пак ги делят по същата схема.

Този формат ще позволи на Тотнъм да домакинстват на чисто новия си стадион цели 4 пъти в есенната фаза, вместо традиционните 3. 

Останалите след тази фаза 32 отбора играят 1/16-на финал и после 1/8-на финал на разменено гостуване.

Накрая топ 8 играят финален турнир по подобие на този от миналата година - с по един мач.

 

Хем е commercially viable, хем дава шанс на по-малки отбори да мерят сили срещу грандовете.

Link to comment
Сподели другаде

Слава Богу свърши се с тази луда идея за Суперлигата.Останаха засега само балерините,парца и фиат.Трите отбора, които са го закъсали най-много откъм финанси.

Закривайте темата.

Link to comment
Сподели другаде

Ако се бяха събрали 12те най големи футбилни федерации на континента и си направят турнир, бих повярвал че е с цел да се спре жалкия модел на управление на Фифа и Уефа. Но да се съберат 12те най богати отбора и да решат да си правят турнир, някак си не изглежда като кауза за спасение на футбола.

Link to comment
Сподели другаде

5 hours ago, ReD_Gerrard said:

Противниците на Суперлигата: Не искаме такава Лига, защото погазва традициите на футбола. 

Подръжниците на Суперлигата: Ама Фифа и Уефа също са алчни.

 

бате.. и това 20 страници...

 

Най-безсмислената тема в целия форум. От всички, защитаващи Суперлигата, само от@oZZy видях да се опитва да вкара някви по-свежи аргументи. Всичко друго е предъвкване на едни и същи неща.

Ако до вечерта не видя подобрение, заключвам темата. 

update: @Dacheff ми забрани да я заключвам  😒

Какво значи погазват традициите на футбола? Коя година сме? Пак ще попитам, когато КЕШ става ШЛ, погазените ли са традициите, или не са? Или когато КЕШ се е създавала за първи път, погазвани ли са тогавашните традиции? 

Суперлигата като проект е ясно, че не е доизмислена, нямам представа как са излъгали толкова хора, че това ще мине.  ОБАЧЕ - ако толкова много тъжите и отказвате да гледате НЕромантичен футбол, до сега да сте се отказали 10 пъти да гледате какъвто и да било турнир. Щото тая романтика така и така е умряла отдавна. И не, като гледаш мачове и плащаш диема екстра, изобщо не си футболен романтик.

Link to comment
Сподели другаде

Абе Хендо добре беше събрал там играчите, май даже с капитаните на другите отбори беше говорил, ами да си бяха намалили примерно заплатите с 10% тогава. Като са толкова силни и принципни, да кажат "намаляме си заплатите с 10% и искаме тая сума да бъде отразена върху намалението на билетите за нашите привърженици". Ей това е да мислиш за феновете. A не да се правиш на принципен докато пращаш Мино Райола да брули клубовете за по-голяма заплата. А като чух и Гуардиола как разправя за конкуренция, съревнование...и пролях една сълза......

 

Подобно е и с привържениците - до онзи ден се чудеха пред кой по-богат собственик да се наведат, сега вече са принципни, не са за парите, искат да  гостуват у село Стоук (имаше такъв плакат). Същото като с ЦСКА в БГ, разлика няма никаква. 

 

И последно за турнира, примерно тоя Ауди Къп дето го организират всяка година с Байерн, или тия Американските и Австралийските турнета, това не са ли затворени турнири само за топ отборите? Защо примерно привържениците на Ливърпул не скочат това лято и не кажат: "искаме там да отидат Лестър, защото завършиха пред нас в класирането, и сме ОК да не купуваме никой това лято, защото като не участваме там ни е ясно, че няма да съберем пари за нови защитници". Е ако станe това ще се извиня, че съм се усъмнил в безкористността на феновете, капитаните и треньорите дето скочиха срещу суперлигата. До тогава...както написах в предните си мнения...."знаем си се, няма нужда да се правим такива каквито не сме" ...

 

 

Link to comment
Сподели другаде

6 minutes ago, oZZy said:

Абе Хендо добре беше събрал там играчите, май даже с капитаните на другите отбори беше говорил, ами да си бяха намалили примерно заплатите с 10% тогава. Като са толкова силни и принципни, да кажат "намаляме си заплатите с 10% и искаме тая сума да бъде отразена върху намалението на билетите за нашите привърженици". Ей това е да мислиш за феновете. A не да се правиш на принципен докато пращаш Мино Райола да брули клубовете за по-голяма заплата. А като чух и Гуардиола как разправя за конкуренция, съревнование...и пролях една сълза......

 

Подобно е и с привържениците - до онзи ден се чудеха пред кой по-богат собственик да се наведат, сега вече са принципни, не са за парите, искат да  гостуват у село Стоук (имаше такъв плакат). Същото като с ЦСКА в БГ, разлика няма никаква. 

 

И последно за турнира, примерно тоя Ауди Къп дето го организират всяка година с Байерн, или тия Американските и Австралийските турнета, това не са ли затворени турнири само за топ отборите? Защо примерно привържениците на Ливърпул не скочат това лято и не кажат: "искаме там да отидат Лестър, защото завършиха пред нас в класирането, и сме ОК да не купуваме никой това лято, защото като не участваме там ни е ясно, че няма да съберем пари за нови защитници". Е ако станe това ще се извиня, че съм се усъмнил в безкористността на феновете, капитаните и треньорите дето скочиха срещу суперлигата. До тогава...както написах в предните си мнения...."знаем си се, няма нужда да се правим такива каквито не сме" ...

 

 

Ауди Къп е приятелски турнир, който не пречи с нищо на другите официални турнири. Хендо взима тези пари защото стандарта е такъв, не е виновен той или другите играчи.

Link to comment
Сподели другаде

5 minutes ago, pehotineca said:

Ауди Къп е приятелски турнир, който не пречи с нищо на другите официални турнири. Хендо взима тези пари защото стандарта е такъв, не е виновен той или другите играчи.

А така, е точно това е проблемът, че не пречи на ШЛ и на УЕФА в случая със суперлигата, а не че прави възможно едни топ-отбори да изкарват повече пари в един затворен турнир. Дойдохме си на думата. Това значи ли, че чисто хипотетично, ако тия 12 отбора отпаднат в групите на ШЛ и след това през пролетта си спретнат един такъв хубав  приятелски турнир с награден фонд 1млрд евро, ще се превърне в същия проблем както сега и хората ще скочат срещу него?

Link to comment
Сподели другаде

5 hours ago, ReD_Gerrard said:

Противниците на Суперлигата: Не искаме такава Лига, защото погазва традициите на футбола. 

Подръжниците на Суперлигата: Ама Фифа и Уефа също са алчни.

бате.. и това 20 страници...

Най-безсмислената тема в целия форум. 😒

Темата не е безмислена, но когато се чете избирателно и се интерпретира както е удобно, отсрещната страна се налага да навлиза в едни безмислени обяснения и горе-долу едно и също нещо се изписва на всяка страница и дискусията като основен елемент изчезва. 

Иначе покрай цялата тази истерия обаче някак си незабелязано остана една гнусна симбиоза, която изглежда се е зародила поне от година насам, а именно м/у бай Хенри и Глейзър. Първо двамата бяха инициатори на проекта за промяна структурата на английския футбол, който бе разкрит в края на миналата година, но главната му цел беше да промени избирателната система на ВЛ - давайки им буквално пълната власт върху лигата в ръцете. Сега отново бяха рамо до рамо, бъдейки лидерите на английската група в преговорите както и заемайки 2 от ръководните постове в този проект. Снощи с едни изявления от няма и 50 думи - днес двамата се извиняват и искат прошка - единият с клип, другият с писмо, а сега се появи и новината, че водят преговори за 2 приятелски срещи през лятото на кенефа и Анфийлд. Следващата стъпка може би ще е да започнем да си разменяме играчи като Интер и Милан.

Link to comment
Сподели другаде

36 minutes ago, Hendo said:

Какво значи погазват традициите на футбола? Коя година сме? Пак ще попитам, когато КЕШ става ШЛ, погазените ли са традициите, или не са? Или когато КЕШ се е създавала за първи път, погазвани ли са тогавашните традиции? 

Суперлигата като проект е ясно, че не е доизмислена, нямам представа как са излъгали толкова хора, че това ще мине.  ОБАЧЕ - ако толкова много тъжите и отказвате да гледате НЕромантичен футбол, до сега да сте се отказали 10 пъти да гледате какъвто и да било турнир. Щото тая романтика така и така е умряла отдавна. И не, като гледаш мачове и плащаш диема екстра, изобщо не си футболен романтик.

Не, не са погазени в такава степен, защото не се нарушава пирамидата на футбола. Толкова е елементарно да се види.

Защото без значение дали КЕШ или ШЛ, там гарантирано място не е имал никой. Ние най-добре го знаем. От отбор, който е владял Европа за доста голям период от време по времето на КЕШ, след това колко пропуснати сезона имаме в ШЛ. Нищо не ни е било гарантирано.

Този турнир за суперлигата погазва точно тези принципи. Ако искаха да правят нещо свое, те да си разпределят всички пари от тв права и реклама, да го бяха направили пак на този принцип. Да можеш и да НЕ СЕ класираш в тази лига.  Да дадеш шанс на други отбори на чисто спортен принцип да участват там. А не да е пълен комунизъм. Които ние решим, те ще играят.  Хубаво, само че по този начин това касае абсолютно всички лиги, в които участват тези отбори. Тук не говорим само за парите, а за принципа на конкурентност.

Те отнемат основен принцип на спорта от хиляди години баси, тука още питате що толкова има възмущение.

Щом милиони, милиони хора имаха тези реакции, значи има защо. Щом се стига до извинения, оставки, значи има защо.

Романтизма във футбола може отдавна да го няма, но това не означава че трябва и самият футбол такъв какъвто го гледаме сега да изчезне.

 

Link to comment
Сподели другаде

  • Dacheff unpinned this тема

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...