Jump to content

Шампионска Лига - 2021/22


Препоръчан пост

Днес и утре в 13 часа са жребиите съответно за 1-вия и 2-рия предварителен кръг. Победителят отново ще се решава в 2 срещи след като през миналия сезон заради сгъстения график до 3-тия се решаваше в една. Отпадналите в 1-вия предварителен кръг отиват в новия турнир Лигата на Конференциите, от 2-ри нататък в Лига Европа.

Лудогорец са поставени и в 2-та кръга. След разбивките възможните им противници в днешния жребий са: Шахтьор Солигорск (Беларус), Нефчи Баку (Азербайджан), Макаби Хайфа (Израел), Теута (Албания).

Изтеглиха Шахтьор, домакини са в 1-вия мач - двубоите са на 6/7-ми юли и 13/14-ти юли.

Link to comment
Сподели другаде

Могат до Литва и от там с автобус - 3-4 часа или в краен случай на неутрални терени.

Излезнаха и разбивките за 2-рия кръг, възможни съперници, ако отстранят Шахтьор ще бъде един от победителя в двойките:
Шкендия (Македония) /Мура (Словения)
Жалгирис (Литва) / Линфилд (Северна Ирландия)
Хелзинки (Финландия) / Будучност (Черна Гора)
Фола (Люксембург) / Линкълн (Гибралтар)

В нешампионския поток двойите ще са доста интересни. Там поставени са: Селтик, ПСВ и Спарта Прага, а отсреща ги чакат - Рапид Виена, Галатасарай и Мидтиланд.

Link to comment
Сподели другаде

4 hours ago, Dacheff said:

Бахти, те първо играят с доста по-силен отбор и после некви скиори.

И вече точно, ама баш с балкански скиори или баскетболисти, македоноалбанци или словенци. 

Shkëndija (MKD) / Mura (SVN) vs Ludogorets 1945 (BUL) / Shakhtyor Soligorsk (BLR) 

Link to comment
Сподели другаде

Първо  Донецк не са шампиони тази година. Пак ще участват, но в НЕ шампионския поток, като почват от трети кръг

и могат да се срещат само срещу други НЕ шампиони. Ако преодолеят два "лесни" съперника влизат в групите.

 

А Солигорск са новото БАТЕ. 

В Беларус играят със сезони пролет-есен. Станали са шампиони миналата година с една точка пред БАТЕ,

а сега имат 12 победи от 12 мача, мачкат всички там!  В разгара на сезона са, без пауза и може би във форма.

https://www.flashscore.bg/soccer/belarus/vysshaya-liga/standings/

 

в състава си имат и трима негри отпред + някои балканци.

https://www.flashscore.bg/team/shakhtyor-soligorsk/thsSAvVr/squad/

 

Link to comment
Сподели другаде

Шкендия бяха отбора с най-висок коефициент от непоставените във 2-рия кръг. Гвоздеят на прогрмата е в нешампионския поток, където ще се срещнат ПСВ и Галатасарай. Другите 2 мача там са - Рапид  Виена - Спарта Прага и Селтик - Мидтиланд. Мачовете са в края на юли - 20/21-ви и 27/28-ми.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Официално - след 56 години правилото за гол на чужд терен отпада. Промяната важи за всички турнири и влиза в сила още през този сезон. Отпада като критерий и в груповата фаза, когато 2 или повече отбори са с равни точки и се гледат мачовете помежду им. Само в краен случай, когато отборите са с равни показатели след всички сравнителни критерии в груповата фаза, ще се гледа кой е отбелязал повече голове като гост в 3-те си мача за да заеме по-предно място.

Link to comment
Сподели другаде

Още един цитат от бат Стан, той няколкократно е цитиран тук, във форума, не само от мен :

Quote
УЕФА днес отмени правилото за гола на чужд терен. Бат Стан е писал за това още преди години, ехей...
Справедливо ли е въобще този критерий да продължава да съществува в регламента?
Нека видим как се е родило това правило. Първоначално в турнира за Купата на Европа, създаден през 1955 г. и по-късно преименуван на Купа на европейските шампиони, крайният победител в случай на равен брой голове от двата мача, се е определял в трети допълнителен двубой.
Първият подобен случай датира от есента на 1956 г. в сблъсъка между Борусия (Дортмунд) и Спора (Люксембург). Германците печелят първата среща с 4:3, но след това губят на реванша като гости с 1:2. УЕФА разпорежда да се проведе трети мач, а тима от Луксембург приема той да се състои на стадион „Роте Ерде” в Дортмунд. На 16 септември Борусия разгромява Спора със 7:0 и продължава напред.
Българският първенец ЦДНА също играе трети допълнителен мач, когато голът повече на чужд терен не се брои.
Това става през 1958 г., когато армейците губят първата среща с Атлетико в Мадрид с 1:2, но на реванша в София бият с 1:0. Третият мач в Женева е спечелен от испанците с 3:1 след продължения и твърде скандално съдийство на швейцарския арбитър Даниел Меле.
Това правило в турнира за Купата на Европа просъществува цели десет години. Тъй като по онова време все още не е въведено изпълнението на дузпи, в случай на равенство и в третия мач крайният победител се е определял чрез жребий с монета.
Така например се случва в двубоя между шампионите на ГДР и Полша Визмут (Карл Маркс Щад) и Гвардия (Варшава) през 1957 г. След две разменени победи с по 3:1, двата състава играят трети мач в Берлин, който завършва 1:1 в редовното време. Отсъдени са две продължения по 15 минути, но още преди края на първото токът на стадион „Фридрих Лудвиг Ян Шпортпарк” изгасва. Реферът Вацлав Корелус от Чехословакия приема, че играта е приключила, и прибягва до жребий с монета. Късметът се оказва на страната на Визмут, който продължава напред.
Но понеже жребият с монетата не изглежда най-справедливият начин за определяне на крайния победител, а и провеждането на допълнителен трети мач води до логистични проблеми, както и до нежелани размествания в календара, през 1965 г. УЕФА най-сетне въвежда правилото за гола повече на чужд терен.
Първият отбор, възползвал се от тази новост, е унгарският Хонвед (Будапеща) в турнира за Купата на носителите на купи (КНК) през есента на 1965 г.
Маджарите печелят като гости на Дукла в Прага с 2:3, но на реванша губят с 1:2. Общият резултат е 4:4, но Хонвед продължава напред именно заради новия регламент за повече голове, отбелязани като гост. В началото на 70-те години вече са въведени и дузпите, което окончателно оформя регламента за класиране напред в турнирите на УЕФА.
В онези години правилото за повече голове на чужд терен може и да е изглеждало донякъде аргументирано. На първо място, натискът от трибуните върху гостуващия отбор и съдиите е бил много по-голям. Имало е реална опасност от нахлуване на публика, а арбитърът в никакъв случай не е бил сигурен в това, че няма да го набият. Всичко това разстройва гостите в същите пропорции, в каквито дава предимство на домакините.
Нека обаче поразсъждаваме от днешната гледна точка.
Стадионите, на които се играят мачовете от Шампионската лига и Лига Европа, плюс изискванията на УЕФА за организация и охрана, гарантират абсолютна сигурност на отбора гост и съдиите. А и публиката вече има съвсем друго поведение, натискът върху противника е несъизмеримо по-малък. Реално погледнато, всичко се решава само на терена. Ако отборът домакин има някакво предимство, то се състои най-вече в инстинкта за опазване на собствената територия. Но нищо повече!
А твърде често въпросното правило кара гостуващия тим да се затвори, да „паркира автобуса” пред вратата си и да дебне противника кога ще сбърка, с идеята да вкара един скъпоценен гол, който накрая може да има двойна стойност. Това често пъти съвсем убива футбола.
Истината е, че вече почти всеки отбор, преминал групите на Шампионската лига и класирал се във фазата на директните елиминации, си има свой маниер на игра, който много рядко зависи от това дали мачът се провежда на неговия стадион, или някъде в чужбина.
А да не говорим, че в някои случаи това правило може да изглежда напълно идиотско. Така например се случи в полуфинала на Шампионската лига през 2003 г., когато един срещу друг играха Милан и Интер.
Първият двубой на „Сан Сиро” завърши 0:0, а реваншът 1:1. Напред продължи Милан по правилото за повече голове като гост, тъй като във втория мач формално за домакин се водеше Интер. Но за какви домакини и гости може да става въпрос в този случай, след като това е стадионът и на двата отбора? Не звучи съвсем на място аргументът, че на домакините са се полагали повече билети.
И в този, а в останалите случаи, много по-справедливо щеше да бъде да се играят продължения и дузпи, вместо да се зачита един гол повече навън.
Един гол си е един гол, и няма как да се удвоява. И е крайно време това правило да отиде в нафталина.

 

Link to comment
Сподели другаде

6 hours ago, S.Gerrard said:

Официално - след 56 години правилото за гол на чужд терен отпада. Промяната важи за всички турнири и влиза в сила още през този сезон. Отпада като критерий и в груповата фаза, когато 2 или повече отбори са с равни точки и се гледат мачовете помежду им. Само в краен случай, когато отборите са с равни показатели след всички сравнителни критерии в груповата фаза, ще се гледа кой е отбелязал повече голове като гост в 3-те си мача за да заеме по-предно място.

Поне сега много по-често ще се стига до дузпи в мачовете и ще е вълнуващо.

Link to comment
Сподели другаде

Поредната полувинчата мярка. Съгласен съм с премахването, но трябваше да се премахнат продълженията. Трябва да се фиксира чисто игрово време, а не отвратителните 3 или 8 и т.н. минимално добавени минути. Трябва да се направи нещо и за засадите. Например засада да има само когато играч поучава топката в наказателното поле от играч, който е извън пеналта. Вътре да си я разцъкват колкото искат. Или навлизаш в наказателното с дрибъл, или стреляш отвън. Единствено да е позволено от корнер или тъч да се подава в пеналтерията. Знам, че ще ви се сторят тези идеи доста радикално глупави, но играта ще спечели от опростяване на правилата и намаляване на субективните решения на съдиите.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Надиграха ги, но едно на мъка в последната минута и реванша остава отворен, който е довечера в 22:30. Евентуален съперник засега им се очертава Мура, които поднесоха изненада и взеха преднина от 1 гол на Шкендия в Македония. Интерeсен бе развоят на мача в Загреб, където Динамо при 3:0 изпуснаха дузпа и в края на мача допуснаха 2 късни гола от исландския Валур, ако успеят исландците да ги отстранят довечера това ще направи Лудогорец поставени на жребия за 3-тия кръг, който е в понеделник.

Link to comment
Сподели другаде

Клуж се класираха в крайна сметка, благодарение и на промяната в правилото за гол на чужд терен. Губеха с 2:0 след 90 минути и общ резултат 3:3. Влязоха в продължения и там вкараха гол, оказал се "победен".

You'll Never Walk Alone!

Link to comment
Сподели другаде

15 minutes ago, cyberfan said:

Клуж се класираха в крайна сметка, благодарение и на промяната в правилото за гол на чужд терен. Губеха с 2:0 след 90 минути и общ резултат 3:3. Влязоха в продължения и там вкараха гол, оказал се "победен".

You'll Never Walk Alone!
 

Защо голът е "победен" в кавички? Общият резултат е 4:3 и голът си е баш победен.

Link to comment
Сподели другаде

Първият мач, който се реши по новото правило. Пуснах да го гледам уж заради дузпите, те пък взеха че вкараха - хубав гол беше с удар извън наказателното.

Иначе Лудогорец с пестелива игра и нова победа с 1:0 с гол на космонавта след контраатака. С продължаването си напред си осигуриха минимум 6 мача в Европа - 2-та с Мура, при отпадане отиват в 3-тия кръг на ЛЕ, при отпадане в плейофите на ЛК. При отстраняване на Мура пък си гарантират влизане в груповата фаза на ЛК. Първият мач са гости другата седмица, реваншът е в края на месеца.
Динамо Загреб победиха Валур на реванша с 0:2 и с класирането си оставиха Лудогорец в непоставените в жребия за 3-тия кръг. Така възможните им съперници са - Славия Прага, Рейнджърс или победителя от двойките Динамо Загреб - Омония Никозия ; Олимпиакос - Нефчи Баку ; Йънг Бойс - Слован Братислава или Цървена Звезда - Кайрат.

Link to comment
Сподели другаде

След като последните 2 сезона финалът не успя да се проведе в Истанбул, кенефа с 3-ти опит - днес са насрочили този през 2023-та, който трябваше да бъде в Мюнхен, да се изиграе там. В Мюнхен са го преместили за 2025-та, Уембли си запазва домакинството за 2024-та. Жребият за груповите фази на 3-те турнира през този и следващия сезон също ще се проведе в Истанбул.

Топката за новия сезон.

Kn0Wzdm.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Излезнаха разбивките, ще им се падне един от победителят от двойките - Динамо Загреб - Омония Никозия, Олимпиакос - Нефчи Баку или Йънг Бойс - Слован Братислава. Джерард и Рейнджърс са поставени в другата разбивка, там ги очаква победителя от двойките - Малмьо - Хелзинки, Алашкерт - Шериф или Ференцварош - Жалгирис.
В нешампионския поток, който по принцип е по-интересен, в този кръг се включват Шахтьор Донецк, Бенфика и Монако. Компания при поставените им прави двойката Селтик - Мидтиланд. При непоставените са Генк и Спартак Москва, които също започват в този кръг, както и останалите 2 двойки от 2-рия предварителен кръг - ПСВ - Галатасарай и Рапид Виена - Спарта Прага.

С Олимпиакос или Нефчи - гости в 1-вия мач.
Рейнджърс със Малмьо или Хелзинки, също гости в 1-вия мач.
Мачовете са на 3/4-ти и 10-ти август.

В другия поток - Спартак Москва - Бенфика, Генк - Шахтьор, Монако - Рапид Виена/Спарта Прага, ПСВ/Галатасарай - Селтик/Мидтиланд.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Довечера в 21 часа е реванша в Разград. Получи се равностоен първи мач, но по-чистите положения бяха за Мура, които уцелиха греда и на 2 пъти тестваха Кахлина, докато Лудогорец с около 10 положения така и не уцелиха вратата и в крайна сметка нулево равенство. Реваншът на Олимпиакос също остава отворен след минимална победа с 1:0 в Гърция. В най-интересния мач ПСВ разгроми Галатасарай с 5:1. Марио Гьоце, който се опитва да си възроди кариерата отбеляза 2 гола.

 

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...