Jump to content

Олимпийски спортове


Препоръчан пост

мммм, престъпници. Вдигнал си щангата над главата, обаче имало добутване. Какво значи добутване като вдигаш 200 кила. 

Взеха ни един медал тия, жалко. Браво на Христо Христов обаче, направи си 5 опита, това се искаше от него. На 19 години повече от достойно предствяне. С една годона да беше по-възрастен, щеше с лекота да вземе бронза. 

Поне за Париж 2024-та се очертава да имаме поне 2-ма много сериозни щангисти. За жалост ние ще имаме право да участваме с толкова, но поне на световните имаме право с пълен състав и там могат да се очакват доста медали.

Link to comment
Сподели другаде

  • Replies 765
  • Created
  • Последни отговори

Top Posters In This Topic

4 minutes ago, AllorNothing said:

За жалост ние ще имаме право да участваме с толкова

Защо и за тогава? За къв чеоп отсега са ни казали, че сме с двама ... има 3 години до следващата олимпиада.

Link to comment
Сподели другаде

Just now, Stojkica said:

Защо и за тогава? За къв чеоп отсега са ни казали, че сме с двама ... има 3 години до следващата олимпиада.

Нещо от сорта за последните 20 години да си имал по-малко от еди колко си спортиста  хванати с допинг. 

Нас 2008-ма ни изловиха бая, а до 2024-та ще са минали 16 години. И по това правило, имаме право на 2-ма спортисти при мъжете и двама при жените. Иначе максимума е общо по 4-ма от държава. Не може както едно време да имаш във всяка категория. Най-вече май заради китайците го направиха това, които могат иначе по 10 щангиста на категория да заведат на олимпиада.

Link to comment
Сподели другаде

1 hour ago, Plovdiv_1926 said:

Утре от новите в борбата може ли да се очаква нещо? 

Жалки за щангите, два медала изпуснахме, а на единия си беше обир.

Утре и на бокса ще има тесли сигурно.

За сребро и злато до края на борбата нямаме никакви шансове, с късмет останалите 3-ма, които още не са почнали, могат да се докопат до бронз.  Такова ни е нивото. 

От Вальо Йорданов обявен за борец на 20 век в света в свободната борба, стигнахме да се молим за 1 бронзов медал.

Link to comment
Сподели другаде

1 hour ago, AllorNothing said:

От Вальо Йорданов обявен за борец на 20 век в света в свободната борба, стигнахме да се молим за 1 бронзов медал.

Освен Валентин Йорданов

https://bg.wikipedia.org/wiki/Валентин_Йорданов

Да припомня и за Боян Радев

https://bg.wikipedia.org/wiki/Боян_Радев

Александър Томов

https://bg.wikipedia.org/wiki/Александър_Томов_(борец)

Вечно втория Осман Дуралиев, защото тогава играеше непобедимия Александър Медвед

https://bg.wikipedia.org/wiki/Осман_Дуралиев

Еньо Вълчев

https://bg.wikipedia.org/wiki/Еньо_Вълчев

Продан Гарджев

https://bg.wikipedia.org/wiki/Продан_Гарджев

Никола Динев

https://bg.wikipedia.org/wiki/Никола_Динев

Петър Киров

https://bg.wikipedia.org/wiki/Петър_Киров

 

И още и още ...  които като младеж  съм ги гледал на живо в България, и не само в София.  

 

 

 

 

 

Link to comment
Сподели другаде

Мдаа, хубаво е човек да си припомни за тези фигури, но и става доста тъжно като погледне къде сме в момента. 

Истината е, че сме тоталното дъно, жестоко и безнадеждно изостанали дори от страни, които не сме ги броели за живи. И това не е така само в спорта, много добре го знаем. Той просто е проекция на случващото се тук. 

Загиваме бавно и мъчително. Така както тихичко ни загина спорта, така и тихичко страната изчезва. 

Нас сега ни мачкат в спорта страни като Грузия, Армения, представям си какво ще е към 2040-та когато ни дават да сме към 5 милиона население. Ще се радваме, че сме пратили спортист на олимпиадата. Хубав пример ще сме поне за самоубийството на един народ, белким послужим за пример на други държави какво не трябва да правят като развитие на народа си.

Link to comment
Сподели другаде

Жалко, но имаше добутване, беше минимално и не му спомогна по никакъв начин за вдигане на щангата, но за съжаление правилника е скапан и не се прави разлика между явни добутвания и такива като неговото. Трябва ръцете да са изпънати максимално и лактите замръзнали след повдигането и оттам нататък вече само да събереш краката след ножицата. В крайна сметка отлично представяне, изхвърлянето му е на световно ниво, но за сметка на това изтсласкването му е доста слабо, ако го подобри в следващите години ще трупа медали.

За борбата утре, имат шанс евентуално ако ги изкарат на репешаж за бронза, но трябва да спечелят поне първите си срещи за тази цел, за нещо повече не.

Започва Евелина Николова на 57, изключително силна категория - по-известна като тази на Каори Ичо, първата боркиня с 4 златни олимпийски медала, рекордът който Лопес изравни вчера, но тази година в нея Япония ще бъде представлявана от истинската и така споменаваната днес в българския ефир олимпийска шампионка Кавай. Тя в Рио отстъпи на Ичо за да не правят преборвания помежду си и се качи в горната категория на Тайбе, но тази година нямаше как това да се случи тъй като сестра й, която днес победи за съжаление, се появи на сцената и се върна обратно в категорията и при преборванията надви Ичо отнемайки й мечтата за 5-то злато. Тя е в страшна форма, от 6 години има само 1 загуба на Азиатските игри, която в последствие беше анулрана тъй като съперничката й бе хваната с допинг  В категорията още е първата олимпийска шампионка на Щатите - Марулис, която в Рио бе в долната 53 и тогава поднесе една от сензациите изобщо на олимпиадата побеждавайки другата легенда в японската борба Саори Йошида, която също преследваше 4-то олимпийско злато. След Рио бе съпътствана от доста контузии, но съумя да се завърне и да спечели квота. От нея Евелина загуби на Световното през 2015-та с туш, но след това я изведе на репешаж, където спечели бронз. Кавай и Марулис са в един поток и могат да я срещнат на полуфинал.  В потока на Евелина е загубилата от Ичо и сребърна медалистка от Рио, рускинята Коблова както и 2-те бронзови медалистки от последното световно Курачкина от Беларус и нигерийката Адекуройе . С нигерийката може да се срещне на четвъртфинал, а с Коблова или Курачкина на полуфинал. От Курачкина загуби на полуфинала на Европейското през 2018. В първата среща се изправя срещу полякинята Врзесейн, полуфиналистка от последното Световно, но напълно преодолима съперничка. 

Георги Вангелов в същата категория, но при мъжете в свободния стил. През доста контузии и перипети в националния премина за да стигне до така мечтаната за него Олимпиада. Знам че има големи надежди и очаквания за силно представане. Като юноша беше много обнадеждаващ, стана Европейски шампион и вицесветовен, но при мъжете така и не успя да се вреди сред призьорите на големите състезания освен бронза му от европейското преди 5 години и победи на Дан Колов и няколко турнира по Румъния, Турция и Македония. Също силна категория като половината са призьори от Световни първенства, фаворит е световният шампион от последните 2 години, руснакът Угуев. който го победи в мача за бронза на Европейските игри преди 2 години. Той е в другия поток, където е още европейският шампион от тази година и вицесветовен шампион от последното световно турчин Атлъ, с него се е борил като има по 1 победа и загуба. В потока на Жоро са бронзовите медалисти от последното световно - казахстанецът Санаев и индиеца Рави, който е азиатски шампион в последните 2 години. Световният шампион от 2017-та японеца Такахаши също както и сърбина Мичич - сребърен медалист от Европейските игри през 2019. който живее и тренира в щатите. С индиеца може да се срещне на четвъртфинал, а с япоенца, сърбина или казахстанеца на полуфинал. В първият кръг също го чака труден съперник, алжирецът Хербаче - шампион на Африка в последните 2 години и победител от последните Африкански игри.

Link to comment
Сподели другаде

Евелина на полуфинал, възползва се от уникална възможност след като нигерийката отпадна водейки 8:0 и тръгна за победа с технически туш, но беше туширана от молдовката Ничита след контраатака. И така след победата си с/у полякинята Евелина се изправи с/у Ничита и след като губеше с 3 точки я победи в края с преден суплес. На полуфиинала ще се изправи с/у Курачкина, която поднесе изненадата с/у вицеолимпийската шампионка Коблова. Невероятен шанс дори за финал.
Георги добре започна с/у алжиреца - победа с технически туш на 0, но в следващата среща индиеца тотално го надбори.
Тайбе ще се изправи с/у рускинята Овчарова, която победи шведката Йохансон, в битка за бронза. Рускинята е губила от Дудова, миналата година на полуфинала на европейското я обърна до 7:6 след като падаше с 0:6.

И Стойка Кръстева на финал след убедителна победа над тамагочито. Много мръсна игра, но браво и на съдиите за обективността. 

Link to comment
Сподели другаде

Легенда стана Стойка, браво за направеното, независимо какво се случи на финала. 

За мен както го водят "аматьорски бокс" е много по-атрактивен от професионалния. По-големите ръкавици ги правят по-смели и си разменят супер много удари. Няма го това дебнене при професионалистите. 

В борбата сутринта беше голяма реакция. Евалата на Николова, показа много характер и воля за обрата в последните секунди. Преди това пък съперничката ѝ беше разнасяна от една нигерийка из целия тепих, губеше с 8-0, но една грешка на нигерийката и беше туширана малко преди края.  Като чудо изглеждаше това. 

На 1/2 финала сега шансовете на Николова не изглеждат големи, защото така като гледам преди няколо месеца беларускинята я е била с 10-0. Все пак точно днес се видя, че в сопрта до последно може нищо да не е ясно.  5 минути, които ще определят живота до старини на нашата. Дано се възползва от тези 5 минутки.

Link to comment
Сподели другаде

Японката си беше доста агресивна, но нашата я държа на разстояние. 

На мен лично ми приличаше на плейстейшън. Само подскача, пада, става. 

Но бе поне куражлийка, просто ръстът и бе малък. 

За разлика от бореца дето индиеца беше с некви лапи като джар джар бинкс. Бахти октопода. 

Заслужено би. 

Нищо лично, ама тия нашите (а и не само те де) боркини, джудистки и боксьорки много грозни бате, много. 

Направо ужас. 

Link to comment
Сподели другаде



И така след победата си с/у полякинята Евелина се изправи с/у Ничита и след като губеше с 3 точки я победи в края с преден суплес.


Това беше много добро. Молдовката водеше с 3:2, когато ги изправиха 10 секунди преди края. Нашата и скочи като лъвица, страхотно хвърляне за 4 точки, а оная само дето не се разплака, знаейки, че оставаха около 2 секунди.



You'll Never Walk Alone!

Link to comment
Сподели другаде

С финала на Стойка Кръстева подобрихме постижението си от Рио 2016, когато завършихме с 1 сребърен и 2 бронзови медала. До момента сме с минимум 2 сребърни. Единия може да стане и златен, дай боже, а остават и гимнастичките ни, които също може да ни зарадват с медал.

You'll Never Walk Alone!

Link to comment
Сподели другаде

3 hours ago, cyberfan said:


 

 


Това беше много добро. Молдовката водеше с 3:2, когато ги изправиха 10 секунди преди края. Нашата и скочи като лъвица, страхотно хвърляне за 4 точки, а оная само дето не се разплака, знаейки, че оставаха около 2 секунди.



You'll Never Walk Alone!
 

 

Накрая ако не беше свършило времето щеше и да я тушира. То в такива ситуации са се получавали някой от най-добрите, но Касабов я постави в това положение и щеше да й загуби срещата с това безмислено оспорване още в началото.  Все пак важното е че й се получи, на полуфинала с Курачкина пак опита, но този път не стана. Беларускинята не й остави шанс и без да й даде точка с технически туш приключи срещата, утре ще се бори за бронза. 
Индиецът, който победи Георги, пък поднесе поредната изненада днес и тушира казасхтанеца Санаев и се класира на финала и така изкарвайки го утре на репешажите за бронза. 
Тайбе излиза след малко с/у рускинята.

Лаша в момента си вдига сам в категорията, интересното е само дали ще докара 500 двубой.

Link to comment
Сподели другаде

48 minutes ago, cyberfan said:

С финала на Стойка Кръстева подобрихме постижението си от Рио 2016, когато завършихме с 1 сребърен и 2 бронзови медала. До момента сме с минимум 2 сребърни. Единия може да стане и златен, дай боже, а остават и гимнастичките ни, които също може да ни зарадват с медал.

You'll Never Walk Alone!
 

И в каратето има шанс, Ивет Горанова е много стабилна принципно. 

Отделно в бирбата имаме шансове за няколко бронзови, а също и Мирела Демирева не е за изключване.

Аз очаквах 4-5 медала да имаме, дано ги стигнем. Жалкото е, че на щангите имахме всички шансове за два медала.

В Париж обаче ще сме по-добре, почти съм сигурен.

Link to comment
Сподели другаде

Браво на Тайбето, така да премачкаш рускиня не е шега работа. 

Имаше всички шансове за титлата според мен, личи че е класа. Трябваше повече да рискува срещу японката, но как да е и бронза не е малко. 

Със сигурност ще подобрим постиженията си от последните 2 олимпиади, което е напредък, но пак е тъжно представянето ни на фона на много други страни. 

В гимнастиката целта е златото, не просто медал от ансамбъла. Там вече съдийският фактор ще е много голям, ако няма груба грешка от нашите. Боряна Калейн в индивидуалното пък е 4-тата по сила гимнастичка в света в последните 2 години, така че там ако се пропука една от първите 3, а нашата покаже какво може, то медала не е далеч. 

Ивет Горанова е след най-добрите в каратето, там може да се очаква всичко. Европейска шампионка е от преди няколко години, има бронз от световно и то на млада възраст. Мисля, че само 10 каратеки участват в категорията, повечето ги е била, така че чакаме да видим. 

 

Link to comment
Сподели другаде

4 minutes ago, AllorNothing said:

Ивет Горанова е след най-добрите в каратето, там може да се очаква всичко. Европейска шампионка е от преди няколко години, има бронз от световно и то на млада възраст. Мисля, че само 10 каратеки участват в категорията, повечето ги е била, така че чакаме да видим. 

 

Именно, реално там мелето е в квалификацията, където тя е пребила всички. Треньорът ѝ е казал, че по-трудно се стига до Олимпиада, отколкото до медал.

Има всички шансове и ако издържи психически, може и възможно най-благороден метал да донесе.

Link to comment
Сподели другаде

Тия нещастници да бяха оставили поне финала да изгледаме, Кавай победи туркемнистанката и вече има първите сестри олимпийски шампионки в борбата.

Лаша си счупи световните рекорди, но все още е далеч от 500.

Link to comment
Сподели другаде

1 minute ago, Plovdiv_1926 said:

Именно, реално там мелето е в квалификацията, където тя е пребила всички. Треньорът ѝ е казал, че по-трудно се стига до Олимпиада, отколкото до медал.

Има всички шансове и ако издържи психически, може и възможно най-благороден метал да донесе.

И за капак се оказва, че рускинята която е европейска шампионка отпада, защото е дала положителен тест за ковид. 1 съперничка по-малко демек и то от класните както изглежда. 

Link to comment
Сподели другаде

Впрочем на втора олимпиада само жени ни печелят медалите. Единствено борецът може да отсрами нашия пол утре :sarcastic:

 

Иначе в сравнение с Рио доста сме напреднали. Там всеки ни млатеше във всички видове спортове. Едвам се закачихме за медали накрая с чудото на Мирела и с ансамбъла, боркинята и тя малко на магия си взе медала тогава, докато Тайбе сега беше категорична, жалко, че не стигна до финал. 

По-добре с група от 20 души даже да идем, но поне половината да са в топа на спортовете си и с шанс за медал, отколкото да се ходи на олимпийски принцип. Мен въобще не ме бърка, че с най-малко спортисти от 1936, ако се върнат с 5 медала, доближавайки постиженията в Пекин и надминавайки два пъти тези от Рио и Лондон. Да не говорим в щангите как ни ограбиха и как не издържаха нервите на Стефанова за втори медал и на Божидар за сребро в щангите.

Отделно в бокса в другите категории също имахме реални лансиве за поне още един не само медал, но и финал, а и в джудото състезателите ни отпаднаха от подготвени такива, които стигнаха финал, просто там репешажите са по-сложни.

В Париж ще се включат много млади надежди и можем да затвърдим още.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...