Jump to content

Олимпийски спортове


Препоръчан пост

  • Replies 765
  • Created
  • Последни отговори

Top Posters In This Topic

В категорията на Евелина Николова беше. Тя си беше спечелила квотата, пък и на тренировки я била туширала два пъти. Което ми е странно, предвид че Дудова да има най-много 2-3 загуби изобщо на големи първенства.

Бие всичко и то лошо ги бие обикновено.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...


СПОМЕНИ почти точно от преди 35 год.
ноември 1986 световно първенство...тежести. 193-ма атлети от 41 страни в София.

52 кг, шампион Севдалин Маринов (България)
56 кг, шампион Митко Гръблев (България)
60 кг, шампион Наум Шаламанов/Наим Сюлейманоглу (България).
67.5 кг, шампион Михаил Петров, втори Стефан Топуров (България)
75 кг, шампион Александър Върбанов, втори Борислав Гидиков (България)
82.5 кг, шампион Асен Златев (България)

90 кг, шампион Анатолий Харпати (СССР)
100 кг, шампион Нику Влад (Румъния)
110 кг, шампион Юри Захариевич (СССР)

над 110 кг, шампион Антонио Кръстев (България).

orig.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Взе бронза все пак. Очевидно е най-добрата в категорията. Изключителен успех за нея през годината. За мен тя трябва да бъде избрана за спортист номер едно. Олимпийска шампионка и бронз от световно за една година...освен това тя беше като пътеводна светлина за спорта ни тази година. Нейният успех вдъхна кураж на всички. 

Като цяло за нас това беше най-успешната година в спорта от поне 15 години насам. 

Остава световното по вдигане на тежести.

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...

Ем, върнахме се малко към времената, в които всяка година имахме жестока конкуренция за спортист на годината. Тая церемония се беше превърнала в нещо като тая за футболист на годината. Пълна пародия поради липса на качество. 

Тази година обаче ще е супер успоредната и интересна. Бих наблюдавал с интерес. От 16-17 години не сме имали тия успехи, които тогава за нас бяха като даденост. Три олимпийски златни медала, един от които в колективен спорт, двама световни шампиони в олимпийски спортове, първо място в отборното класиране на щангите на европейското, сребърен медал в плуването на европейското, което е чутовен успех. И редица младежи, които станаха световни шампиони в своите възрастови групи, включително и в маунтинбайка. Като тук да не забравим и сребърният медал на младите ни волейболисти от световното. Ако се нормализира държавата, увеличи се драстично финансирането на спорта, както се очертава, могат още много успехи да се постигат, защото в спорта имаме много талант. 

Да се отбележи и новина от последните дни, натурализирахме един украинец в борбата. Два пъти световен шампион за младежи и европейски шампион при мъжете от 2020. В неговата категория обаче имало легенда в Украйна и олимпийски шампион и не можел да се вреди. А имал само една загуба за последните не знам колко години. Добър ход за нас, поне спрямо Украйна имаме конкурентно предимство като условия за живот и бая спортисти от там идват да живеят тук и взимат БГ паспорти.

Link to comment
Сподели другаде

Абсолютно. Ивет Беше пътеводната светлина за целия спорт. Освен това със злато от олимпиадата и бронз от световното. Топ 10 за мен, като правя уточнението че не знам дали гимнастичките могат да участват в тази класация. 

1. Ивет Горанова.

2. Стойка Кръстева.

3. Карлос Насар.

4. Биляна Дудова.

5. Антоанета Костадинова.

6. Тайбе Юсеин.

7. Евелина Николова.

8. Ангел Русев.

9. Стилян Грозев.

10. Йосиф Миладинов.

 

 

Link to comment
Сподели другаде

Преди много, много години имаше само ЕДНА класация за "спортист на годината"

и съответно огромна конкуренция, обективно и субективно се чудеха журналисти,

спортни и държавни деятели как да ги класират, особено първите няколко.

После, също вече отдавна, въведоха ДВЕ класации - отделно за мъже и жени.

Стана малко по-справедливо, но пак имаше доста голяма конкуренция.

 

Сега не знам как  е,  доскоро нямаше забележителни успехи и чак сега се появиха.

Предлагам пак да ги разделят по пол, като може и трети пол да включат 🙂 

 

Link to comment
Сподели другаде

57 minutes ago, AllorNothing said:

не знам дали гимнастичките могат да участват в тази класация. 

Пак "едно време" имаше отделна класация за ОТБОР на годината, обикновено печелена от щангистите,  чат-пат борци и едва при изключителни успехи рядко от някой друг спорт. 

Link to comment
Сподели другаде

САЩ  диктуват условията за "олимпийски" спортове,  по техен интерес.  

 

" Международният олимпийски комитет официално извади три от основните спортове от Игрите през 2028 година, които ще се проведат в Лос Анджелис. Новината бе обявена от президента на централата Томас Бах. Аут от Олимпиадата са вдигането на щанги, боксът и модерният петобой. На тяхно място пък влизат скейтборд, сърф и спортно катерене.

Решението за вкарването на тези три спорта ... бе взето след ... сериозният интерес и дълбоки корени, които те имат в Калифорния."

 

Вдигането на тежести е част от олимпийското движение още от 1896-а, а боксът и модерният петобой влизат в програмата на Игрите през 1912 година.

И трите отпаднали спорта ще могат да се борят за участие на събитието, но ще трябва да преодолеят конкуренцията на други спортове като бейзбол, софтбол, карате, скуош, лакрос, крикет и поло, които могат да бъдат еднократни допълнения към Игрите.

 

 

 

Link to comment
Сподели другаде

On 12.12.2021 г. at 19:59, AllorNothing said:

Да се отбележи и новина от последните дни, натурализирахме един украинец в борбата. Два пъти световен шампион за младежи и европейски шампион при мъжете от 2020. В неговата категория обаче имало легенда в Украйна и олимпийски шампион и не можел да се вреди. А имал само една загуба за последните не знам колко години. Добър ход за нас, поне спрямо Украйна имаме конкурентно предимство като условия за живот и бая спортисти от там идват да живеят тук и взимат БГ паспорти.

Най-накрая на хартия едно добро попълнение, а не чеченците къде само родителите им ги знаят. Дано вече се сложи край на порочната практика с раздаването на паспорти на куцо и сакато. Лошото е, че наскоро е претърпял операция и не се знае все още кога ще се възстанови - явно републиканското след месец ще дойде твърде рано. Иначе Бенелюк въпреки че стана олимпийски шампион е далеч от статут на легенда в Украйна заради цвета на кожата. Преди Токио бе избран за депутат и се очакваше при Олимпийска титла да приключи, но явно заради отлагането и краткото време до Париж е размислил. 

Биляна след фурора на световното буквално не е спряла да тренира, с Калчев (новият й личен треньор) вдигна нивото още повече и в следващите 2 години и половина до олимпиадата ще е под светлините на прожектора. Тиквениците в бнт са взели най-накрая едно умно решение и са купили правата за излъчваане на европейските и световните първенства, така че дано едни предстоящи успехи станат достояние на широката общественост.

Link to comment
Сподели другаде

По-голяма глупост от последните новини за премахването на бокса и щангите от олимпийските спортове не бях чувал.

Как може да премахнеш едни от най-олимпийските категории? Бокса специално е изникнал още преди появяването на първите Олимпийски игри в Гърция, а щангите са един от най-гледаните дисциплини от его време.

Няма даже да коментирам включването на сърф, скейтборд и спортно катерене. С всеки ден този свят все повече се изпедерастява. Не ми се мисли как ще живеят децата ни.

Link to comment
Сподели другаде

От 80-те години на миналия век, най-накрая имаме двама българи, които едновременно в една дисциплина печелят точки в алпийските ски.

Впрочем, някой от тук гледали конкретно  алпийски дисциплини. Аз винаги, когато имам възможност ги зяпам и това от време оно. Любимци през годините са ми били  Кетийл Андре Аамот, Ласе Кюс, Свиндал, Кристоферсен, Аня Персон

Link to comment
Сподели другаде

Боде Милър харесвах на времето, към Хиршер после имах някакви симпатии. Откакто той се отказа мъжете не са ми толкова интересни. При жените подкрепям Микаела Шифрин, която е абсолютен феномен.

Link to comment
Сподели другаде

1 hour ago, Bellamy said:

някой от тук гледа ли конкретно  алпийски дисциплини.

Откакто се нагледах  на този и то по време на най-добрите години на Ливърпул, 

вече другите не ме кефят   🙂

Ingemar-Stenmark_fit-gallery_slider.jpg  

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ingemar_Stenmark

 

 

Link to comment
Сподели другаде

Аз  пък Ингемар Стенмарк  го произнасях ИнгемарК. Повечко спомени и симпатии  имам за Пирмин Цурбриген. Лют беше и Марк Жирардели, ама той и по-късно Томба не ми бяха присърце.

Link to comment
Сподели другаде

16 minutes ago, Plovdiv_1926 said:

Шок и ужас, кой би предположил??

Quote

„Прецедентът, който се създава, при който жените нямат защитено и справедливо пространство за състезание, е пряка заплаха за жените спортисти във всички спортове“

Ай ся да ги видим левите олигофрени, които целенасочено бутат навксякъде хем жени, хем гейове как ще реагират.

Link to comment
Сподели другаде

Под тази новина в чужбински сайт  четох коментари:

"Да определят категорията по следния начин: който има простата - при мъжете , който няма - при жените"

"Много лесно - хромозоми ХХ при жените и хромозоми ХУ при мъжете"

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...