Jump to content

Висша Лига 2023/24

Recommended Posts

За мен ако присъдят служебно титлите само ще си измият ръцете. Трябва да ги пишат нулеви тия сезони, без шампион, да им седи на Висшата лига като срамно петно, за дето си седят 10 години върху ръцете.

https://gong.bg/football-sviat/anglia/multimedia/video/sluchaiat-na-manchestyr-siti-i-srokovete-za-nakazaniiata-vyv-vl-783501

Изслушването на Манчестър Сити за нарушаване на финансовите правила на Висшата Лига ще бъде почти сигурно през есента. Клубът има отправени 115 обвинения и проучването на всяко от тях очевидно ще отнеме повече време. След това независимата регулаторна комисия ще трябва да излезе с решение. При всички положения се смята, че ще има обжалване и тогава и съответно крайната мярка, която ще влезе в сила веднага след потвърждаване ще бъде оповестена през късните пролетни месеци.

Този случай постави на преден план нещо много важно – как трябва да бъде организиран процеса на обвинения, за да може да се постига по-бърз резултат. През настоящия сезон Висшата Лига се зае със задачата да установи точно времето, за което ще се взимат решенията по отношение на обвиненията и наказанията за финансови нарушения. Стъпките са няколко.

Стъпка 1

Клубовете бяха задължени да дадат финансовите си отчети до края на календарната година. По този начин бе изместено с 3 месеца напред във времето началото на процеса. В предходния вариант това се случваше в края на месец март.

Стъпка 2

След това Висшата Лига трябва да констатира дали има клубове в нарушение и предава случая на независимата регулаторна комисия, която трябва да вземе решение какво да бъде наказанието. В предходните сезони нямаше изобщо срокове кога това се случва. Сега обаче се смята, че до средата на януари трябва да има мнение на Висшата лига кой отбор ще се занимава тази комисия.

Стъпка 3

Решението пък би трябвало да бъде оповестено до първата седмица на април. Вече виждаме, че решението за Нотингам Форест е оповестено, а в следващите две седмици се очаква такова и за Евертън. Лестър също е в тази комапния, макар да играе в Чемпиъншип. Обичайната практика е тези решения на комисията да бъдат обжалвани.

Стъпка 4

За да бъде завършен процеса трябва да има решение и на възражението на клубовете. Срокът за това е условно до края на месец май. Това накара медиите да говорят за край на сезона без да е ясно крайното класиране. Нищо обаче не може да спре регулаторната комисия да обяви решението си и малко по-рано, за да могат да бъдат спазени сроковете и с последния съдийски сигнал на мачовете във Висшата Лига да е ясно и крайното класиране.

16 minutes ago, peterhammill said:

Според мен едно е допинг или купуване на мачове, съвсем друго счетоводни измами!

Дали ще се бодеш в задника със спринцовка, ще пиеш хапове или ще харчиш пари, за да си пред всички останали, все тая. според мен.

On 22.03.2024 г. at 13:36, tsbalabanov said:

Дали ще се бодеш в задника със спринцовка, ще пиеш хапове или ще харчиш пари, за да си пред всички останали, все тая. според мен.

Защо харченето на пари го смесваш с останалите? Да не би Реал Мадрид да не са харчили най-много в края на 50-те и през 60-те? Да не би Ливърпул през 70-те и 80-те да не е харчил най-много (поне от английските отбори)? Да не би Милан да не харчеха като обезумели в края на 80-те и началото на 90-те? А (отново) Реал веднага след това? Тези са с успехи. Има и други без чак такива успехи, но харчещи адски много пари - примерно Манго, Барселона, Ювентус, Интер на Морати, Лацио на Краньоти, Парма - вече не помня кой беше там бащицата.

ФФП е един ташак и аз съм твърдо против това разни отбори да са наказвани заради някакви измислени правила, които не са в полза на играта. Които уж пазят футбола, а всъщност пазят ей тези изброените горе. Същите, които са стигнали до някаква позиция поради много харчене на пари. И специално заради които ШЛ беше направена така, че като влезеш да няма излизане. Ама Милан падна от Розенборг, а Барселона от Динамо. И все пак изхвърчаха. И точно в този момент беше измислен ФФП - за да не може Берлускони' (разбирай Ман Сити) да пречи на първичния Берлускони.

На мен би ми било много интересно (както казва Бобката и наложи този паразит в много други коментатори), какво ще стане ако бръкнат с пръчка в онази организирана престъпна група PGMOL. Кои от съдиите свирят в ОАЕ? Кой им плаща за това? Защо Крейг Поусън реагира по този начин когато Кейн вкара на Етихад в 95-тата минута? За по-задните години - какво беше влиянието на Дейвид Гил върху тази организация между 2006-та и 2012-та? Кой предложи на Алън Уайли да се откаже от съдийството, въпреки, че беше на 43 и защо? Защо има над 100 случая, след мач на манго, който те не печелеха съответния съдия да свири следващия уикенд в долна дивизия?

Ей тези неща много повече ме тормозят от това, че Пепо даваше по 50-80 млн за защитници докато уцели и накрая се налагаше съдиите му дават на тепсия половината титли.

Принципно си прав за ФФП, и според мен футболът е за хората и ако някой реши да си троши парите по някой футболен клуб - нека. Проблемите идват от това, че много футболни клубове биват натоварени от собствениците си с безумни дългове. За аз мен ФФП не е решението, защото пречи на хората да харчат по любимия си клуб безнаказано.

Но е факт, че ФФП вече е въведено и има отбори, които заради него пострадаха. Може да е тъпо правило, но щом го има, трябва да се спазва от всички. Ние го спазваме, Сити не. Заслужават си 115-е наказания и да им отнемат всички титли. Защото при актуалните правила да харчит повече от позволеното е точно същото като допинг.

3 hours ago, ReD_Gerrard said:

За мен ако присъдят служебно титлите само ще си измият ръцете. Трябва да ги пишат нулеви тия сезони, без шампион, да им седи на Висшата лига като срамно петно, за дето си седят 10 години върху ръцете.

И нулеви да седят годините пак няма да има чак такъв отзвук, защото наказаният отбор не е с национално значение, а с местно такова. За Калчополи, въпреки че бяха присъдени титлите на Интер, още се говори, защото основният пешкир го опраха най-вече Ювентус и по-малко Милан, тук, каквото и да стане със Сити отзвукът няма да е същият особено ако просто обявят годините за нулеви. Ако се присъдят титлите на други отбори даже по-дълго ще се говори за това и ще се помнят последствията.

А за дискусията по-горе за титлите- не виждам феновете на Интер да не си броят присъдените титли и да не им се радват.

10 hours ago, thekop said:

Що не зададеш този въпрос на вторите в Тур дьо Франс, когато Ланс Армстронг се е допингирал като луд? Трябва и в затвора да го вкарат, не само да му отнемат титлите. А имотите, парите? Всичко. Да го оставят един голтак.

Армстронг никога не е хващан с допинг(а по това време е скъсван от проверки), друга е  историята 😉.

10 hours ago, peterhammill said:

Такива титли спечелени впоследствие на хартия, а не на терен, ako за някой от вас имат  стойност?

За мен нямат никаква стойност, буквално няма да ми донесат и половин процент от емоциите, които са изпитвали феновете на Сити, когато спечелиха въпросните титли. Няколко часа след като ни ги "присъдят" ще съм го забравил, общо взето напълно безсмислено, 100 пъти повече предпочитам да изхвърлят Сити в английската "Я" група или както там се казва дъното на футбола им.

On 22.03.2024 г. at 18:02, vencifcl said:

Армстронг никога не е хващан с допинг(а по това време е скъсван от проверки), друга е  историята 😉.

Никъде не съм писал, че са го хващали с допинг, а че доказано и самопризнато се е допингирал  😉

https://gong.bg/football-sviat/anglia/multimedia/video/promeniat-interesno-pravilo-vyv-visshata-liga-784555

Висшата лига на Англия променя практиката за връщането на топката от децата извън терена, съобщава “Дейли Мейл”. Занапред момчетата и момичетата не трябва повече директно да подават кълбото към някой от играчите, а да го оставят на специално за това място в близост от тъчлинията. Оттам всеки футболист ще може да я вземе и да я вкара обратно в игра.

Настоящата практика е децата да подхвърлят топката на състезателите, но много често се стига до напрежение, когато примерно подрастващите нарочно се бавят. Обикновено това е практика в подкрепа на домакините, когато въпросните подрастващи, често от школата на дадения клуб, нарочно саботират бързото подновяване на играта с цел печелене на време. В други случаи те много по-бързо от нормалното подават с цел организирането на контраатаки.

В тази връзка вече ще има специални пластмасови конуси, върху които децата ще трябва да слагат топките. Те ще са 14 на брой - по пет край страничните линии и по две зад вратите. Така във всеки един момент даден футболист би трябвало да има достъп поне до една топка, без да му се налага да чака тя му бъде подадена.

Освен това, след като са поставили кълбото на съответното място, децата ще са задължени да се отдръпват назад чак зад рекламните LED табла.

3 hours ago, Dacheff said:

Аз продължавам да предпочитам победа за Арсенал, защото ако някой отбор е способен да вземе всички мачове до края, това е Сити.

Поне още 3 мача има където могат да загубят точки. Да, срещу Арсенал е много добър момент, тъй като ще имаме време да дръпнем пред тях. Имат тежък съперник в ШЛ и няма как подценят нещата. Ще са разфокусирани и могат да направят 2 грешки докрая, което би могло да е достатъчно за нас. 

За това е добре Арсенал да не губи мача. Всеки друг развой ще е плюс за нас.

Реалистично очакване  Сити да загуби точки след мача с Арсенал и ако отстрани Реал, ще има чак на 15 май като гости на Тотнъм в отложения мач. Други дати няма.

В останалите си мачове срещу що-годе силни отбори са домакини и много трудно ще загубят. 

В неделя за тях мача с гънарите е като полуфинал и дано не бият или с 1 гол р-ка.

• Simply Red locked and unpinned this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...